A BEAUTIFUL DAY IN THE NEIGHBORHOOD (2019)

När en härjad magasinreporter får i uppdrag att porträttera Fred Rogers överkommer han sin skepticism och lär sig om vänlighet, kärlek och konsten att förlåta av Amerikas mest älskade programledare.

En berättelse i tiden, om hur vänlighet kan vinna över cynism, som är baserad på en verklig historia om vänskapen mellan Fred Rogers och journalisten Tom Junod.

Recension:
Tiden susar förbi och vi är redan inne i en ny sommarmånad! Men innan vi ger oss fult in på juli månad har vi en review kvar från förra månadens releaser – A Beautiful Day In The Neighborhood som släpptes på Blu-ray och DVD nu i måndags 29/6. 

Här har vi Tom Hanks i huvudrollen som Fred Rogers, den amerikanska programledaren vars program riktade sig framförallt till yngre och ge dem guidning och förståelse för bl.a. känslor och agerande. Totalt spelades det in 912 avsnitt av hans program (inräknat special-avsnitt).
Ringer det ingen klocka när du hör Fred Rogers så är du inte ensam – inför den här filmen hade vi ingen aning heller och det gav både ett ökat intresse för att se vart filmen skulle ta för vändning samtidigt som vi tror det också drar ner helhetsintrycket av filmen något just för att vi inte har några starka kopplingar sedan innan.
Ovetande nog kunde vi ändå hitta en liten koppling ganska snabbt, intro melodin till hans program som också är filmens intro kändes välbekant, det är nämligen samma melodi som i barnprogrammet Daniel Tiger som gått på högvarv när barnen var lite yngre och det visar sig att Daniel Tiger kommer från Fred Rogers!

Med en liten koppling försämrades inte chanserna för upplevelsen i alla fall och vi kommer in i filmen ganska snabbt. Storyn är för oss lite trevande ganska långt in i filmen, vi får inte någon klar bild över hur den ska utvecklas vilket höjer nyfikenheten och vi dras in i handlingen mer vilket vi också ser som A Beautiful Day In The Neighborhood’s starkaste kort delat med både Tom Hanks och Matthew Rhys insatser. 

Vi brukar gilla Tom Hanks roller och filmer så ingen större överraskning där men vi hade lite svårare med Matthew Rhys roll till att börja med. Här kändes den inte helt övertygande, känslorna kändes till en början som de inte riktigt nådde fram samtidigt som hans roll också har den egenskapen. Med lite mer tålamod började vi värmas till rollen i takt med att känslorna också började komma fram och vi ser nu efteråt att det troligen var rollen och inte insatsen som satte oss lite frågande till en början.

På bildfronten har vi en 1.85:1 att utgå ifrån men bilden ändrar ratio när vi har scener rörande programmet vilket ger oss en känsla för tidseran vi befinner oss i (slutet av 90-talet. Det blir även uppenbart med tekniken som i olika formen florerade genom hela filmen – datorer, bilar, telefoner etc.
Merparten av filmen är i 1.85:1 men även här ger bilden en ton av att vi är förflyttade tillbaka i tiden. Vi hade gärna sett en lite mer levande och klar bild i dessa delar även om det hade gått emot årtalets feeling lite. Utan att bilden upplevs dålig på något sätt saknar vi lite av wow feelingen här.
Ljudet ger oss en klar dialog och en del scener med diskreta men tydliga detaljer men ljudmässigt är A Beautiful Day In The Neighborhood ett ganska lugnt drama där ljudet inte behöver ta en ledande roll. 

Summering
Det känns lite synd att vi inte hade någon riktig koppling till huvudpersonen och är övertygade om att det hade ökat på känslorna mer men trots det fann vi den ganska snabbt intressant och aningen klurig att veta riktning speciellt kring Tom Hanks roll som Fred Rogers. Vi får två bra skådespelarinsatser ihop med en bra story, även om ljud och bild-upplevelsen inte ger några wow känslor känns det som en solid film klart värt att se.

Ratings:

 Picture: 3/5
 Sound: 3.5/5
 Story: 4/5

På Disc:
Blu-Ray
hos CDON eller Discshop
DVD hos CDON eller Discshop

Specifikation
Original titel: A Beautiful Day In The Neighborhood
Svensk titel: A Beautiful Day In The Neighborhood
Recenserad på: Blu-ray
Genre: Drama, Biografi
Språk: Engelska
Undertext: Danska Finska Norska Svenska Engelska för hörselskadade
Regissör: Marielle Heller
Skådespelare: Tom Hanks, Matthew Rhys, Chris Cooper, Susan Kelechi Watson, Maryann Plunkett, Enrico Colantoni, Wendy Makkena, Tammy Blanchard, Noah Harpster, Carmen Cusack, Kelley Davis, Christine Lahti, Maddie Corman, Daniel Krell, Jon L Peacock m.fl.
Ljud: DTS HD – Master Audio 5.1
Bild: Widescreen (1.85:1)
Speltid (min): 109
Inspelningsår: 2019
Biopremiär Sverige: 2020-01-27 (Göteborg Film Festival)
Releasedatum: 2020-06-29
Åldersgräns: 7 År
Distributör: Universal
Link to CDON
Link to CDON
Link to discshop
Link to discshop