ANGEL OF MINE (2019)

Sju år efter att Lizzie förlorat sin nyfödda dotter i en brand, försöker hon ännu komma på fötter. Hon träffar en familj vars 7-åring blir en övertygelse om att hennes egen dotter fortfarande är i liv. Frågan är om det är hon själv, eller hennes omvärld som är galen? Angel of Mine är en psykologisk familjethriller, med Noomi Rapace i en hyllad huvudrollprestation som mamman Lizzie.

Recension:
Angel Of Mine släpptes på Blu-ray och DVD i början av månaden (6/4) och i huvudrollen hittar vi Noomi Rapace som gör en för oss oväntat bra tolkning av sin roll (mer om det längre ner).

Lizzie (Noomi Rapace) förlorade sin dotter i en brand på BB. Under de sju åren som gått sedan dess har hon haft det kämpigt och delvis varit inlagd på sjukhus för de mentala spökena kring sin förlust. Hon har aldrig kunnat släppa tanken på sin dotter och gå vidare vilket lett till en skilsmässa med sin man Mike som också begärt egen vårdnad av deras gemensamma son då han är orolig över hur Lizzie inte klarar av att ta hand om honom när hon själv är dålig. 

En dag träffar hon en sju-åring som föder på nya tankar om att hennes dotter fortfarande kan vara vid liv. Situationen urartar snabbt och hon blir mer och mer en stalker som nästlar sig in i familjen för att komma närmre 7-åringen.
För varje dag blir hon mer och mer övertygad om att hennes dotter lever samtidigt som familjen med 7-åringen börjar känna att någonting inte står rätt till med Lizzie.

Angel Of Mine ger oss en blandning av en thriller där man hela tiden vill se vad som kommer ske näst samtidigt som den stundtals känns som att den står lite stilla och går för långsamt (trots att Lizzie’s besatthet utvecklas relativt snabbt och förvärras ständigt).
Man får en känsla av att filmen bygger upp och väntar in rätt läge för en stor ”plot-twist” men vad och hur nära vi är den är väldigt svårt att avgöra under visningens gång vilket vi gillade med den här filmen. 

Storyn känns ganska solid under filmens gång men ger i en tillbakablick några detaljer som känns lite udda och formade just för att hålla spänningen igång så länge det går.
Det är skoj att se Rapace i en film som helt och hållet kretsar kring henne. Hon har väldigt mycket speltid i filmen och är i stort sett med i varenda scen.
Hennes dialog är lite återhållsam och mycket av fokuset ligger på att förmedla fram känslorna i en person som mentalt inte är på en bra plats och i denna aspekt imponerar hon stort. Känslorna, desperationen och kaoset som rör sig i henne kommer fram mycket bra och ger filmen en djupare psykologisk thriller känsla. 

Hennes karaktär Lizzie är uppvuxen med en australisk far och en svensk mor, filmen utspelar sig i Australien och ger intrycket av att hon själv aldrig levt i Sverige utan är uppvuxen med engelska kring sig.
Trots detta upplever vi att hennes uttal, till viss del, låter som en svensk och hennes flow i engelskan låter inte lika naturligt som det borde göra om man är uppväxt med engelskan. Detta är dock två mindre punkter som vi upplevde och kanske är det något som vi från Sverige har lättare att märka då det ligger närmre till hands från egna erfarenheter osv. Bortsatt från det känns hennes karaktär riktigt bra och vi tycker hon gör en av sina bättre (svårare) roller här!

Bild & Ljud
Den uppmärksamma som kollar den tekniska informationen på baksidan av Blu-ray fodralet kanske reagerar på en ovanlig aspect ratio av 1.35:1, denna stämmer inte och ser ut som det krupit in ett tryckfel. Filmen håller en aspect ratio på 2.35:1 vilket alltså är ett ganska normalt format. 

Med bildformatet åsidosatt kan vi konstatera att Angel Of Mine bjuder på en okey bild utan att skapa någon större wow-faktor.
Ljudet går också i samma riktning där vi får en klar dialog men filmen använder sig inte så mycket av surroundljud och ger en ljudbild som framförallt levereras från fronten av rummet. 

Så utan att vara dåligt på något sätt så är detta en film som inte stödjer sig mot en aktiv ljudmix.
Vi får däremot en ganska bra balans av stämningsmusiken i kombination med de filmade scenerna, tydligast syns detta i de sekvenser där vi varken har dialog eller händelser i bild utan mer av en ”övergång” mellan scener som sätter känslan för kommande scen. 

Ratings:

 Picture: 3/5
 Sound: 2.5/5
 Story: 3/5

På Disc:
Blu-Ray
hos CDON eller Discshop
DVD hos CDON eller Discshop

Specifikation
Original titel: Angel Of Mine
Svensk titel: Angel Of Mine
Recenserad på: Blu-ray
Genre: Drama, Mysterium, Thriller
Språk: Engelska
Undertext: Danska, Finska, Norska, Svenska
Regissör: Kim Farrant
Skådespelare: Noomi Rapace, Yvonne Strahovski, Luke Evans, Annika Whiteley, Richard Roxburgh, Indi Serafin, Finn Little, Tracy Mann, Pip Miller, Rebecca Bower, Rob Collins, Emily Gruhl, Mirko Grillini m.fl.
Ljud: DTS HD MA 5.1
Bild: Widescreen (2.35:1)
Speltid (min): 98
Inspelningsår: 2019
Biopremiär USA: 2019-08-30
Releasedatum: 2020-04-06
Åldersgräns: 11 År
Distributör: Universal
Link to CDON
Link to CDON
Link to discshop
Link to discshop