JOJO RABBIT (2019) 4K UHD

En ensam tysk pojkes världsbild vänds upp och ned när han upptäcker att hans ensamstående mor gömmer en ung, judisk flicka på vinden. Med hjälp endast av sin idiotiska, imaginära vän, Adolf Hitler, tvingas Jojo konfrontera sin naiva patriotism.

Recension:
På måndag kliver vi in i en ny månad och för oss känns den övergången alltid som att vi lämnar en vår bakom oss och officiellt kliver in i sommaren. Det är lite ovist hur vädret har tänkt inleda sommaren men något som inte är osäkert är att vi efter helgen kliver in i en månad med en hel del intressanta film releaser och dessutom känns det som det är lite extra fokus kring just 4K releaser som inte tänker vänta in sommaren utan gör entre direkt i månadsskiftet.
En del av dem kommer dyka upp här på recension inom kort och först ut är Jojo Rabbit i 4K UHD som har release nu på måndag 1/6-2020.

Vi är i slutet av andra världskriget och Jojo, (Roman Griffin Davis) en ung pojke lever ensam tillsammans med hans mor (Scarlett Johansson). I hans naiva världsbild är han 100% dedikerad att tjäna Tyskland och till hjälp för beslut har han ständigt sin imaginära vän Adolf Hitler vid sin sida. 

När han en dag upptäcker att hans mamma gömmer en ung judisk flicka i huset ställer det till stora problem för hans bild av rätt och fel och den tro han (med stor satirisk överdrift) har.

Taika Waititi som både skrivit och regisserat filmen ser vi också på andra sidan linsen som den imaginära och korkade Adolf Hitler.
Det är en stor dos av satir genom nästan hela filmen och man spelar stort på tyskarnas synsätt under andra världskriget.
För vår del känner vi att denna humor inte riktigt går hem hos oss även om det finns en del roliga delar vi skrattar till på. Kanske är det den stora dosen av satir som inte fungerar eller en kombination av den tillsammans med ett känslofyllt ämne (och story) som andra världskriget och synen på människors olika värden. 

Vi får svårt att placera filmen i en kategori och känner oss inte riktgt avslappnande till att se all humor samtidigt som humorn också ”döljer” lite av en faktiskt rätt känslosam story i filmen. Just den känslosamma storyn tränger sig på väldigt tydligt i senare delen och i slutskedet av filmen när filmen nästan tar en paus från satiren och för en stund förvandlas till en rätt gripande film istället. 

Prickar den här sortens satir rätt på dig tror vi att man kommer gilla den här filmen skarpt!
Vi tycker Taika Waititi har lyckats fläta in dessa två aspekter på ett väldigt bra sätt men det innebär att humorn också måste träffa rätt på tittarens smak för att få helheten att fungera och där lyckas vi inte riktigt hänga med. 

Ljud och Bild
Med 4K releaser har vi blivit vana att se Dolby Atmos eller DTS X ljudspår till filmerna men med Jojo Rabbit ser vi ett DTS HD Master Audio 5.1 spår – samma spår som alltså levereras med Blu-ray versionen.
Det kan kännas lite snopet om man missat det vid köp men när man börjar se filmen så kan man ändå se en logik i detta. 

Det här är en film som till största del drivs framåt av dialoger och vi har inte så många scener där stora ljudeffekter får utrymme. 5.1 räcker alltså ganska långt i en sådan här film och ljudkvalitén på DTS HD Master Audio mixen i Jojo Rabbit är bra. Framförallt är det dialogerna som vi upplever som både rena och närvarande.
Vi kommer till några krigsscener med mer ljudeffekter framåt slutet av filmen och ljudet hänger på bra här också men vi pratar om en ganska liten del av filmen i helhet, det är helt klart en dialog film man ska förvänta sig när det kommer det ljudaspekterna.
Musiken till filmen gillar vi. Här har man tagit in låtar som inte direkt alltid passar in med årtalet filmen utspelar sig på utan mer fokuserat på vad som fungerar bra till just den specifika scenen som samtidigt utspelar sig framför oss på duken. Det mesta är välkända låtar som de flesta nån gång har hört men det finns en trevlig tvist också. En del är på tyska så tycker du dig känna igen t.ex. The Beatles låt ”I Want To Hold Your Hand” rivas av i början av filmen med tysk text så har du helt rätt. Vi tyckte det var mer än melodin som kändes bekant på denna låt och med lite research visade det sig att det faktiskt är The Beatles som framför låten i en tysk version ”Komm Gib Mir Deine Hand” något vi inte hade en aning om hade gjorts på en tysk version av dem också.
Bland många andra kan vi också hitta musik av Roy Orbison och David Bowie.

Ett hopp över till den visuella upplevelsen så kan vi på den tekniska sidan konstatera att Jojo Rabbit blev inspelad digitalt med lite under 4K upplösning (3,4K) och mastrades i 2K. Så är det något vi kan se i filmen? Nja, upplösningen är kanske inte den största skillnaden i att gå över till en 4K disc (om man inte sitter väldigt nära eller på en väldigt stor duk) men färgerna och HDR brukar kunna ge ytterligare ett lyft. 

Detta upplevde vi inte så mycket av i denna film – mestadels går scenerna åt det ljusare hållet. För att stilla nyfikenheten gjorde vi en liten jämförelse med Blu-ray discen och vi måste säga att båda versionerna ser bra ut. Det blir ett litet lyft till favör för 4K discen men hade vi inte skiftat mellan hade det varit svårare att urskilja. 

Tillbaka till 4K discen igen – färgerna känns naturliga med en lätt ton av en lite varmare temp vilket automatiskt övertygar tittaren att vi har förflyttat oss bak i tiden (filmen utspelar sig kring 1945). Vi ser en bra detaljåtergivning utan att gå över till en wow feeling och vid ett par tillfällen upplever vi att bilden går lite mer åt det mjukare hållet men då är vi inne och pekar på ett fåtal scener och inte upplevelsen som helhet. 

Extramaterial Blu-ray & 4K UHD:
Inside Jojo Rabbit
Audio Commentary by TAIKA WAITITI
Deleted Scenes and More!

Ratings:

 Picture: 3.5/5
 Sound: 3.5/5
 Story: 2.5/5

På Disc:
4K ULTRA HD
hos CDON eller Discshop
Blu-Ray
hos CDON eller Discshop
DVD hos CDON eller Discshop

Specifikation
Original titel: Jojo Rabbit
Svensk titel: Jojo Rabbit
Recenserad på: 4K UHD
Genre: Komedi, Drama, Krig
Språk: Engelska
Undertext: Danska, Engelska, Finska, Norska, Svenska
Regissör: Taika Waititi
Skådespelare: Roman Griffin Davis, Thomasin McKenzie, Scarlett Johansson, Taika Waititi, Sam Rockwell, Rebel Wilson, Alfie Allen, Stephen Merchant, Archie Yates, Luke Brandon Field, Sam Haygarth, Stanislav Callas, Joe Weintraub, Brian Caspe, Gabriel Andrews m.fl.
Ljud: DTS HD – Master Audio 5.1
Bild: Widescreen (1.85:1)
Speltid (min): 108
Inspelningsår: 2019
Biopremiär Sverige: 2020-01-10
Releasedatum: 2020-06-01
Åldersgräns: 15 År
Distributör: Fox
Link to CDON
Link to CDON
Link to CDON
Link to discshop
Link to discshop
Link to discshop