TOP GUN (1986) 4K UHD

Tillsammans med navigatören Goose blir Pete ”Maverick” Mitchell antagen vid marinens berömda elitskola för blivande attackflygare, Top Gun. Där träffar han den kvinnliga instruktören Charlie, som även har en del att lära ut efter lektionstid. Katastrofen ligger dock ständigt på lur. En dödsolycka inträffar, Maverick tar på sig skulden och tappar helt lusten för flygningen. Men så hamnar de unga, äregiriga flygarna mitt i en livsfarlig konfrontation med främmande makt, och Maverick får en sista chans att ta revansch.

Trailer (OBS – ej tagen från 4K remastern)

 

Recension:
1986 hade Top Gun release på den vita duken och filmen blev en av de mest sedda filmerna under 80-talet. Genom åren har vi sett en hel del ny-releaser av filmen (bl.a. 3 stycken Blu-ray releaser inkluderat en 3D Blu-ray utgåva som kom 2013).
För oss har filmen alltid varit en gammal goding, både i underhållningsvärde och i förmågan att rycka med tittaren med bl.a. hjälp av ett soundtrack som gör sig lika bra idag som för så många år sen.
4K ULTRA HD utgåvan av filmen släpptes här i Sverige nu i veckan (1/6-2020) och det har definitivt varit en efterlängtad ny-release!

Vi utgår från att de flesta har sett Top Gun någon gång tidigare så vi gör ingen djupdykning kring filmens story utan fokuserar mer på vad det nya formatet har att erbjuda. Skulle du mot förmodan inte ha sett filmen tidigare så är det inget att hänga depp för. Tvärtom kan vi redan nu säga att du har chansen att se filmen för första gången i den bästa utgåvan vi sett! 

Inför den nya releasen har man lagt ner ett gediget arbete både på bild och ljudfronten och det har tagits fram en helt ny remaster för denna 4K ULTRA HD utgåvan (värt att notera att även Blu-ray discen i denna utgåva är från den nya remastern och dessutom också fått Dolby Atmos ljudspåret!)
När vi pratar om bilden innebär det förutom den högre upplösningen (som är bra då filmen är inspelad på film vilket redan i sig håller en hög upplösning) även en rad andra saker som lyfter helheten ifrån vad vi tidigare kunnat få ut av filmen.

Färgerna har en markant skillnad i jämförelse med de tidigare Blu-rays som gärna velat gå till en lite varmare ton.
Här får vi istället en färg och ton-skala som upplevs mer korrekt. De vita uniformerna är verkligen vita, himlen har en härligt fyllig blå färg och hudtonerna (och ljusets reflektion i dem) upplevs naturliga. I kombination med HDR skapar det en mer levande bild som kommer fram lite extra i de scener där solljuset har en stark närvaro.
Med den ökade kontrasten får vi också en förhöjning av detaljrikedomen i scener där vi båda har mycket ljus och skuggade partier i samma bild. Vi upplever också bilden som ganska ljusstark och ser inte någon tendens till att HDR bidrar till en allround lite mörkare bild vilket kan vara en sån sak som man ibland inte kommer runt när det rör sig om att se en 4K HDR film med en projektor. 

Som vi var inne på tidigare så håller filmnegativen en hög upplösning vilket är toppen då dagens digitala format kan dra nytta av detta på ett annat sätt än t.ex. under dvd-eran.
Top Gun i 4K är ett bra bevis på hur detta fungerar i praktiken. Här har vi en bra detaljnivå och små detaljer som t.ex. svettdropparna i ansiktet och nacken under ett pressat möte är detaljer som inte kommit fram lika tydligt tidigare. 

Vi upplever också i sin helhet att vi har fått en skarpare bild rakt igenom filmen med undantag till ett par korta sekvenser här och där som har en lite mjukare framtoning.
En annan sak som träder in när vi pratar om äldre filmer inspelade på film är brus/korn eller ”grain” nivån. Blir det för mycket tar detta över och försöker man digitalt att ta bort det brukar det medföra andra problem.
Detta syns tydligast i lite mörkare scener men de är långt under nivån där det blir en negativ påverkan på bilden, utan snarare hjälper Top Gun´s nivå till att få fram den där riktigt goda 80-tals feelingen.
Pratar vi däremot om scener med mycket ljus – utomhus med en stark sol t.ex. – blir bilden riktigt bra och det är svårt att ens se tecken på brus närvarande.

Flyttar vi över vårt fokus till ljudsidan av den här releasen så var våra förväntningar på förhand höga även här. Med så många luftburna scener var vår förhandstanke att Dolby Atmos ljudmixen som tagits fram skulle ge ett ordentligt lyft i närvaron av action-delarna av filmen vilket också visade sig vara helt rätt.
Här bjuds vi på ett ganska kraftfullt ljud som arbetar med svepande effekter runtomkring oss i alla dimensioner inklusive en hel del svep från takhögtalarna.
Det är luftscenerna som drar mest nytta av det nya formatet men dialogerna låter också bra och det vassa soundtracket som bistår med en hel del av känslan i filmen får sig också ett lyft av ett fylligare ljud!
Om vi hade fått önska något här skulle det vara att ge subwooferna lite mer bas att arbeta med. Den finns där och gör ett bra jobb men det finns lägen (flygplanens motorer, ”fly-by” vid kontrolltornet) som gärna hade fått ha en liten boost i de låga frekvenserna.

Utan tvekan ger både ljudet och bilden en boost till helhetsupplevelsen och det är enkelt att höja volymen en aning högre än normakt för att man rycks med! 

Hur var det då med storyn? Jo då, vi kan bara konstatera att filmen åldrats väl och trots att många år gått känns inget med filmen direkt omodernt. 

Nu ser vi såklart fram emot att se hur uppföljaren ska bli. Av den informationen man sett ser det lovande ut och med dagens tekniska utveckling kan det mycket väl bli en svårslagen upplevelse. 

Extramaterial:
The Legacy Of Top Gun • On Your Six – Thirty Years Of Top Gun • Danger Zone: The Making Of Top Gun (6-Part Documentary) • Commentary By Filmmakers And Naval Experts • Tom Cruise Interviews • Multi-Angle Storyboards • Best Of The Best: Inside The Real Top Gun • Behind-The-Scenes Featurette • Survival Training Featurette • And More

Ratings:

 Picture: 4/5
 Sound: 4.5/5
 Story: 3.5/5

På Disc:
4K ULTRA HD
hos CDON eller Discshop

Specifikation
Original titel: Top Gun
Svensk titel: Top Gun
Recenserad på: 4K ULTRA HD
Genre: Action, Drama
Språk: Engelska
Undertext: Danska, Engelska, Finska, Norska, Svenska
Regissör: Tony Scott
Skådespelare: Tom Cruise, Kelly McGillis, Val Kilmer, Anthony Edwards, Tom Skerritt, Michael Ironside, John Stockwell, Barry Tubb, Rick Rossovich, Tim Robbins, Clarence Gilyard Jr., Whip Hubley, James Tolkan, Meg Ryan, Adrian Pasdar m.fl.
Ljud: Dolby Atmos
Bild: Widescreen (2.40:1)
Speltid (min): 109
Inspelningsår: 1986
Biopremiär Sverige: 1986-07-04
Releasedatum: 2020-06-01
Åldersgräns: 15 År
Distributör: Paramount
Link to CDON
Link to discshop