EMMA (2020)

Jane Austens älskade komedi om att finna den rätte och få ett lyckligt slut återberättas här i en underbar nyinspelning av Emma. Emma Woodhouse (ANYA TAYLOR-JOY från THOROUGHBREDS) är en vacker, smart och rik – men rastlös – kvinna helt utan rivaler i småstaden hon bor i. I denna strålande satir om social ställning måste Emma tackla utmaningarna med att växa upp, misslyckade parmatchningar och romantiska snedsteg för att hitta kärleken – som funnits där hela tiden.

Recension:
I början av veckan (27/7) var det dags för disc-release av filmen Emma som släpptes på Blu-ray och DVD här i Sverige.
Filmen utspelar sig på 1800-talet i en liten engelsk by där vår huvudperson Emma Woodhouse (Anya Taylor-Joy) tillhör den rika och övre klassen. Hon bor på en stor herrgård tillsammans med sin far och fram till 20-års åldern har hon inte riktigt stött på några hinder i livet.
Kärlek och giftemål är inget för henne men att försöka para ihop och tolka andras känslor för varandra har hon inget emot att göra och med sin välbärgade status i byn är det många som ser upp till henne.
Trots all välmening från Emma blir saker snabbt trasliga när en parmatching går fel och under följande år får vi ta del av ett komiskt kostymdrama om vänskap, familje och den stora kärleken. 

Filmen är baserad på Jane Austen’s kända verk och levererar ett drama med en härlig avvägning av komedi som tar till vara på de olika statusklasserna i den lilla byn.
Tempot i filmen går lite åt det långsammare hållet men går stadigt framåt och vi känner inte något parti som känns långdraget.

Bild och ljud
Många av de senaste filmerna vi sett som utspelar sig längre bak i tiden har använt bilden för att forma känslan av tidseran. Det är effektivt men också lite synd för man går ofta miste om en bild med bra tryck i. Här har man inte gått den vägen utan satsar på att leverera en modern klar bild och förlita sig på att bl.a. miljön och rekvisitan lyckas få fram tidseran bra vilket vi tycker man lyckats med. På blu-ray discen som vi använt oss av för denna recension får vi en mycket klar bild som är trevlig att se på och lyfter fram både de vackra miljöerna och detaljerna i de gammalmodiga kläderna. Kvaliteten i bilden ger ett modernt intryck som går hand i hand med tolkningen av humorn i storyn.
Till ljudsidan har vi ett klanderfritt ljudspår i DTS HD MA 5.1 där dialogerna kommer fram tydligt och vi märker inte något negativt som sticker ut. Med det sagt är det heller ingen film som lyfter fram ljudupplevelsen något utöver det vanliga så räkna med en bra mix som gör sitt jobb utan att sticka ut. 

Summering
Vi upplever EMMA som en modern tolkning av Jane Austen’s verk med en bra känsla för de komiska delarna. Filmen utspelar sig på 1800-talet vilket man får fram bra genom bl.a. kläderna och storyn i sig samtidigt som man får en modern klar och detaljrik bild. Gillar du Austen’s verk och/eller kostymdrama tror vi du kommer bli underhållen av denna film!

Ratings:

 Picture: 4/5
 Sound: 3.5/5
 Story: 3.5/5

På Disc:
Blu-Ray
hos CDON eller Discshop
DVD hos CDON eller Discshop

Specifikation
Original titel: Emma
Svensk titel: Emma
Recenserad på: Blu-ray
Genre: Komedi, Drama
Språk: Engelska
Undertext: Danska, Engelska, Finska, Norska, Svenska
Regissör: Autumn De Wilde
Skådespelare: Anya Taylor-Joy, Angus Imrie, Letty Thomas, Gemma Whelan, Bill Nighy, Aidan White, Edward Davis, Chris White, Rupert Graves, Miranda Hart, Myra McFadyen, Esther Coles, Suzy Bloom, Suzanne Toase, Nicholas Burns m.fl.
Ljud: DTS HD – Master Audio 5.1
Bild: Widescreen (1.78:1)
Speltid (min): 125
Inspelningsår: 2020
Biopremiär Sverige: 2020-02-14
Releasedatum: 2020-07-27
Åldersgräns: 7 År
Distributör: Universal
Link to CDON
Link to CDON
Link to discshop
Link to discshop