PARASIT (2019)

Ki-taeks familj är en färgstark skara som hankar sig fram genom livet med hjälp av påhittighet och list. Men några pengar har de inte. Så när sonen, Ki-Woo, erbjuds jobbet som privatlärare till dottern i en rik familj så tvekar han inte en sekund. Väl på plats börjar han smida planer för resten av sin familj som en efter en får jobb i det nya huset. Men lögnerna blir allt fler och det dröjer inte länge innan situationen är helt utom kontroll

Recension:
Väntan är över – Nu på måndag (11/5) är det dags för Parasit att nå ut till butikshyllorna!
Filmen släpps på Bluray och DVD och en imponerad version i Steelbook utförande går också att köpa via t.ex. Discshop och CDON.
Parasit eller Gisaengchung som är dess original titel är regisserad av Bong Joon Ho som även skrivit filmens story och i kolaboration med Jin Won Han också filmens screenplay.
I den 92:e upplagan (2020) av Oscars galan gjorde filmen stor succé (och en bit av historia) när den kammade hem fyra vinster i form av:
Bästa Film
Bästa Regi
Bästa Originalmanus
Bästa Utländska Film
Den var även nominerad till bästa scenografi och bästa klippning.

Parasit är en koreansktalande film (med Danska, Finska, Norska och Svenska text) så de flesta av oss får förlita sig till att läsa undertexten men låt inte det vara ett hinder. Som så ofta känns det lite märkligt första stunden när man inte förstår vad som sägs och behöver använda text men med en bra och intressant film kommer man snabbt in i den och efter ett tag tänker man inte ens på att vi kollar på en film med koreanskt tal!

Parasit’s story är det som för oss ger störst intryck i denna film. Här får vi följa en fattig ”4-manna” familj där den yngste (sonen i familjen) får ett jobb som engelsk privatlärare åt en rik familj dotter.
Plötsligt ser familjen en ingång till att få ett ekonomiskt bättre liv och det dröjer inte lång tid innan de smider planer för hur hela familjen ska kunna få en anställning hos de rika. 

Vi hade förväntat oss att filmen skulle hålla en ganska hög dos av humor längst med resans gång men blev lite överraskade här. Visst finns det en del roliga delar att skratta till men storyn går också mer in på djupet än vi hade förväntat oss och talar mer till hjärtat. Det är svårt att inte känna empatin i filmen för den hårt slitande familjen som försöker ta sig upp till vattenytan samtidigt som vägvalen dit är mer än ibland ”shady”.
Man har prickat in en bra fördelning av humor och djup som går hand i hand med varandra men det finns också en gnutta (väl avvägd) satir in-mixat i filmen som vi sällan ser i stora filmer där det oftast är allt eller inget. 

Bild & Ljud
Blu-ray versionen av Parasit levererar en bra detaljerad och klar bild med en färgton som upplevs naturlig. Scenerna är uppbyggda med en fin känsla för kameravinklarna och ger speciellt i de många scenerna inifrån designhuset ett lugn och rymd.

Till ljudet har vi ett DTS HD Master Audio 5.1 ljudspår. Vi testade låta receivern mixa upp detta till DTS Neural X vilket fungerade väldigt bra även om filmen i sig inte har så mycket effekter att prata om när det kommer till ljudet.
Rösterna låter naturligt även om vi har svårt att bedöma hur tydligt då vi inte behärskar det koreanska språket. Stundtals får vi små korta ”instick” av att surroundkanalerna används, oftast i kombination av en scen med dialog och kameravinklar som ändras vilket förflytta den som pratar till bakom oss i soffan.

Vi har inte mycket att anmärka på när det kommer till bilden och ljudet här, det är helt klart inte en film man sätter sig och förväntas få uppleva en stor utbredd och effektfull ljudupplevelse och lite likadant är det när det kommer till stora bild-effekter. Vi hittade däremot en liten sekvens där de är ute och kör bil och bilen tydligt tar en kurva medan ratten ej hänger med utan hålls kvar i rakt fram läget. 

För att summera ihop det gav Parasit en härlig och lite annorlunda mix av genrer som fungerar bra för oss. Filmen blev mer intressant desto närmre slutet vi kom men höll också intresset uppe från start och det koreanska språket glömde man snabbt bort när man kom in i filmen.
Helt klart värt en titt om man är sugen på en ganska lugn film!

Vill du öka på stämningen lite extra kan vi också rekommendera att se den samtidigt som det äts av den koreanska rätten Jjapaguri, en rätt som dyker upp i filmen och är riktigt god!
Receptet hittar ni här nedan

Jjapaguri
Tillagning ca 10min
Portioner 2
Ingredienser:

 • 225g ryggbiff eller entrecote (skippa om du vill köra en vego)
 • Salt och peppar
 • 1 matsked olivolja (att steka i)
 • 1 hackad vitlöksklyfta 
 • 1 paket Chapagetti
 • 1 paket Neoguri

Tillagning:

 1. Skär köttet i bitar och krydda generöst med salt och peppar.
 2. Koka upp 1 liter vatten till nudlarna.
 3. Stek köttet lätt i oljan och vitlöken.
 4. Koka nudlarna och medföljande kryddor i 3 minuter. Nudlarna ska vara lite al dente eftersom de kommer att tillagas mer tillsammans med köttet.
 5. Sila av nudlarna och häll över det i stekpanna med köttet. Häll på ca 2,5dl av nudelvattnet.
 6. Tillsätt olja från nudelpaketet och rör om. Fortsätt värma på medelhög värme i ca 1 minut och häll på mer nudelvatten vid behov.
 7. Slå dig till ro och njut av en god middag till filmen 🙂 

Ratings:

 Picture: 3.5/5
 Sound: 3/5
 Story: 4/5

På Disc:
Blu-Ray
hos CDON eller Discshop
DVD hos CDON eller Discshop
Blu-Ray Steelbook (import) hos CDON eller Discshop

Specifikation
Original titel: Gisaengchung
Svensk titel: Parasit
Recenserad på: Blu-ray
Genre: Komedi, Drama, Thriller
Språk: Koreanska
Undertext: Danska, Finska, Norska, Svenska
Regissör: Bong Joon Ho
Skådespelare: Kang-ho Song, Sun-kyun Lee, Yeo-jeong Jo, Woo-sik Choi, So-dam Park, Jeong-eun Lee, Hye-jin Jang, Myeong-hoon Park, Ji-so Jung, Hyun-jun Jung, Keun-rok Park, Jeong Esuz, Jo Jae-Myeong, Ik-han Jung m.fl.
Ljud: DTS HD – Master Audio 5.1
Bild: Widescreen (2.35:1)
Speltid (min): 132
Inspelningsår: 2019
Biopremiär Sverige: 2019-12-20
Releasedatum: 2020-05-11
Åldersgräns: 15 År
Distributör: TriArt
Link to CDON
Link to CDON
Link to CDON
Link to discshop
Link to discshop
Link to discshop