ROMA (2018)

Roma är den Oscarsbelönade regissören och manusförfattaren Alfonso Cuaróns (Gravity, Children of Men, Din morsa också!) mest personliga film hittills. I filmen får vi möta Cleo (Yalitza Aparicio), en ung kvinna som jobbar som hushållshjälp hos en familj i medelklassområdet Roma i Mexico City. Cuarón hämtar inspiration från sin egen barndom i denna kärleksfulla hyllning till de kvinnor som uppfostrade honom, och han skapar ett levande och känsloladdat porträtt av familjeproblem och samhällsklasser mot bakgrund av 1970-talets politiska omvälvningar.

Recension:
Idag, 6/4-20 är det release för filmen Roma på Blu-ray och DVD.

Roma flyttar oss tillbaka till 1970-talets Mexico City där vi följer Cleo (Yalitza Aparicio) och hennes arbetsgivares familj under ett år av förändring.
Cleo är en ung kvinna som lämnat sin hemort på landet för att söka jobb i Mexico City. Hon arbetar som hushållerska åt en familj i övre medelklassen där fadern överger frun Sofía (Marina de Tavira), hennes mor (Verónica García) och de fyra barnen för sin älskarinna.
Det är en svår omställning för Sofía som inte vet hur hon ska tackla situationen och förklara för barnen men Cleo och hennes varma hjärta för barnen finns ständigt där, precis som fru Sofía finns där för Cleo när hon oplanerat blir gravid och den blivande fadern försvinner så fort han får reda på graviditeten. 

Roma är en riktigt personlig film för Alfonso Cuaróns som inte bara varit regissör och skrivit manuset utan också varit delaktig i alla filmens aspekter och hämtat inspirationen till filmens manus från hans egen barndom.
Det är på många sätt en hyllning till kvinnorna som funnits där för honom och han syskon under barndomen och filmen ger en tydlig känsla av att många av händelserna har varit noggrant plockade ur en ung pojkes minnen som skapat starka intryck. 

Mycket av detta kommer vackert fram i filmen och det går att känna hur viktigt det har varit att få allt på rätt plats med rätt känsla men det gör också att vi som tittare trevar lite efter vad som är filmens handling och röda tråd.
Det blir lite trevande och faller aldrig riktigt på plats tills vi har sett hela filmen och först då kan överblicka den i sin helhet – så vårt tips är att helt klart inte försöka att sätta sig in i och förstå alla nyanser utan låt filmen (och dess vackra filmatisering av scener i många lägen) få förklara sig för dig och ge den tålamodet av hela filmens drygt 2timmars speltid till att göra det.

Ljud & Bild
Releasen av Roma ingår i The Criterion Collection som bl.a. har som mål att leverera en version med så bra ljud och bild som möjligt. Det är därför inte helt överraskande att blu-ray versionen kommer med ett Dolby Atmos ljudspår trots att det känns som en film som normalt sett inte kommer med en sådan mix.
Ljudet i Roma är väldigt aktivt – att det är den mest aktiva vi hört på i drama genre är nog ingen underdrift.
Det finns ständigt bakgrundsljud i form av trafik, röster, fågelkvitter etc. som utnyttja hela Atmos-layouten och förflyttar sig väldigt bra runt i rummet men det blir också lite för mycket bakgrundsljud för huvudet att ta in non-stop i en hel film och vi hade gärna sett att man hade haft partier där detta var mer nedtonat. 

Det är däremot ett ljudspår som är bra för att testa att ljudsystem hänger med (i andra avseenden än stort och effektfullt ljudtryck).
Mycket av bakgrundsljuden – eller omgivningsljuden är nog ett bättre valt ord i detta sammanhang – har mycket detaljer i sig och det tillsammans med rörligheten av ljudet ger en bra fingervisning om placeringen av högtalarna täcker upp rummet på ett bra sätt. Lyssnar man noga på omgivningsljuden märker man att dessa också rör på sig och täcker systemet upp rummet bra får man uppmålat en levande omgivning i rörelse på ett mycket tydligt sätt.
Filmens ljud ger också en bra fingervisning på hur bra klangmatchningen är mellan fronten i högtalarsystemet (Left / Center / Right) och surroundhögtalarna (framförallt Surround Right / Surround Left).
Dialogen i filmen rör sig nämligen flertalet gånger från fronten till en av sidohögtalarna och tillbaka igen på ett väldigt tydligt sätt och med bra klangmatchning låter det mycket bra om än ovanligt att filmer har så tydlig och bred förflyttning i en dialog men om klangmatchningen på högtalarna inte stämmer så bra överens kommer dessa partier definitivt att avslöja detta. 

Filmen har på bildsidan arbetats med en 4K digital master innan den slutligen konverterats till Blu-ray (1080) formatet vilket ger en del fördelar jämfört med att köra 1080 i hela kedjan även fast slutformatet är den samma. 4K digital mastern gäller också på DVD versionen.

Vi får en levande svart/vit bild som använder ett brett spektrum av nyanser och väldigt lite brus. Just i spektrumet av nyanser påminner filmen oss mycket med 4K releasen av Schindlers List som också imponerade med en levande svart/vit bild.
Resultatet är en mycket bekväm bild att se på och många scener är också artistiskt vackert filmade med en stor cinematisk känsla! 

 

Director-Approved Two-DVD Special Edition Features: 4K digital master, supervised by director Alfonso Cuarón

Director-Approved Blu-ray Special Edition Features: 4K digital master, supervised by director Alfonso Cuarón, with Dolby Atmos soundtrack

Extramaterial DVD & Blu-ray: Road to “Roma,” a new documentary about the making of the fi lm, featuring behind-the-scenes footage and an interview with Cuarón · Snapshots from the Set, a new documentary featuring actors Yalitza Aparicio and Marina de Tavira, producers Gabriela Rodríguez and Nicolás Celis, production designer Eugenio Caballero, casting director Luis Rosales, executive producer David Linde, and others · New documentaries about the fi lm’s sound and postproduction processes, featuring Cuarón; Sergio Diaz, Skip Lievsay, and Craig Henighan from the postproduction sound team; editor Adam Gough; postproduction supervisor Carlos Morales; and fi nishing artist Steven J. Scott · New documentary about the fi lm’s ambitious theatrical campaign and social impact in Mexico, featuring Celis and Rodríguez · Trailers · Alternate French subtitles and Spanish SDH · PLUS: Essays by novelist Valeria Luiselli and historian Enrique Krauze

Ratings:

 Picture: 4/5
 Sound: 3.5/5
 Story: 2.5/5

På Disc:
Blu-Ray
hos CDON eller Discshop
DVD hos CDON eller Discshop

Specifikation
Original titel: Roma
Svensk titel: Roma
Recenserad på: Blu-ray
Genre: Drama
Språk: Spanska
Undertext: Danska, Engelska, Finska, Norska, Svenska
Regissör: Alfonso Cuarón
Skådespelare: Yalitza Aparicio, Marina de Tavira, Diego Cortina Autrey, Carlos Peralta, Marco Graf, Daniela Demesa, Nancy García García, Verónica García, Andy Cortés, Fernando Grediaga, Jorge Antonio Guerrero, José Manuel Guerrero Mendoza, Latin Lover, Zarela Lizbeth Chinolla Arellano, José Luis López Gómez m.fl.
Ljud: Dolby Atmos
Bild: Widescreen (2.39:1) – Svart/Vit
Speltid (min): 134
Inspelningsår: 2018
Biopremiär Sverige: 2018-12-07
Releasedatum: 2020-04-06
Åldersgräns: 15 År
Distributör: Warner Home Video
Link to CDON
Link to CDON
Link to discshop
Link to discshop