QUEEN & SLIM (2019)

Under deras första dejt stoppas en svart kvinna och man av polisen för en mindre trafikförseelse. Situationen spårar ur och mannen dödar polisen i självförsvar, vilket leder till att paret tvingas fly. Mitt i dessa fruktansvärda omständigheter finner de sig själva och en stark kärlek växer fram som blottar deras gemensamma medmänsklighet och formar resten av deras liv.

Recension:
Från vår förra review (Emma – 2020) som utspelade sig i 1800-talets England hoppar vi med denna film in i ett minst sagt aktuellt tema.
Queen & Slim kommer med en berörande story som tar up människors värde, ras, gemenskap och kärlek för att nämna några få.

Slim (Daniel Kaluuya) bjuder ut den vackra Queen (Jodie Turner-Smith) på en dejt, deras första möte blir över en bit mat i en restaurang i Ohio. Daten går sådär och deras skillnader märks ganska snabbt. På vägen hem blir de stoppade av en polis för en mindre trafikförseelse, en stressande situation för det mörkhyade paret. Poliskontrollen eskalerar snabbt och när polisen drar sitt vapen och avlossar ett skott mot Queen utbryter en tumultartad fight mellan Slim och polisen. I självförsvar (med polisens pistol) skjuts polisen ner.
Chockade väljer paret att fly, Queen som arbetar som en försvarsadvokat är övertygad om att om de stannar och anmäler sig kommer de inte få en rättvis dom och aldrig se sina familjer igen.
Vad de inte vet är att hela händelsen har spelats in av polisbilens daschcam som läcker ut och paret blir omedvetet en symbol för både trauma, skräck, sorg och smärta för människor över hela landet.

Under deras flykt får vi se Queen & Slim förändras. Med döden efter sig hjälper de varandra att hitta glädjen i livet och flyttar sina gränser till att leva fullt ut. Resan som börjar som två främlingar växer till ett nära band och en kärlek som både är vacker och sorgsen.
Queen & Slim är en högaktuell film som bjuder på känslor. Både Daniel Kaluuya och Jodie Turner-Smith når fram med detta till tittarna även om mindre delar av filmen kan kännas lite för knystade och påtvingade. 

Blu-ray versionen kommer med ett Dolby Atmos ljudspår, aningens förvånade för denna sorts film men en trevlig överraskning. Vi får några få scener där Atmos ljudet sticker ut lite extra men under merparten av filmen används takhögtalarna måttligt och till att fylla ut ljudet. Vi hade gärna sett lite mer användning av takhögtalarna genom filmen. I övrigt är ljudet också bra, dialogerna är tydliga och de få höga ljudsekvenserna håller ihop bra med ett par överraskande tillfällen av bra tryck vid t.ex. avfyrandet av ett vapen.

På bildsidan får vi en liten mix. Scenerna som utspelar sig i dagsljus ser bra ut och innehåller utöver en hel del vackra vyer också bra med detaljer i en ”ren bild”. Till de lite mörkare scenerna tappar vi en del detaljer och bilden ger ett lite brusigare intryck om än inte så pass mycket så filmen får ett brusigt intryck i sin helhet.

Ratings:

 Picture: 3/5
 Sound: 3.5/5
 Story: 4/5

På Disc:
Blu-Ray
hos CDON eller Discshop
DVD hos CDON eller Discshop

Specifikation
Original titel: Queen & Slim
Svensk titel: Queen & Slim
Recenserad på: Blu-ray
Genre: Crime, Drama, Romatik
Språk: Engelska
Undertext: Arabiska, Danska, Holländska, Finska, Franska, Tyska, Isländska, Italienska, Norska, Portugisiska, Turkiska, Svenska, Hindi, Engelska för hörselskadade
Regissör: Melina Matsoukas
Skådespelare: Daniel Kaluuya, Jodie Turner-Smith, Bokeem Woodbine, Chloë Sevigny, Flea, Sturgill Simpson, Indya Moore, Benito Martinez, Jahi Di’Allo Winston, Gralen Bryant Banks, Dickson Obahor, Bryant Tardy, Thom Gossom Jr., Melanie Halfkenny, Brian Thornton m.fl.
Ljud: Dolby Atmos
Bild: Widescreen (2.39:1)
Speltid (min): 132
Inspelningsår: 2019
Biopremiär Sverige: 2020-03-06
Releasedatum: 2020-07-27
Åldersgräns: 15 År
Distributör: Universal

Link to CDON
Link to CDON
Link to discshop
Link to discshop