ABOVE SUSPICION (2019)

Den sanna berättelsen om en ung, driven, nyexaminerad FBI-agent som skickas på sitt första uppdrag i en liten landsbygdsort i Kentucky. Han är där för att nysta i den lokala undre världen, men på vägen inleder han en relation med vad som ska komma att bli hans främsta informatör. Det är en relation som ska leda honom djupt ner i trubbel, till fel sida av lagen han själv är där för att upprätthålla… Above Suspicion är en kriminalthriller i den evigt mystiska amerikanska södern, med Jack Huston (American Hustler) och Emilia Clarke (Game of Thrones) i huvudrollerna.

Recension:
I starten av veckan hade filmen Above Suspicion release på Blu-ray och DVD här i Sverige. Då vi fångat filmen på DVD håller vi oss ifrån att gå in på ljud och bild kvaliteten i denna recension och fokuserar oss på filmens handling och vår upplevelse kring den.
Above Suspicion är en Thriller som baserar sin story på en riktig händelse. Två veckor efter sin FBI examinering blir Mark Putnam, (Jack Huston) tillsammans med sin fru och bebis flyttade till en liten stad i Kentucky – USA. Här får han i uppdrag att luska i ortens kriminalitet. Staden är på nedgång efter att den största arbetsgivaren stängt ner och många går arbetslösa eller vänt sig till att utforska den kriminella sidan och då framförallt droger. Ny på jobbet är Mark redo att visa vad han går för och hans första intresse blir att ta upp jakten på en ensam bankrånare som under senare tid gjord ett flertal beväpnade bankrån.
Med siktet inställt på att fånga honom och få sin första ”fjäder i hatten” ser han snabbt sin möjlighet att skaffa sig en informatör när polisen får rycka ut efter en skottlossning/mordförsök under en fest hos en lokal drog-dealer. 

Festen har hållits i Cash’s (Johnny Knoxville) trailer-home där även hans ex-fru Susan Smith (Emilia Clarke) bor med deras två barn samt inneboende som hyr in sig på ett rum. Det är Susan Smith’s lillebror som har avfyrat en pistol och Putnam lyckas snabbt fånga in Susan till att bli hans informatör i gengäld till att mildra straffet för sin bror och skydda sig själv och ex-man då husrannsakan i samband med skottlossningen sätter dem i knipa med droger. 

Relationen dem emellan blir snabbt något mer än ”proffesionellt” och Smith drömmer sig bort till ett nytt liv där de två kan starta om tillsammans. Putnam å sin sida har redan en familj och inser för sent att gränser har passerats som kan bli problematiska både för hans jobb och privatliv. 

Härifrån kan det bara gå utför och det är precis vad det gör. 

Above Suspicion drar nytta av att detta är baserat på en verklig händelse och det tillför en extra dimension av nyfikenhet på hur storyn ska vända och vrida sig och tillslut komma fram till något slags slut. Filmen placeras i genren Thriller men den har en ganska stor känsla av drama i sig också. Storyn rör sig framåt stadigt och filmen blir aldrig tråkig men det är inte förrän i slutskedet som det börjar bli mer av en thriller känsla där vi som tittare har byggt upp oss till att få reda på vad som ska hända härnäst.
Vårt tips är att inte ta reda på vad som har hänt innan man ser filmen för då tappar man en av de intressantaste delarna av att se filmen enligt oss. 

Det stora namnet i filmen är Emilia Clarke, de flesta känner väll igen henne från sin roll i Game of Thrones och det är för oss till en början lite svårt att se henne i den här rollen som en nedgången missbrukare med en ex-man och två barn men hennes prestation är stabil och successivt bleknar bilden av Daenerys Targaryen vilket är ett gott betyg för insatsen. 

Vi får också en bra prestation av Johnny Knoxville. Hans roll som ex-mannen Cash i filmen känns väldigt bra castad till honom och han spelar ut den trovärdigt och hjälper också till att få in känslan för Emilia Clarke’s roll till tittarna. 

Trots en del bra prestationer och en story som framåt slutet blir ganska spännande att följa utvecklingen på lyckas inte filmen riktigt att dra in oss fullhjärtat. Den balanserar på rätt sida av linjen att hålla intresset uppe och därmed också vara sevärd men vi saknar något extra. Som vi skrev från starten såg vi denna på DVD utgåvan istället för Blu-ray utgåvan och det kan såklart påverka en del då vi inte får det där extra från varken ljud eller bild som också står för en stor del av totalupplevelsen i en hemmabio miljö. Oavsett tycker vi ni helt klart ska ge filmen en chans, speciellt med betoning på att se Johnny Knoxville göra en bra roll och Emilia Clarke i en roll långt ifrån Game of Thrones. 

Ratings:

På Disc:
Blu-Ray
hos CDON eller Discshop
DVD hos CDON eller Discshop

Specifikation
Original titel: Above Suspicion
Svensk titel: Above Suspicion
Recenserad på: DVD
Genre: Action, Biografi, Thriller
Språk: Engelska
Undertext: Danska Finska Norska Svenska
Regissör: Phillip Noyce
Skådespelare: Emilia Clarke, Jack Huston, Johnny Knoxville, Sophie Lowe, Austin Hébert, Thora Birch, Karl Glusman, Kevin Dunn, Brian Lee Franklin, Omar Benson Miller, Chris Mulkey, Brittany O’Grady, Luke Spencer Roberts, Lex Kelli, Landon Durrence m.fl.
Ljud: Dolby Digital 5.1
Bild: Widescreen (1.85:1)
Speltid (min): 104
Inspelningsår: 2019
Releasedatum: 2020-10-19
Åldersgräns: 15 År
Distributör: Universal
Link to CDON
Link to CDON
Link to discshop
Link to discshop