BIRDS OF PREY (2020) 4K UHD

Harley Quinn berättar den skruvade historien om Gothams narcissistiske superskurk Roman Sionis (Black Mask) och hans fanatiske medhjälpare Zsasz, som har satt ett pris på den unga flickan Cass huvud. I sökandet efter flickan stöter Harley ihop med The Birds of Prey. 

Recension:
På måndag (15/6-20) är det dags för Birds Of Prey: And the Fantabulous Emancipation of One Harley Quinn att nå sin disc release här i Sverige! Filmen släpps på DVD, Blu-ray och på 4K ULTRA HD.
Vi har tagit en titt på 4K utgåvan av filmen som kommer med en 4K UHD disc med HDR10+ och Dolby Vision på bildsidan och på ljudsidan har vi ett Dolby Atmos ljudspår. 4K utgåvan kommer också med en Blu-ray som också innehåller Dolby Atmos ljudspåret vilket vi tycker är ett exempel alla borde ta efter.
Det innebär också att Blu-ray versionen av filmen också har ett Dolby Atmos ljudspår så sitter du på utrustning som inte kan ta vara på 4K delarna ännu men har en högtalarsetup som tillåter Dolby Atmos behöver man inte lägga de extra pengarna på 4K versionen om man inte vill tänka på framtiden när man kanske kan dra nytta av bilden i 4K också.

Birds Of Prey handlar om Harley Quinn och utspelar sig i Gotham City men det är under en tid där Batman är frånvarande.
2016 släpptes Suicide Squad där vi fick se Margot Robbie ta sig an rollen som Harley Quinn, bland ett gäng andra kändisar som Will Smith (Deadshot), Jared Leto (The Joker), Joel Kinnaman (Rick Flag), Ike Barinholtz (Griggs) m.fl.
Filmen hamnade inte allt för högt i vår lista av bra filmer 2016, framförallt pga en ganska plain story men också för att vi kände att man kunde ha gjort så mycket mer med rollen Harley Quinn.
4 år senare är det nu dags för Harley Quinn att få sin egna film och förväntningarna var försiktigt förhoppningsfulla att vi skulle få se lite mer av denna intressanta karaktär. 

Vi kan börja med att meddela att om du inte har sett Suicide Squad så finns det ingen stress att behöva se den först. För visso utspelar sig Birds Of Prey efter Suicide Squad men filmen verkar nästan utgå från att man inte sett Suicide Squad och ger oss en brief introduktion som täcker in hur Harley Quinn hamnat i läget hon är i nu. 

Förhållandet med The Joker är över och när hon beslutar sig för att göra det till allmän kännedom för att gå vidare med sitt liv innebär det också att hon signalerar till alla (och de är många) som vill se henne död att hon inte längre står under The Jokers beskydd.
Detta leder till en lång trasslig väg för att överleva och i sann Harley Quinn anda blandas nytta med nöje när hon ser sin chans att både rädda sitt eget liv och blåsa Roman Sionis / Black Mask (Ewan McGregor) som är en av många som vill se henne död.

Filmens story berättas delvis av Harley Quinn själv och touchen av hennes roll i filmen går att dra likheter med Deadpool filmerna där det blandas action, komedi och storytelling genom hela filmen.
Vi tycker fortfarande att man missar ett gyllene läge att dyka in i denna härliga karaktär mer på djupet (och mer allvarligt) men det är en klar förbättring mot i Suicide Squad och Margot Robbie tillför en hel del energi och snygga actionscener i filmen. 

Rent tekniskt har filmen mycket att erbjuda. På bildsidan kommer 4K UHD discen med både HDR10+ och Dolby Vision. Detaljerna i huden och bilden över lag kommer fram levande och filmen har många färgstarka scener som poppar snyggt i bilden. Vi upplever bilden lite mörkare överlag men det finns bra tryck i ljuset när det behövs. Action-scenerna är många och snyggt gjorda men balansen mellan vad Harley Quinn kan göra är lite vag och det blandas mellan mer ”mänskliga” action-stunts och ”superhjälte” saker. 

4K utgåvan (både 4K discen och Blu-ray discen) kommer med ett Dolby Atmos ljudspår (som nämnts ovan har även Blu-ray utgåvan fått Dolby Atmos ljudspåret!). Här får vi en ganska aktiv mix som är engagerande och drar nytta av ett fullt surround-system bra. Det finns även en del scener som lyfter fram höjdkanalerna lite extra vilket är positivt!
Dialogerna kommer fram klart och tydligt även i scener där det är mycket bakgrundsljud.
Ljudmixen verkade dock vara satt på lite lägre volym mot vad vi brukar se på filmerna och vi fick höja receiverns volym ett par snäpp mer än vi brukar för att få samma volym. Detta är inget negativt i sig men kan vara bra att veta inför en titt om du vill få ljudet att vakna till liv ordentligt! 

Extramaterial Blu-ray & 4K UHD: Birds Eye View Mode: This fresh take on the film is loaded with Harley-ized looks, fun facts and Easter eggs, all viewed in a Birds-centric style. Also includes: Gag Reel • Birds of a Feather: How the Birds came to life • Sanity is Sooo Last Season: Diving into all things fashion • Wild Nerds: Meet Bruce the hyena • Grime and Crime: Get into the grit of production design • Romanesque: Who is Black Mask? • A Love, Skate Relationship

Extramaterial DVD: Birds of Prey: Birds of a Feather: How the Birds came to life

Ratings:

 Picture: 4/5
 Sound: 4/5
 Story: 3/5

På Disc:
4K ULTRA HD
hos CDON eller Discshop
Blu-Ray
hos CDON eller Discshop
DVD hos CDON eller Discshop

Specifikation
Original titel: Birds Of Prey: And the Fantabulous Emancipation of One Harley Quinn
Svensk titel: Birds Of Prey
Recenserad på: 4K ULTRA HD
Genre: Action, Äventyr, Crime, DC Comics
Språk: Engelska
Undertext: Danska, Engelska, Finska, Norska, Svenska
Regissör: Cathy Yan
Skådespelare: Margot Robbie, Rosie Perez, Mary Elizabeth Winstead, Jurnee Smollett, Ewan McGregor, Ella Jay Basco, Chris Messina, Ali Wong, David Ury, Sara Montez, Izabel Pakzad, Daniel Bernhardt, Kc Strubbe, Jacky Shu, Paloma Rabinov,  m.fl.
Ljud: Dolby Atmos (Även på Blu-ray discen!)
Bild: Widescreen (2.39:1)
Speltid (min): 108
Inspelningsår: 2020
Biopremiär Sverige: 2020-02-07
Releasedatum: 2020-06-15
Åldersgräns: 15 År
Distributör: Warner Home Video

Link to CDON
Link to CDON
Link to CDON
Link to discshop
Link to discshop
Link to discshop