BAD BOYS FOR LIFE (2020)

Will Smith och Martin Lawrence återvänder för att upprätthålla lag och ordning en tredje och sista gång när de tvingas sätta stopp för en hämndlysten knarkkartell.

Recension:
Innan Corona stängde ner biografierna i USA var Bad Boys For Life den största box-office hitten under 2020. Här i Sverige hade den biopremiär 17 januari och förra måndagen som också markerade starten av juni månad hade filmen sin disc release här i Sverige!
Bad Boys For Life släpptes på DVD, Blu-ray och på 4K UHD. För denna recension har vi kikar på blu-ray releasen. 

I den första filmen som släpptes för 25 år sen (oj vad tiden går snabbt!) fick vi lära känna Michael “Mike” Lowrey (Will Smith) och Marcus Burnett (Martin Lawrence), de två Miami P.D. kollegorna och bästa vännerna som lever ganska kontrastrika liv sinsemellan.
2003 var det dags för Bad Boys 2 och nu 17 år senare är vi tillbaka för ytterligare en fartfylld action komedi. 

Mycket har hänt mellan filmerna, tekniken har gått framåt vilket inte bara syns tydligt i denna film utan också blir en del av filmens story. Samtidigt har huvudpersonerna blivit ganska många år äldre och det sätter frågor på hur man ska lösa deras relationsförhållanden till varandra, något som varit en del av charmen i de tidigare filmerna.
Vi tycker att man löst detta på ett riktigt bra sätt. Jargongen mellan dem känns sig lik och istället för att låtsas som tiden mer eller mindre stått stilla så välkomnar man alla nyare möjligheter med ”att bli gammal”. Enda delen här som vi upplever man fastnat lite i från ”deras yngre” är Marcus Burnett’s (Martin Lawrence) komiska inslag i korta repliker. Dessa är fortfarande roliga men de känns inte lika hemma i en äldre mans kropp med mer livserfarenhet än tidigare.

Bad Boys For Life är en avslappnande action-komedi där det är enkelt att luta sig tillbaka och bara ta emot rolig underhållning. Storyn behöver inte vara den skarpaste för att ett sådant koncept ska fungera men den behöver så klart kännas någorlunda ok för att inte dra ner helhetsupplevelsen. Här har man lyckats hålla en story som fungerar. Det finns delar där man balanserar lite grann på att falla över till tramsig men håller sig kvar på rätt sida.
En sak som man hamnar lite på fel sida av är avvägningen mellan nuet och vad som ska ske strax därefter. Många gånger i filmen känner man på sig vad som ska hända härnäst precis innan det sker. Det blir lite för uppenbart att man lagt upp det på ett visst sätt för att i nästa sekund komma med en ”överraskning”.

På plussidan tycker vi filmen balanserar upp en bra kombination av humor och action. Några få actionscener ser lite tillgjorda ut, bl.a. när Will Smith är i en fight på ett tak och de faller ner till marknivå. Här saknar vi lite av den naturliga rörelsen som direkt flaggar för att CGI-effekterna inte är helt spot on men filmen håller hög kvalité överlag när det kommer till actionscenerna. 

Lika så gillar vi bilden. Här får vi en bild som upplevs ljus utan att bli urlakad. Hudtonerna kommer fram naturligt och många scener har en eller flera starka färger med på ett hörn som förhöjer intrycket av att vi är i ett soligt Miami. 

Till ljudet finns det utan tvekan bra sekvenser för att låta ljudet få utmärka sig extra. Vi har actionscener och bildscener som både ser och låter bra och musiken i filmen är också uppåt och medryckande för hela Miami känslan.
På blu-ray versionen får vi nöja oss med ett DTS HD MA 5.1 spår. Det är ett aktivts ljud som vi inte kan klaga på men vi ser också var DTS X spåret som man får tillgång till i 4K UHD versionen skulle kunna klämma ut lite mer av upplevelsen. 

I det stora hela är Bad Boys For Life en underhållande action-komedi. Har ni sett och gillade de tidigare två filmerna tror vi absolut du kommer gilla denna också. Storyn håller måttet och placeras i kategorin som gör att man kan slappna av och enkelt följa med i filmen så den passar perfekt till en trött kväll där man bara vill åt bra underhållning!

Ratings:

 Picture: 4/5
 Sound: 3.5/5
 Story: 3.5/5

På Disc:
4K ULTRA HD
hos CDON eller Discshop
Blu-Ray
hos CDON eller Discshop
DVD hos CDON eller Discshop

Andra filmer i serien
Bad Boys (1995)
Bad Boys 2 (2003)

Specifikation
Original titel: Bad Boys For Life
Svensk titel: Bad Boys For Life
Recenserad på: Blu-ray
Genre: Action, Komedi, Crime
Språk: Engelska
Undertext: Danska, Engelska, Finska, Norska, Svenska
Regissör: Adil El Arbi, Bilall Fallah
Skådespelare: Will Smith, Martin Lawrence, Vanessa Hudgens, Alexander Ludwig, Charles Melton, Paola Nuñez, Kate del Castillo, Nicky Jam, Joe Pantoliano, Jacob Scipio, Theresa Randle, DJ Khaled, Happy Anderson, Bianca Bethune, Dennis Greene m.fl.
Ljud: DTS HD Master Audio 5.1
Bild: Widescreen (2.39:1)
Speltid (min): 124
Inspelningsår: 2020
Biopremiär Sverige: 2020-01-17
Releasedatum: 2020-06-01
Åldersgräns: 15 År
Distributör: Sony
Link to CDON
Link to CDON
Link to CDON
Link to discshop
Link to discshop
Link to discshop