BLOODSHOT (2020)

Iden här filmatiseringen av det populära seriealbumet spelar Vin Diesel en soldat som nyligen har blivit dödad i strid och återupplivats som den oövervinnelige superhjälten Bloodshot.

Recension:
Idag – Måndag vecka 21 är det dags för filmen Bloodshot att nå butikshyllorna och filmen säljs här i Sverige i tre disc versioner – DVD – Blu-ray och 4K UHD. Inför denna review har vi tagit en titt på Blu-ray utgåvan.
Bloodshot är nog vår första film som räknas in som inspelad under 2020 och har du missat den på bio är du troligen inte ensam. Den hade premier 20/3-20 på ”röda mattan”, alltså oturligt nog ganska precis i veva som Covid-19 historien började ta fart på allvar här i vårt land. 

Det stora namnet i filmen står Vin Diesel för som spelar Ray Garrison, en soldat som nyligen dödats och blivit donerar av militären till ett forsknings/experiment labb – RST Corporation. Där har man lyckats återuppliva honom som ”bloodshot” genom avancerad forskning och nanoteknologi som man byggt upp i hela hans kropp.
Detta gör Ray till en supermänniska som är mer eller mindre ostoppbar, hans hud och skador läker blixtsnabbt tack vare nanoteknologin och hans hjärna kan ta in information som en dator vilket gör att han snabbt t.ex. kan lära sig att flyga ett flygplan. Stridsutbildningen har han redan från tiden han var en normal människa.
Men RST Corporation har inte enbart skapat en supermänniska, utan kan även kontrollera den, både genom att ”stänga av honom” men också genom att styra hans minne och det är just detta som gör att de kan utnyttja honom för egen vinning.
Ray/Bloodshot måste se förbi vad han tror är sanningen för att ta reda på vem han egentligen är och hur han ska få kontroll över sitt ”egna liv” igen, en resa som innehåller en hel del smärta även om allt inte är den riktiga sanningen. 

Storyn till filmen känns stundtals aningen låg och Vin Diesel känns inte övertygande när det kommer till att sälja in de stora känslorna. Inte heller ser han helt övertygande ut som en special-soldat i den amerikanska armen men ser man förbi dessa delar så är Bloodshot en ganska underhållande action flick film med en Sci-Fi del som om än overklig ändå inte känns för extrem på den delen. 

Det bjuds på en hel del action-scener och framförallt action med en ”one man army” i form av en ilsken Vin Diesel som tror att han uträttar sina uppdrag på grunden av hämnd för vad fienderna har gjort mot honom och hans familj. Här passar Vin Diesel in mycket bättre och den överdrivna styrkan som kommer med RTS Corporation’s uppdatering av honom smälter in ganska bra.
Med supermänniskor behöver action-scenerna också gå utöver de normala ramarna och med hjälp av CGI ser det ganska bra ut för det mesta. Många gånger är det nån enstaka scen som sticker ut lite mer än andra, en scen där rörelserna inte riktigt smälter in och CGI effekterna drar ner ridån för tittarna. En sådan har vi så även här när Jimmy Dalton (Sam Heughan), en soldat som förlorat båda benen och av RTS Corporations fått ett par specialproteser, jagar bloodshot till fots.
Hans rörelsemönster här och specifikt i slutet av scenen när han springer på väggarna i en smal gränd sticker ut med ett mindre naturligt rörelsemönster. Men som sagt, effekterna annars i filmen känns ganska bra och de medför definitiv mer positivt än negativt till filmen (vars story skulle vara ganska svår att förverkliga utan effekterna från en dator). 

Nu har vi automatiskt kommit in på bilden så vi fortsätter på den punken. Bloodshot är inspelad i 2.39:1 format vilket ger dig black bars upp och nertill på din tv/duk om du använder dig av de vanligaste (och för tv nästan uteslutande) formatet 16:9. För oss är det och dess snarlika aspect ratios de filmer som drar in en mest i en filmupplevelse med sin widescreen presentation och om du likt oss ser på en projektorduk i 16:9 formatet tipsar vi om att hålla ett extra öga då vi kommer komma ut med en DIY lösning på hur man kan förbättra upplevelsen genom att ”maska bort” black bars delarna som blir en följd av att man sitter på en skärm som proportionerlig har en högre höjd kontra bredd än de vanliga breda widescreen formaten (även om det dyker upp allt fler filmer i 16:9 format nu för tiden också, och gäller det spel och serier är 16:9 nästan enbart det som gäller men mer om detta ämne i en kommande artikel längre fram!).
Bildkvalitén är i övrigt helt okey, närbilderna visar en del av detaljerna men inte lika knivskarp som vi sett på andra filmer med riktigt vass detaljrikedom.
Färgerna ser bra ut men filmen har en lite varmare ton eller ”filter” över sig som framförallt används i ”minnes händelserna” vilket är ganska tydligt i t.ex. en av de inledande scenerna där vi sveper över vattnet och de vita husen (i grekisk stil) som liger längst med vattnet inte riktigt blir helt vita. 

På ljudsidan ger Blu-ray versionen ett DTS HD Master Audio 5.1 ljudspår (vilket är den vi har använt oss av inför denna review). DVD versionen har Dolby Digital 5.1 medan 4K versionen kommer med Dolby Atmos.
Det är lite synd att vi inte får Dolby Atmos även på Blu-ray utgåvan och det finns en del scener som ser ut att nästan vara framtagna för att visa av lite ljudeffekter i det formatet. Men här är det alltså DTS HD MA 5.1 vi utgår från och ljudet hänger med ganska bra – Dialogerna är rena och vi får en del bra svepande ljudscener runt om oss.
Vi saknar lite tryck i basen för att ge det där lilla extra livet i filmen speciellt vid actionscenerna hade det kunnat få varit lite kraftfullare pondus.
Vi testade också att låta receivern mixa upp till Neural:X för att ta del av ”3D ljudet” med takhögtalarna också. En del filmer lyckas detta riktigt bra med och även om vi upplevde det som en lite mer inlevelserik ljudupplevelse så gav uppmixingen inte riktigt så mycket extra som vi upplevt i vissa andra filmer. 

Så vilken utgåva ska man satsa på?
Har du en set-up som klarar av Dolby Atmos och gillar filmer som nödvändigtvis inte behöver ha en klockren handling utan mer sikta på en stadig underhållning skulle vi nog säga att 4K utgåvan kan vara värt att gå på just p.g.a. ljudet-formatet som kommer med den. Kan du ej dra nytta av Atmos spåret känns det lite mer tveksamt och vi hade nog lutat åt att gå på blu-ray versionen av filen då.

Ratings:

 Picture: 3/5
 Sound: 3.5/5
 Story: 3/5

På Disc:
4K ULTRA HD
hos CDON eller Discshop
Blu-Ray
hos CDON eller Discshop
DVD hos CDON eller Discshop

Specifikation
Original titel: Bloodshot
Svensk titel: Bloodshot
Recenserad på: Blu-ray
Genre: Action, Drama, Sci-Fi
Språk: Engelska
Undertext: Danska, Engelska, Finska, Norska, Svenska
Regissör: Dave Wilson
Skådespelare: Vin Diesel, Eiza González, Sam Heughan, Toby Kebbell, Talulah Riley, Lamorne Morris, Guy Pearce, Jóhannes Haukur Jóhannesson, Alex Hernandez, Siddharth Dhananjay, Tamer Burjaq, Clyde Berning, David Dukas, Charlie Bouguenon, Tyrel Meyer m.fl.
Ljud: DTS HD – Master Audio 5.1 (Dolby Atmos på 4K UHD versionen)
Bild: Widescreen (2.39:1)
Speltid (min): 109
Inspelningsår: 2020
Biopremiär Sverige: 2020-03-13
Releasedatum: 2020-05-18
Åldersgräns: 15 År
Distributör: Sony Pictures
Link to CDON
Link to CDON
Link to CDON
Link to discshop
Link to discshop
Link to discshop