LE MANS ’66 (2019) 4K UHD

Den fantastiska och sanna historien om den visionära amerikanske bildesignern Carroll Shelby och den våghalsiga brittiske racerföraren Ken Miles, som av Henry Ford II får i uppdrag att från grunden bygga en helt ny racerbil med potentialen att äntligen besegra de dominerande bilarna från Ferrari vid 24-timmarsloppet i Le Mans i Frankrike 1966.

Recension:
Le Mans ’66 eller Ford v Ferrari som är filmens originaltitel har varit en efterlängtad film att få slå sig ner till och förväntningarna har varit högt ställda från vår sida.
 
Filmen utspelar sig kring mitten av 1960-talet och det prestigefyllda 24-timmars racetävlingen i Le Mans har dominerats av det italienska teamet Ferrari.
På andra sidan Atlanten ger sig Ford in i tävlingen när de beslutar sig för att utmana de dominerande italienarna.
Till sin hjälp tar de in Carroll Shelby (Matt Damon) för att ta fram en bil snabb nog att ge dem en chans i racet och han tar i sin tur in Ken Miles (Christian Bale).
Miles är en mycket skicklig brittisk racerförare både när det kommer till att köra men också när det kommer till att finjustera bilar för att nå dess fulla potential Med Shelbys expertis blir det en stark kombination.
Miles speciella personlighet har dock satt krokben för hans egen karriär mer än en gång och han är långt ifrån den diplomatiske frontfiguren Ford’s ledning vill se bakom deras ratt.
Shelby och Miles är vänner sedan tidigare och deras vänskap sätts på prov mer än en gång under resan gång mot målet att göra historia.
För dem båda blir det en resa som inte bara handlar om att bli segrare i Le Mans utan också om att kämpa för vad man tror på och att övervinna sina egna inre demoner.

Det är just detta som enligt oss lyfter filmen till att bli riktigt bra. På förhand är det lätt att se filmen som en sportfilm där underdogs ska utmana mästarna vilket också är filmens röda tråd men vi får komma huvudpersonerna väldigt nära inpå vilket ger filmen ett mycket större djup och även om man inte är speciellt intresserad av bilsport och en del av dess historia får man ut väldigt mycket annat ur filmen ändå. Le Mans ’66 klockas in på 152 minuter vilket får räknas till de lite längre filmerna men vi var så pass indragna i storyn att det kändes som att vi kikade på en film som var max 120 minuter.

Hur regissören James Mangold har tacklat filmen med att bygga upp en relation till rollerna åt tittarna betalar sig också framåt slutet av filmen när vi kommer till 1966 års Le Mans race. Le Mans är en tävling där varje team har två förare som delar på en bil. Loppet pågår i 24 timmar så det behövs en ganska lång sekvens av filmen för att täcka upp detta lopp vilket enkelt skulle kunna upplevas lite uttröttande och med ett dalade intresse. Men i och med att man byggt upp en bra story kopplad till både Ford vs Ferrari rivaliteten och personerna i fokus blir hela loppet spännande då det är mer än resultatet loppet man följer. 

Både Christian Bale och Matt Damon står högt på vår lista av skådespelare vi gillar så att få ihop dem i en och samma film var en trevlig nyhet när infon om filmen släpptes. Båda tacklar sina roller mycket bra och de ger energi åt varandra.
Med Bale’s roll av en stor personlighet i Ken Miles får vi ett utspel som skapar en stor del av filmens roliga underhållning samtidigt som rollen snabbt kan växlas till mer alvar. Tillsammans skapar de en bred dynamik i sina roller och tar vara på varandras insatser. 

Ljud och Bild
4K UHD versionen av filmen levereras med en 4K disc och en Blu-ray disc. På 4K discen som är den vi recenserar här får vi ett Dolby Atmos ljudspår som är riktigt engagerande. Dialogerna är spot on vilket vi förväntar oss och det finns gott om krut i ljudet filmen igenom.
Självklart står bilarna i filmen för det mesta av ljudet och här får vi djupt mullrande motorter, explosiva smällar och inte minst massor av svepande ljudeffekter när vi är i race-scener. Ljudbubblan är stor och ljud-panoreringarna sätter oss i händelsernas centrum. Användningen av det övre lagret högtalare (Tak) får också gott om utrymme både till effekter och som komplement till stämningsmusiken i filmen. 

Det finns en hel del scener som bjuder på perfekta demo-scener för ljudet spridda genom  hela filmen och en scen med ett lågt flygande flygplan som gör ett riktigt bra exempel på effekten av att ha det övre lagret av högtalare i set-upen. 
Här rekommenderar vi verkligen att tajma in filmkvällen till när man kan ha volymen på så hög volym man själv känner sig bekväm med då den står för en stor del av underhållningen!
På Blu-ray discen (både den som ingår i 4K versionen och Blu-ray versionen) är det ett DTS HD Master Audio ljudspår som levereras i 7.1.

På bildfronten har vi en detaljrik bild med bra färger som också levererar bra detaljer i de mörkare scenerna.
Valet av kameravinklar och ett mödosamt arbete i hur man tacklat filmningen av racing-scener ger utdelning med att ha några av de bästa filmscenerna vi sett! Känslan av att fånga hastigheten överförs ut på bild mycket bra och det är väldigt lite CGI effekter som sticker ut på ett negativt sätt.
Detaljerna i bilarna som använts till inspelningen håller också riktigt hög kvalitet och det finns en del intressanta saker kring dem i bonusmaterialet.

Till extramaterialet (som ligger på Blu-ray discen i 4K versionen) får vi ett gediget material som är väl värt att kika igenom. Här får vi både lite mer bakgrund till personerna i filmen, historien med bilarna och intervjuer med skådespelarna. Vi får också se en hel del av hur de har filmat framförallt bil-scenerna i filmen och längden på bonusmaterialet är tillräckligt för att slå upp en ny bägare av popcorn och luta sig tillbaka och följa med!

Sammanfattning 
Vi hade höga förväntningar på den här filmen och dessa levererades med råge. En riktigt bra story som byggs upp på många olika plan gör filmen spännande och sevärd även om man inte har något större bil/racing-intresse.
Bilscenerna är filmade med stor inlevelse och Dolby Atmos ljudet målar upp en stor ljudbubbla med många härliga ljudeffekter. 

För oss hamnar denna filmen säkerligen i top 10 listan av filmer vi kommer att se under 2020!

Extramaterial Blu-ray, 4K UHD Steelbook & 4K UHD:
Prologue:
• The Perfect Lap
• Directing the Rivalry
• The Real Ken Miles
• The Real Carroll Shelby
• The Real Ford GT40
• What Makes a Good Movie Car
• Creating an Era
 Epilogue:
• Brotherhood

Le Mans ’66 släpps på VOD, DVD, Blu-ray, Blu-ray Steelbook & 4K UHD 30/3 och finns nu ute för digitalt köp.

Ratings:

 Picture: 4.5/5
 Sound: 5/5
 Story: 5/5

På Disc:
4K ULTRA HD
hos CDON eller Discshop
4K ULTRA HD Steelbook hos CDON
Blu-Ray hos CDON eller Discshop
DVD hos CDON eller Discshop

Specifikation
Original titel: Ford v Ferrari
Svensk titel: Le Mans ’66
Recenserad på: 4K ULTRA HD
Genre: Action, Biografi, Drama, Sport
Språk: Engelska
Undertext: Danska, Finska, Norska, Svenska
Regissör: James Mangold
Skådespelare: Matt Damon, Christian Bale, Jon Bernthal, Caitriona Balfe, Josh Lucas, Noah Jupe, Tracy Letts, Remo Girone, Ray McKinnon, JJ Feild, Jack McMullen, Corrado Invernizzi, Joe Williamson, Ian Harding, Christopher Darga m.fl.
Ljud: Dolby Atmos (4K Disc) DTS HD – Master Audio 7.1 (Blu-ray Disc)
Bild: Widescreen (2.39:1)
Speltid (min): 152
Inspelningsår: 2019
Biopremiär Sverige: 2019-11-15
Releasedatum: 2020-03-30
Åldersgräns: 11 År
Distributör: FOX
Link to CDON
Link to CDON
Link to CDON
Link to CDON
Link to discshop
Link to discshop
Link to discshop