ROBERT THE BRUCE (2019)

Efter att ha hjälpt William Wallace i frihetskampen som skildras i Braveheart har Robert the Bruce krönt sig själv till konung av det fria Skottland. Men engelsmännen är enträgna att återfå sin förlorade ingenting, med friheten som enda drivkraft, reser sig kungen än en gång för att kriga för sitt land. En episk fortsättning på den kamp som Braveheart la grunden för, där Angus Macfadyen upprepar sin roll som Robert the Bruce.

Recension:
För 25 år sedan – 1995 släpptes en riktig klassiker med Mel Gibson i huvudrollen, filmen var Braveheart och handlar om skottarnas kamp för självständighet i slutet av 1200-talet. (Har du inte sett filmen, eller blivit sugen att se den igen kan vi rekommendera 4K releasen av filmen som kom i början av förra året!)
Robert The Bruce (spelad av Angus Macfadyen) var med i filmen och nu 25 år senare får vi se han åter igen i rollen som Robert The Bruce i filmen som har fått samma namn och släpptes på Blu-ray och DVD i måndags (2020-08-10).

Robert The Bruce är en historisk fiction som tar an i början av 1300-talet. Robert The Bruce har som kung haft 6 långa år av nederlag och hoppet i hans ögon har slocknat. Mentalt besegrad upplöser han sin lilla arme och ger sig av ensam för att försvinna – men Englands konung har satt 50 guldmynt på hans huvud och det dröjer inte länge innan han får slåss för sitt liv. Han överlever de första som försöker ta hans bounty men han är illa skadad. Utanför en skotts by blir han omhändertagen av en familj som under en kall vinter hjälper han att få tillbaka sin hälsa. Familjen sätter sina egna liv i risk när de väljer att ta hand om honom och genom vintern återhämtas inte bara hälsan utan också tron i det skotska folket och att Skottlands frihet är värt att fortsätta kämpa för.

Det här är inte en laddad film som rycker med en på samma sätt som Braveheart men det finns en intressant story att följa om man har tålamod. Filmen är ganska långsam, storyn får det att kännas som något stort är på gång att snart hända nästan genom hela filmen men det är inte förens i slutet som känslorna börjat knytas ihop och filmen lyckas förmedla känslorna över till oss tittare. Lagom till att filmen når sitt slut. Vi hade gärna sett en kortare version av förloppet från uppgiven till nytt hopp i Robert The Bruce och sedan fått med storyn som fortsätter där filmen slutar, delen där klanerna förenas och kämpar för att slutligen vinna sin självständighet. Kanske vi får den storyn i en framtida film, och kanske vi vågar hoppas på att den blir storskalig och ger denna film en större innebörd som mellanhand till Braveheart och en eventuell fortsättning/slut.

Trots att storyn inte gick helt hem hos oss fanns det ingredienser som vi gillade och också lägger filmen i vår rating som sevärd, om än kanske inte en film att se igen på ett tag.
Bilden är bra och landskapen är smått förtrollande i vissa sekvenser. Väldigt bra för att vara en lite mindre film får vi säga.
På ljudfronten har vi också en träffsäker musik som sätter atmosfären rätt i scenerna och känns väl matchat till bilden. Ljudeffekterna är diskreta men väl placerade, ljud som t.ex. den sprakande brasan i andra sidan av stugan finns där utan att ta för mycket plats från fokuset i scenen och vi får en hel del sådana små stämningshöjande effekter genom hela filmen. 

Robert The Bruce släpptes i måndags 2020-08-10) här i Sverige på Blu-ray och DVD och går också att se digitalt via t.ex. iTunes (se länk längre ner). För 99kr som filmen lanserats för både på Blu-ray och DVD tycker vi Blu-ray versionen gör sig värd en titt. 

Ratings:

 Picture: 3.5/5
 Sound: 3.5/5
 Story: 2.5/5

På Disc:
Blu-Ray
hos CDON eller Discshop
DVD hos CDON eller Discshop

Specifikation
Original titel: Robert The Bruce
Svensk titel: Robert The Bruce
Recenserad på: Blu-ray
Genre: Action, Historia
Språk: Engelska (Skotska)
Undertext: Danska Finska Norska Svenska
Regissör: Richard Gray
Skådespelare: Angus Macfadyen, Anna Hutchison, Zach McGowan, Gabriel Bateman, Talitha Eliana Bateman, Brandon Lessard, Diarmaid Murtagh, Emma Kenney, Patrick Fugit, Melora Walters, Shane Coffey, Daniel Portman, Seoras Wallace, Kevin McNally, Jared Harris m.fl.
Ljud: DTS HD Master Audio 5.1
Bild: Widescreen (2.35:1)
Speltid (min): 123
Inspelningsår: 2019
Releasedatum: 2020-08-10
Åldersgräns: 15 År
Distributör: Universal
Link to CDON
Link to CDON
Link to discshop
Link to discshop