THE GENTLEMEN (2019)

När den amerikanske affärsmannen Mickey Pearson (Matthew McConaughey) beslutar att sälja sit blomstrande och enorma marijuanaimperium i London för att kunna dra sig tillbaka så sätter han igång en kamp på liv och död om kontrollen över sin verksamhet. Han vill helst sälja till Oklahomamiljardären Matthew Berger (Jeremy Strong), men ett gäng East End-gangstrar, den kinesiske rivalen Dry Eye (Henry Golding) och den förslagne privatdetektiven Fletcher (Hugh Grant) vill också ha en del av kakan.

Recension:
Kommer ni ihåg filmerna ”Lock, Stock and Two Smoking Barrels” och ”Snatch” från åren kring millennieskiftet? Ger de en positiv känsla och en ”de måste jag snart se igen” feeling över dem är The Gentlemen troligen en film du kommer uppskatta!
The Gentlemen håller igång vibbarna från dessa äldre filmer, i en modern tappning där storyn och skådespelarna står för de två största underhållningsfaktorerna. Bakom dessa filmer hittar vi regissören Guy Ritchie som vi senast såg aktuell i Disney’s live film Aladdin från förra året.

Här hoppar vi in i Mickey Pearson’s (Matthew McConaughey) liv, en amerikan som numera bor i England och är redo att sälja av sitt enorma marijuanaimperium. En försäljning som är allt annat än enkel och komplikationerna dyker upp så fort han har en köpare på kroken.
Till sin hjälp har han sin trogne högra hand och livvakt Raymond (Charlie Hunnam) och filmens story spelas upp genom en slags återberättelse av Fletcher (Hugh Grant), en detektiv/reporter som har kartlagt delar av verksamheten och ser sin chans att utpressa Mr. Pearson på en stor summa pengar. 

Vi får se en hel del av Matthew McConaughey, Charlie Hunnam och Hugh Grant genom hela filmen samtidigt som vi också får en del scentid av skådespelare som Jeremy Strong, Colin Farrel, Michelle Dockery och Henry Golding.
Castingen är stabil genom alla större roller men vi gillar framförallt McConaughey, Hunnam och Farell’s insatser. Hunnam och Grant får vi också se i en bred engelsk dialekt som med sin slang också bjuder på en del komedi-inslag vilket också är filmens röda tråd, komiska händelser och förlopp med en bra story som gör att vi sitter fult fokuserade genom hela filmen i väntan på att se hur nästa svängning ska bli.

Filmen har släppts på 4K UHD också men den versionen har inte fått en svensk release (går att köpa som import från t.ex. discshop). Här är det Blu-ray och DVD som gäller (utöver de digitala tjänsterna för köp och hyrfilm) och vi har kikat på Blu-ray versionen.
Här får vi en bild och ljudupplevelse som håller bra. Ljudet utmärker sig aningen mer om vi ska jämföra dem båda men det är två stabila 3.5/5 i betyg dessa kategorier får från oss.

The Gentlemen släpptes på Blu-ray och DVD i början av veckan och du hittar den nu ute i hyllorna där du hyr/köper film! 

Ratings:

 Picture: 3.5/5
 Sound: 3.5/5
 Story: 4.5/5

På Disc:
Blu-Ray
hos CDON eller Discshop
DVD hos CDON eller Discshop

Specifikation
Original titel: The Gentlemen
Svensk titel: The Gentlemen
Recenserad på: Blu-ray
Genre: Action, Komedi, Crime
Språk: Engelska
Undertext: Danska, Finska, Norska, Svenska
Regissör: Guy Ritchie
Skådespelare: Matthew McConaughey, Charlie Hunnam, Michelle Dockery, Jeremy Strong, Lyne Renée. Colin Farrell, Henry Golding, Hugh Grant, Tom Wu, Chidi Ajufo, Simon R. Barker, Eddie Marsan, Jason Wong, John Dagleish, Jordan Long m.fl.
Ljud: DTS HD – Master Audio 5.1
Bild: Widescreen (2.39:1)
Speltid (min): 113
Inspelningsår: 2019
Biopremiär Sverige: 2020-02-26
Releasedatum: 2020-07-13
Åldersgräns: 15 År
Distributör: Scanbox
Link to CDON
Link to CDON
Link to discshop
Link to discshop