DAYS OF THUNDER (1990) 4K UHD

Tom Cruise spelar racerföraren Cole Trickle, vars talang och ambitioner enbart överträffas av hans starka behov av att vinna. Cole tränas av teamledaren och bilbyggaren Harry Hogge för att tävla om Winston Cup i Daytona 500. En våldsam krasch sätter nästan stopp för Coles karriär och han måste vända sig till en vacker läkare för att återfå styrkan och modet som krävs för att tävla, vinna och leva.

Recension:
I måndags (1/6-2020) släppte Paramount 3 stycken nyreleaser i formatet 4K ULTRA HD med Tom Cruise i huvudrollen. Den första var en riktigt efterlängtad Top Gun från 1986 som såklart har blivit mer aktuell nu när en uppföljare är på ingång (Covid-19 har dock försenat detta), en review på den kan ni läsa i föregående inlägg här på vår hemsida. Sedan tar vi ett hopp till 1990 med Days Of Thunder som vi gör en review på här, och slutligen War Of The Worlds från 2005.

Vi vrider tillbaka till 1990 där Cole Trickle (Tom Cruise) tar sig an den Amerikanska motorsporten Nascar och på sin väg mot det största loppet inom sporten träffar han Dr. Claire Lewicki (Nicole Kidman) efter att varit med om en våldsam krasch.
När Cole Trickle kliver in i sporten är han en ”nobody” som kört bilar i helt andra bilsporter. Starten går trögt och kemin mellan honom och teamleader / huvudmekanikern Harry Hogge (Robert Duvall) är allt annat än bra.
De båda är fantastiska på sitt speciella område men för att finna framgången behöver de komma över sina fördomar och börja sammarbeta med varandra.
Efter den våldsamma kraschen mellan Cole och hans största rival ligger deras framtid i Dr. Claire Lewicki’s händer, utan hennes godkännande som läkare får de ej grönt ljus att sätta sig bakom ratten igen och det är mer än bara årets största lopp som står och väger med hälsochecken. 

Days Of Thunder har vi sett en gång tidigare men det är mycket länge sedan. Vi pratar om första halvan av 90-talet så det har hunnit med en hel del filmer från då till nu och minnet av filmen är vagt. En sak som vi kommer ihåg känslan av då var att vi gillade filmen men kunde inte komma ifrån att den var lite svår att hänga med i fullt ut. Detta märkte vi nu igen och det kommer för oss ner till två saker.

Första delen handlar om sporten. Här finns det saker genom filmen som är svåra att hänga med på om man inte är så insatts i Nascar vilket jag tror är kategorin de flesta av oss i Sverige hamnar under.
En sportfilm med en sport som man inte kan reglerna i eller känner till vidare bra är emellertid inte synonym med att tittaren har svårt att komma in i filmen och dess spänning etc. Ta Le Mans 66 som exempel: En ”ny” film som också handlar om motorsport men där man trots okunskap känner att man förstår vad som händer och det finns en slags pedagogik inbäddad i filmen för att vi som inte har så bra koll på allt ändå får en känsla av att vi hänger med – vilket resulterar i att en bredare målgrupp kommer knyta an till handlingen. 

Här får vi också passa på att åter igen slå ett slag för Le Mans 66 på 4K UHD om ni ännu inte sett den. Det är än så länge den bästa filmen vi sett under 2020 och prickar in på toppnivå både i story, ljud och bild!

Och så till den andra delen. Vi finner det svårt att följa med i tidsuppfattningen i filmen. Känslan vi har när vi ser den är att allt händer inom en ganska liten tidslinje men det finns små delar som motsäger sig detta. Det är först när vi hör kommentatorerna inför en tävling nämna tidsramen från den stora kraschen till dagen för detta race som vi verkligen får en tydlig bild över tidsaspekten och också inser att vi är ganska långt ifrån den i våra intryck från vad vi sett fram tills då.

Dessa två delar motarbetar en del av upplevelsen men det finns trots det en del spänning i denna filmen även om man inte är insatt i sporten.

Ljud och Bild
Precis som med Top Gun har man gjort en ny remaster inför 4K releasen. Det blir naturligt att dra lite jämförelser med Top Gun som ligger färskt i minnet och släpptes samtidigt i 4K version. 

Här får vi precis som Top Gun en detaljerad bild som känns skarp och HDR framhäver också mer detaljer i de mörkare partierna. Trots att Days Of Thunder kom ut 4 år senare än Top Gun får vi en klar känsla i bilden av att denna är äldre. För er som uppskattar lite mer grain i bilden och tycker att det ger en bättre filmupplevelse så ska ni definitivt checka upp denna. För vår smak tycker vi det blev lite för markant och hade gärna sett lite mindre av det i bilden men vi måste också poängtera att det är mycket bättre så här än att försöka digitalt ”städa bort” det och få ett resultat som oftast påverkar helheten betydligt mer negativt än att hålla det till att låta det vara som det är med inspelning på film.

Har man inte kikat noga är det lätt att utgå från att ljudet är Dolby Atmos i en sådan här nyrelease men här har man faktiskt valt att hålla sig Dolby TrueHD i en 5.1 konfiguration. Det känns aningen besviket att vi inte fått ett Atmos track här speciellt när filmen innehåller en hel del racing scener som vi tror hade kunnat nyttja Atmos fördelar på ett bra sätt.
Men vi skulle säga att 5.1 Dolby TrueHD spåret ändå gör bra ifrån sig här, både när det kommer till bilscener och i dialoger. Lite mer kraft i de nedre regionerna av ljudfrekvenserna hade emellanåt inte skadat i delar som t.ex. krascher under loppen för att få fram en klarare ”bild” av att det är stora smällar i höga hastigheter.

Värt att notera inför köp är ljudspåret. Discshop listar 4K filmen med ett Dolby Atmos spår vilket inte är fallet. Det är enkelt att få en specifikation fel, vi har själv gjort det ett par gånger genom åren men det är såklart tråkigt när man köper och sen får reda på det när man kör igång en film. Här kan vi tipsa om att klicka upp bilden av fodralets baksida som många av de större filmbutikerna på nätet brukar vara ganska bra på att ladda upp. En snabb titt där ger för det mesta den viktigaste informationen om filmen, för dem med en hemmabio-rig brukar de två första delarna vara ljudformat och bildformat. 

På det hela är Days Of Thunder en underhållande film som har fått sig ett lyft med en nyrelease i 4K. Det finns märkbart en del grain filmen igenom, om det är bra eller dåligt är lite mer upp till betraktaren att avgöra men vi är glada över att man valt den vägen istället för att digitalt försökt dra ner nivån som antagligen skulle resulterat i en mycket sämre slutprodukt. 

Extramaterial: Filmmaker Focus: Days of Thunder

Ratings:

 Picture: 3/5
 Sound: 3/5
 Story: 2.5/5

På Disc:
4K ULTRA HD
hos CDON eller Discshop
Blu-Ray
hos CDON eller Discshop
DVD hos CDON eller Discshop

Specifikation
Original titel: Days Of Thunder
Svensk titel: Days Of Thunder
Recenserad på: 4K ULTRA HD
Genre: Action, Drama, Sport
Språk: Engelska
Undertext: Danska, Engelska, Finska, Norska, Svenska
Regissör: Tony Scott
Skådespelare: Tom Cruise, Robert Duvall, Nicole Kidman, Randy Quaid, Cary Elwes, Michael Rooker, Fred Thompson, John C. Reilly, J.C. Quinn, Don Simpson, Caroline Williams, Donna W. Scott, Chris Ellis, Peter Appel, Stephen Michael Ayers m.fl.
Ljud: 5.1 Dolby TrueHD
Bild: Widescreen (2.40:1)
Speltid (min): 107
Inspelningsår: 1990
Biopremiär Sverige: 1990-11-09
Releasedatum: 2020-06-01
Åldersgräns: 15 År
Distributör: Paramount
Link to CDON
Link to CDON
Link to CDON
Link to discshop
Link to discshop
Link to discshop