THE NIGHTINGALE (2018)

Året är 1825 på den australiska ön Tasmanien. Den unga irländska fången Claire söker hämnd på den brittiska officer som brutalt mördat hennes familj.
Claires jakt går genom Tasmaniens vildmarker och till sin hjälp har hon en aboriginsk spårare, Billy, som även han drivs av ett traumatiskt förflutet.
Med The Nightingale är unisont hyllade Babadook – regissören Jennifer Kent tillbaka med något helt nytt: en ryslig kostymthriller om hämnd i den hänsynslösa kolonialtidens Australien.

Recension:
Innan vi på HSHC hoppar in i en helt ny månad blickar vi tillbaka till början av veckan där i måndags filmen The Nightingale släpptes på disc (Blu-ray och DVD). Vi har tagit en titt på Blu-ray versionen av filmen. Jennifer Kent som kanske är mest känd för att ha gjort The Babadook har både regisserat och skrivet The Nightingale som tar oss tillbaka till 1825 där grymhet rådde i Australien.

Claire är en irländsk ung kvinna som varit fånge / ägd av en brittisk officerare sedan han ”räddade” henne ifrån fängelset. Trots att hon ses som en ägodel har officeraren godkänna att hon gifter sig med en irländsk man och tillsammans med deras nyfödda barn lever de i förhoppning om att de ska bli frisläppta efter 3 år i tjänst vilket de Clare blivit lovad. 

Under tiden har hon stått ut med att vara truppernas show på kvällarna och framför sången men officerare använder henne till en hel del annat också och rädd frö att hennes man ska bli rasande om han får reda på våldtäkterna håller hon tyst och hoppas på att frisläppningen de blivit lovade kommer snart.
När paret åter tar upp det tappa maken humöret och det slutar med att soldaterna dödar han och barnet. De tror att även Claire har dött men hon vaknar upp morgonen efter till synen av sin döde familj.
Fylld av raseri beger hon sig iväg i Tasmaniens vildmark för att leta upp soldaterna och utkräva sin hämnd men vildmarkerna är ett farligt ställe 1825 med fullt av olika aboriginska kolonier som britterna vill utrota och ta deras mark ifrån så det råder ”döda eller bli dödad” läge ute i vildmarken.
Till sin hjälp köper hon den aboriginska spårare Billy’s tjänster och under resans gång växer ett oväntat band mellan dem när de successivt lär känna varandra och ser att de har mer likheter än olikheter. 

Filmen har en ganska rå sida när det kommer till hur människorna beter sig mot varandra men det är mindre våld i filmen än vad vi hade förväntat oss. Mycket av tiden spenderas i att spåra upp britterna ute i vildmarken och vi upplever att filmen ibland går lite väl långsamt framåt. Vi har också lite svårt att se vissa val som görs i storyn, en del känns gjorda för att förlänga storyn och inte baserade på hur det skulle ske ”i verklighet”. 

Filmens styrka ligger för oss i att den belyser det förtryck som urinvånarna fått utstå och även om denna film handlar om Australien och Tasmanien så är det ett mönster vi sett ske på många andra platser på jorden också och filmen låter tittaren få reflektera över detta.
Vi ska heller inte glömma bort skådespeleriet där framförallt 
Aisling Franciosi gör en svår roll bra!

Ratings:

 Picture: 3/5
 Sound: 3/5
 Story: 2.5/5

På Disc:
Blu-Ray
hos CDON eller Discshop
DVD hos CDON eller Discshop

Specifikation
Original titel: The Nightingale
Svensk titel: The Nightingale
Recenserad på: Blu-ray
Genre: Äventyr, Drama, Thriller
Språk: Engelska
Undertext: Finska, Svenska
Regissör: Jennifer Kent
Skådespelare: Aisling Franciosi, Sam Claflin, Michael Sheasby, Baykali Ganambarr, Damon Herriman, Harry Greenwood, Eloise Winestock, Charlie Jampijinpa Brown, Claire Jones, Ewen Leslie, Luke Carroll, James Edmanson, Ben McIvor, Charlie Shotwell, Sam Smith m.fl.
Ljud: DTS HD – Master Audio 5.1
Bild: Widescreen (1.37:1)
Speltid (min): 136
Inspelningsår: 2018
Biopremiär Australien: 2019-08-29
Releasedatum: 2020-03-30
Åldersgräns: 15 År
Distributör: Universal
Link to CDON
Link to CDON
Link to discshop
Link to discshop