ELLA BELLA BINGO (2020)

Fantasifulla, påhittiga Ella Bella, som alltid har något kul på gång, bor i Soltoppen-höghusen med sin pappa. Bland vännerna finns bästisen Henrik, farbror Johansson och hans nyfikna höns, äventyrliga tant Gunhild, tvillingarna Lisa och Lotta och den fjärtande hunden Daisy. Ella Bella och Henrik leker alltid ihop, och när han berättar att han aldrig varit på cirkus bestämmer hon sig för att sätta ihop en tillsammans med honom och alla vännerna.

Men så flyttar den coole storstadskillen Johnny in i grannhuset. Han har världens häftigaste cykel och Henrik blir imponerad. Ella Bella blir rädd att förlora sin bästa vän och försöker få honom att välja mellan henne och Johnny. När Henrik förstår det rymmer han hemifrån. För att hitta honom tar Ella Bella hjälp av sin uppfinningsrikedom, och sina vänner bland människor och djur! Johnny vill också hjälpa till, och kanske är han inte alls så cool som han verkar?
På vägen lär sig barnen att vänskap blir ännu större när den delas.

Recension:
Ella Bella Bingo nådde filmhyllorna i början av veckan och här har vi en film som framförallt vänder sig till de yngre barnen. Handlingen är enkel för de små att hänga med i samtidigt som den på ett bra sätt lär oss om vänskap.
I fokus har vi Ella Bella som bor på Soltoppen. Hennes bästa kompis är Henrik som bor där med. De är bästisar och leker ständigt tillsammans, tills en dag när en ny kille flyttar in i området. Johnny är killen med alla prylarna och världsvana och Henrik blir genast imponerad när han träffar Johnny och hans prylar för första gången.
Mindre glad blir Ella Bella som känner att hon tappar sin bästa vän. När hon och Johnny börjar bråka om vem Henrik ska leka med blir det för mycket för Henrik som beger sig av.
Här startar ett spännande äventyr (för våra minsta tittare) där Ella Bella tillsammans med hennes aningen udda vänner från höghuset de bor i letar efter Henrik på alla möjliga tänkbara ställen.
Under resans gång kommer också Ella Bella’s tankar och Johnnys attityd att förändras som ligger inbäddad i filmens mening som en röd tråd för de små.

Ella Bella Bingo fungerar ypperligt för vår yngste tittare som just blivit 4 år men den håller upp ok även för en 8 åring. För oss äldre tittare (föräldrar i detta fall) så är filmen se bar, speciellt när vi ser hur roligt vår yngste tycker denna filmen är, men vi känner också samtidigt att vi inte får så mycket ut av själva filmen själva. Här hade vi gärna önskat oss några små avstickare i filmen gjorda för de äldre tittarna som troligen är med och håller sina barn sällskap under filmmyset. 

Med det sagt kan vi ändå inte annat än att rekommendera att planera in en filmkväll med Ella Bella Bingo baserat på hur vår 4:a åring upplevde filmkvällen. Vi tror filmen har mycket att ge för de yngsta så länge de kan sitta still tillräckligt länge (filmen är inte speciellt lång med sina 79min) medan den nog börjar kännas för ung-fokuserad nån gång kring 8-9 års åldern och uppåt. 

Ratings:

 Picture: 3/5
 Sound: 2.5/5
 Story: 3.5/5

På Disc:
Blu-Ray
hos CDON eller Discshop
DVD hos CDON eller Discshop

Specifikation
Original titel: Elleville Elfrid
Svensk titel: Ella Bella Bingo
Recenserad på: Blu-ray
Genre: Familj, Barn, Tecknat/Animerat
Språk: Svenska, Finska, Danska
Undertext: Svenska, Finska Danska
Regissör: Atle Solberg Blakseth, Frank Mosvold
Skådespelare: (svenska röster) Svenska röster: Ella Bella – Benthe Börjesson Liebert Henrik – Adil Backman Johnny – Hannes Duberg, Farbror Johansson – Johan Hedenberg, Ella Bellas pappa – Jesper Adefelt, Henriks mamma – Annica Smedius, Henriks pappa – Magnus Rongedal m.fl.
Ljud: Dolby Digital
Bild: Widescreen (2.39:1)
Speltid (min): 79
Inspelningsår: 2020
Biopremiär Sverige: 2020-03-27
Releasedatum: 2020-08-24
Åldersgräns: Barntillåten
Distributör: Scanbox
Link to CDON
Link to CDON
Link to discshop
Link to discshop