THE LIGHTHOUSE (2019)

Från Robert Eggers, skaparen bakom det moderna skräckmästerverket The Witch, kommer denna hypnotiska, hallucinatoriska berättelse om två fyrvaktare (Willem Dafoe och Robert Pattinson) på en avlägsen och gåtfull ö i 1890-talets New England. När ett fruktansvärt oväder drar in och hotar männens liv, och spöklika syner framträder ur dimmorna, börjar de båda misstänka att den andre är på väg att tappa greppet om verkligheten.

Recension:
I veckan hade The Lighthouse release på disc (blu-ray och dvd) och man kan lugnt säga att det är en film som skiljer sig markant från de flesta nya titlar som släpps och var en trevlig omväxling från vad vi oftast brukar kolla på.
Vi börjar med de två mest uppenbara skillnaderna som vi hittar i bilden. The Lighthouse tar oss tillbaka till 1890-talet och för att fånga känslan av tidseran har filmen spelats in med gamla kameror och svartvitt film. För att öka på känslan av tidseran är bilden också nästintill kvadratisk med en aspect ratio på 1.19:1, långt ifrån de widescreen formaten vi är så vana med i dagens filmer. 

Båda dessa delarna bidrar stort till att det känns som vi förflyttat oss så pass långt tillbaka i tiden och vissa scener bygger på den känslan än mer. 

Till kamerorna har man använt sig av ett speciellt filter som förstärker det röda vilket skapar en detaljrik bild som speciellt tar fram detaljerna i huden. Alla vener mm blir till kontrastrika detaljer i den svartvita bilden och vi gillar skarpt denna effekt.
Lite rolig kuriosa kring bilden är att filmnegativen krävde så pass mycket ljus på set att Pattinson och Dafoe knappt kunde se varandra pga det starka ljuset när de satt mitt emot varandra vid matbordet.

När det kommer till ljudet har vi ett DTS HD MA 5.1 spår. Surroundeffekterna går åt den lägre delen av skalan. Det matchar in bra till hur filmen presenteras och känns som ett medvetet val då det hade funnits gott om tillfällen att låta ljudet ta upp en större del av tittarnas uppmärksamhet i t.ex. alla de stormiga scenerna. Vad ljudet däremot lyfter fram bra är stämningen i filmen, bakgrundsljuden bygger upp scenerna mycket bra och spelar en stor bit i filmens totalupplevelse. Man skulle nog kunna säga att man här har skapat väldigt mycket av stämningen i filmen med ganska lite medel. 

Story och skådespelarinsatserna
Rollistan för The Lighthouse är inte lång, i stort sett är det bara Robert Pattinson och Willem Dafoe som utgör hela filmen. De är två fyrvaktare som ska ta hand om en fyr ute på en avlägsen ö i New England. I fyra veckor ska de ansvara för fyren samtidigt som de lär känna varandra. Ensamheten påverkar dem och för Pattinson’s karaktär är det hans första gång iväg som fyrvaktare. Med den lägre rangen blir det han som får göra det hårda kroppsliga arbetet och i takt med att veckorna går börjar också ensamheten krypa på allt mer märkbart. Hallucinationer och vanföreställningar kopplade till gamla skrönor växer sig starkare i huvudet på dem och när ett stort oväder sveper in dagen innan de ska bli avlösta står det ganska snart klart att de kommer vara fast på ön mycket längre än de planerat. Sakteligen växer misstankarna mot varandra och vad som är verkligt och fantasi blir allt mer otydligt. 

Vi gillar verkligen både Pattinson’s och Dafoe’s prestationer i den här filmen. De har inget annat än varandra att stödja sig på och man kan verkligen se hur de har gått in i sina roller och ger energi åt varandra.
Bara skådespeleriet i sig gör filmen värd en titt men vi fastnar också för filmens story som var mycket mer intressant än vad den låter när man läst om den i text. Vill du mixa upp filmtittandet med en annorlunda film är The Lighthouse absolut en film att ta in till en filmkväll!

Extramaterial Blu-ray:
Deleted Scenes
The Lighthouse: A Dark & Stormy Tale
Feature Commentary with Co-Writer & Director Robert Eggers

Ratings:

 Picture: 3.5/5
 Sound: 3/5
 Story: 4/5

På Disc:
Blu-Ray
hos CDON eller Discshop
DVD hos CDON eller Discshop

Specifikation
Original titel: The Lighthouse
Svensk titel: The Lighthouse
Recenserad på: Blu-ray
Genre: Drama, Fantasy, Horror
Språk: Engelska
Undertext: Danska, Engelska, Finska, Norska, Svenska
Regissör: Robert Eggers
Skådespelare: Robert Pattinson, Willem Dafoe, Valeriia Karaman, Logan Hawkes, Kyla Nicolle, Shaun Clarke, Pierre Richard, Preston Hudson, Jeffrey Cruts m.fl.
Ljud: DTS HD Master Audio 5.1
Bild: Widescreen (1.19:1)
Speltid (min): 109
Inspelningsår: 2019
Biopremiär Sverige: 2019-11-22
Releasedatum: 2020-06-08
Åldersgräns: 15 År
Distributör: Universal

Link to CDON
Link to CDON
Link to discshop
Link to discshop