WESTERN STARS (2019)

Bruce Springsteen väcker sitt senaste studioalbum, Western Stars, till liv och framför samtliga 13 låtar uppbackad av både band och orkester. Filmen rör sig i gränslandet mellan musikdokumentär och biografi och kombinerar gamla filmklipp med scener från den amerikanska västern som berättar en historia om kärlek, saknad, familjeband och den eviga längtan efter frihet.

Recension:
För ett år sedan – April 2019, gick Bruce Springsteen ut och tillkännagav att ett nytt album var på väg ut. Albumet som fick namnet Western Stars är det 19:e studioalbumet som Bruce ”The Boss” Springsteen gjort och albumet som bestod av 13 låtar släpptes 14 juni 2019 och nådde till en 2:a plats på US Billboard 200-listan (och en 3:e plats på Sverigetopplistan).

Drygt en månad efter albumets release stod det också klart att Bruce Springsteen skulle göra sin debut som regissör (tillsammans med Thom Zimny som bl.a. regisserat Springsteen on Broadway) då det skulle släppas en film med en ”live performance” av alla låtarna i albumet.
Filmen med samma namn som albumet hade premier 12 september 2019 på Toronto International Film Festival och nu på måndag 20/4 är det dags för disc-releasen för oss här i Sverige där filmen släpps på både DVD och Blu-ray. 

Vi har kikat på Blu-ray versionen av filmen som man nog får klassa som en blandning utav live konsert, dokumentär/biografi och historieberättelser. Låtarna framförs live till en liten publik och inspelningen är ihopsatt av två kvällars uppträdande.
Samtliga 13 låtar från albumet finns med på filmen och den avslutas också med en bonuslåt (Rhinestone Cowboy) som ej fanns med på albumet men som man hittar på det nya albumet som släpptes i samband med filmen – Western Stars – Songs From The Film.

Scenen där Bruce, tillsammans med hans fru och en orkester uppträder är en drygt 100 år gamla ladan på Springsteens ägor. Den russtiga gamla ladan fungerar alldeles perfekt för ändamålet (och sångernas tema) och ger en känsla av en mer personlig och närgången inramning. 

Och utöver bra musik så är det just den personliga touchen som ger filmen ett intressant djup. Hela albumet är uppbyggt kring en slags idé om den gamla västern och varje låt har en bakgrundshistoria.
Mellan varje spelad låt byts miljön ut från insidan av ladan till ett öppet västern-landskap (utomhus scenerna är inspelade i Joshua Tree National Park) fångat på ett vackert och effektfullt cinematiska sätt och vi får korta klipp där Bruce Springsteen dels delar med sig om historian eller tankarna kring nästkommande låt och dels flyter ut i en mer poetisk form där han blandar egna erfarenheter och känslor med berättelser som dyker in i den ”amerikanska western idealet” där det ibland kan vara lite svårt att avgöra gränserna mellan de båda delarna.
De korta klippen mellan varje låt fungerar riktigt bra och det ger också mer mening till låtarna och låttexterna för oss som kanske har hört musiken innan men inte har stenkoll på varje aspekt av Springsteens källor för inspiration. 

Blu-ray versionen bjuder på en Dolby Atmos mix och musiken låter mycket bra.
Det är en mix som tar tillvara på skalan av högtalare i rummet och fördelar ut allt bra mellan högtalarna och ger en öppen känsla i musiken och rummet.
Detta är en mix som inte ”rör på sig” med svepande effekter runt om så det är ganska enkelt att snabbt vänja sig med ljudupplevelsen och inte riktigt tänka på att t.ex. takhögtalarna är med här också men vi gillar vägen de valt här med tanke på att det handlar om musik som står i fokus och man vill känna att man är med i mitten av uppträdandet snarare än att sångaren och bandet ständigt är i rörelse kring tittaren. 

Filmen har svensk text för de korta klippen mellan låtarna och vill du kunna läsa texten på låtarna också får man välja engelsk text istället som ger text på allt genom hela filmen, både klippen och låtarna.

Är du sugen på att blanda upp filmtittandet med lite musik för omväxlings skull kan vi varmt rekommendera att ta en titt på Western Stars!

Ratings:

 Picture: 3.5/5
 Sound: 4/5
 Story: 4/5

På Disc:
Blu-Ray
hos CDON eller Discshop
DVD hos CDON eller Discshop

Specifikation
Original titel: Western Stars
Svensk titel: Western Stars
Recenserad på: Blu-ray
Genre: Musik, Konsert, Dokumentär, Biografi
Språk: Engelska
Undertext: Danska, Engelska, Finska, Norska, Svenska
Regissör: Bruce Springsteen, Thom Zimny
Skådespelare: Bruce Springsteen, Patti Scialfa m.fl.
Ljud: Dolby Atmos
Bild: Widescreen (2.40:1)
Speltid (min): 83
Inspelningsår: 2019
Biopremiär USA: 2019-10-25
Releasedatum: 2020-04-20
Åldersgräns:  Barntillåten
Distributör: Warner Home Video
Link to CDON
Link to CDON
Link to discshop
Link to discshop