JUMANJI: THE NEXT LEVEL (2019)

Gänget är tillbaka i “Jumanji: The Next Level”, men spelet har ändrats. När de återvänder till spelet för att rädda en från gänget upptäcker dem att inget är som dom förväntar sig. Dom kommer att behöva ge sig i kast med nya okända delar som torra öknar och snöiga berg, för att fly världens farligaste spel.

Recension:
Ny vecka igång och det betyder nya filmreleaser. En av filmerna som släpps ute i butikens hyllor idag är Jumanji: The Next Level som släpps på DVD, Blu-ray och 4K UHD. Filmen skapar ett nytt äventyr i Jumanji spelet med samma kärna av skådespelare som vi fick se i förra Jumanji – Jumanji: Welcome To The Jungle (2017). Har ni inte sett den från 2017 behöver ni nödvändigtvis inte hoppa in och se den först men det skadar definitivt inte och det finns just nu en ganska prisvärd bundle av filmen från 2017 och denna i samma blu-ray utgåva som kan vara värd att checka ut, ni hittar den bl.a. på CDON.se.

Jumanji: The Next Level har försökt att ta filmen till just The Next Level, stunts och action har trappats upp en aning till det bättre enligt oss, medan filmens story inte riktigt lyckas nå upp i samma kvalitet. Vår uppfattning är att det saknas lite av en röd tråd i storyn och det känns inte lika tydligt att spelarna befinner sig i ett spel som ska ”vinnas för att överleva” denna gången.

Underhållningen finns dock fortfarande där och känns bra avvägd för de lite yngre tittarna (filmen är rekommenderad från 12 år) samtid som den också bjuder på komedi för oss lite äldre.
Det kanske roligaste i filmen är att se skådespelarna tackla utmaningen att spela mer än en roll under filmens gång. Eftersom huvudrollerna är ”spelare i ett tv-spel” tar de ann en del personligheter från den som spelar figuren och till skillnad från Jumanji: Welcome To The Jungle där de bara hade en person som spelade deras figur har de flesta nu fått två olika att spela i olika delar av filmen.
Den ena personligheten som ska lysa igenom spelfigurerna är Danny DeVito vilket är ett smart drag. Han har en ganska stark karaktär och väll igenkända drag som skådespelarna ska tackla och det är en utmaning som de klarar galant.

Just detta är nog det vi gillade mest med filmen också, de fyra huvudrollerna spelade av Dwayne Johnson, Kevin Hart, Jack Black, Karen Gillan klarar av detta galant och bjuder på en hel del humor. Även Awkwafina som är ett nytt tillskott in som karaktär i spelet gör ett bra jobb där DeVito’s drag lyser igenom när han är henne (Ming) i spelet!

Blu-ray versionen (som vi recenserar här) av Jumanji: The Next Level levereras med en 5.1 konstruktion i form av DTS HD Master Audio. Hela filmen bjuder på en aktiv ljudupplevelse och testar vi att låta processorn uppmixa till DTS Neural X får vi en än mer aktiv ljudupplevelse men som inte alltid  känns helt effektfull med det övre lagret av högtalare (takhögtalarna). 

Jumanji: The Next Level har också släppts i en 4K version och till den releasen har man lagt in DTS X Master Audio ljudmixen. Vi har en känsla av att den releasen lyfter ljudet ett extra steg då filmen har många bra ljudmässiga scener att jobba med!
Det är lite synd DTS X mixen inte följde med ner i blu-ray versionen också men med det sagt så är det fortfarande en aktiv ljudmix som vi får uppleva och den står för en hel del av filmens underhållning. 

Till bilden får vi en film i 2.39:1 formatet som vi upplever som väldigt klar och skarp speciellt i ansiktena. Vi saknar en anings tryck i färgerna speciellt inledningsvis men väl inne i spelets värld av Jumanji upplever vi ett större tryck i just denna aspekt.
Filmen har en hel del action och stunt scener och i extramaterialet kan man få en glimt av hur stora scener som ökenracet mot strutsarna har skapat, eller hur scenen med alla Mandrill aporna attackerar Jumanji spelarna på hängbroarna. 

Effekterna är i många lägen riktigt bra gjorda, speciellt i de två ovan nämnda scenerna. Samtidigt finns det en del scener med mindre ”bra effekter” men vi får också komma ihåg att filmen utspelar sig i ett tv-spel så lite för snabba och mindre detaljerade hopp med sparkar eller slag (ofta från Bravestone eller Ruby) passar ändå in i helheten av filmen.

Extramaterial
Till den här releasen har man lagt in en hel del korta klipp i extramaterial som vi kan rekommendera att ta en titt på. Här får vi förutom en gag reel också en hel del inslag i hur filmen gjorts och vi får också en bra känsla av hur teamet som arbetat med filmen har haft för stämning på tagningarna.

Extramaterialet består bl.a. av:

Body Swapping: Snapping Into Character
Back Together: Reuniting the Cast
Level Up: Making Jumanji: The Next Level
Gag Reel
Rhys Darby Wants to Jingle
Select Scene & Visual Effect Breakdowns

Ratings:

 Picture: 4/5
 Sound: 4/5
 Story: 2.5/5

På Disc:
4K ULTRA HD
hos CDON eller Discshop
Blu-Ray
hos CDON eller Discshop
DVD hos CDON eller Discshop

Specifikation
Original titel: Jumanji: The Next Level
Svensk titel: Jumanji: The Next Level
Recenserad på: Blu-ray
Genre: Action, Äventyr, Komedi
Språk: Engelska
Undertext: Danska, Engelska, Finska, Norska, Svenska
Regissör: Jake Kasdan
Skådespelare: Dwayne Johnson, Kevin Hart, Jack Black, Karen Gillan, Awkwafina, Danny DeVito, Nick Jonas, Alex Wolff, Morgan Turner, Madison Iseman, Ser’Darius Blain, Danny Glover, Rhys Darby, Colin Hanks, Rory McCann m.fl.
Ljud: DTS HD – Master Audio 5.1
Bild: Widescreen (2.39:1)
Speltid (min): 123
Inspelningsår: 2019
Biopremiär Sverige: 2019-12-06
Releasedatum: 2020-04-20
Åldersgräns: 12 År
Distributör: Universal
Link to CDON
Link to CDON
Link to CDON
Link to discshop
Link to discshop
Link to discshop