TRUE HISTORY OF THE KELLY GANG (2019)

Hjälte i vissas ögon, brottsling i andras. Ned Kelly (George MacKay) förlorade som barn sin pappa och uppfostrades av sin mamma Ellen (Essie Davis) och den ökände fängelsekunden Harry Power (Russell Crowe).
Ned lär sig snabbt att leva efter de fredlösas regler och det dröjer inte länge förrän polisen får upp ögonen för honom. Han bildar sitt egna banditgäng och fortsätter med stor framgång på brottets bana. Ju fler brott hans gäng begår desto mer ökar hans berömmelse och ryktbarhet, samtidigt som polisen gör sitt yttersta för att stoppa dem för evigt.

Recension:
Vi rundar av den här veckan och augusti månad med en review av filmen True History Of The Kelly Gang som imorgon (31/8-2020) släpps på Blu-ray och DVD.
I roll-listan hittar vi stora namn som Russell Crowe och Charlie Hunnam som på förhand höjer intresset/förväntningarna kring filmen men för den som tänkt sig en hel film med dessa skådespelare väntas en liten besvikelse. Bådas roller är ganska små och mer eller mindre försvinner efter helt efter filmens första tredjedel är avverkad.

Vad vi däremot får betydligt mer utav är George MacKay och Nicholas Hoult. MacKay spelar Ned Kelly, bushrangern / banditen som filmen kretsar kring och han gör enligt oss filmens bästa prestation med sin roll som utvecklas ganska mycket från start till slut.
Som motspelare har han Nicholas Hoult som spelar lagens långa arm i form av ”Constable Fitzpatrick”. Kemin sinsemellan upplever vi bra men Hoult’s roll känns lite mer åtstramad och ”kontrollerad” i jämförelse.

Storyn baseras på en novell med samma namn skriven av Peter Carey och tar upp den australienska banditen Ned Kellys liv. Att kalla den strikt fokuserad till sanning är att ta i men i runda drag håller den sig till den verkliga Ned Kellys historia som har en del ovanligheter i sig. Den hemmagjorda skottsäkra rustningen är t.ex. en sådan sak, där den riktiga finns att skåda på State Library of Victoria.

Trotts en ganska intressant historia börjar filmen något långsam och känslan sitter kvar ganska länge totts att filmen tar upp takten efter ett tag. Vi upplever den också som lite trevande, man får fram märkligheterna i storyn men lyckas ändå falla lite kort i att förmedla dem helt ut vilket blir en av fallgroparna för oss i denna filmen och som sätter vår raring på 2.5/5. Eftersom vi kikat filmen på DVD nöjer vi oss med att lämna en allmän rating utan att gå in på ljud och bild-detaljer.

Vi tar framförallt med oss George MacKay insatts i denna film och ser fram emot att se han i sitt nästa projekt. Hans roll evolverar markant under filmens gång och den enskilda prestationen överglänser filmen som helhet enligt oss. 

Ratings:

På Disc:
Blu-Ray
hos CDON eller Discshop
DVD hos CDON eller Discshop

Specifikation
Original titel: True History of the Kelly Gang
Svensk titel: True History of the Kelly Gang
Recenserad på: DVD
Genre: Biography, Crime, Drama
Språk: Engelska
Undertext: Danska Finska Norska Svenska
Regissör: Justin Kurzel
Skådespelare: George MacKay, Charlie Hunnam, Russell Crowe, Ben Corbett, Orlando Schwerdt, Essie Davis, Claerwen Brown, Asmara Feik, Mo Scott, Winona Keegan, Brett Peachey, Chase Oosterweghel, Claudia Karvan, John Murray, Jack Charles m.fl.
Ljud: Dolby Digital 5.1 (DTS HD MA 5.1 på Blu-ray versionen)
Bild: Widescreen (1.85:1)
Speltid (min): 125
Inspelningsår: 2019
Releasedatum: 2020-08-31
Åldersgräns: 15 År
Distributör: Universal
Link to CDON
Link to CDON
Link to discshop
Link to discshop