KILL CHAIN (2019)

En eldstrid i ett hotellrum mellan två yrkesmördare blir startskottet för en lång natt där kropparna faller som dominobrickor medan vi följer en dödlig händelsekedja med korrupta snutar, gangsters, torpeder, en sexig vamp och en före detta legoknekt i en brutal stafett kantad av mord, svek, hämnd och försoning.

Recension:
Ny vecka och vi startar den med en review på en alldeles färsk disc-release – Kill Chain.

För oss i Sverige hoppade Kill Chain över biograferna och släpptes idag (23/3) direkt ut på Blu-ray och DVD.
Det stora dragnamnet för filmen står Nicolas Cage för, vi börjar se en liten uppgång med filmer han florerar i jämfört med ett par år tillbaka i tiden vilket är välkommet! Senaste filmen vi såg han i var Running With The Devil (som vi också har en recension på) och liksom den erbjuder Kill Chain en hel okey helhet. 

Story
Hela filmen kretsar kring en kväll/natt laddad med mord och hämnd. Det mesta av filmen utspelar sig kring hotellet Franco som drivs av Araña (Nicolas Cage). Det står ganska snabbt klart att Cage inte har en hederlig bakgrund men varför en rad uppgörelser äger rum kring hotellet är mer av ett mysterium som klarnar vart efter filmen rullar på. 

För att det ska fungera krävs det ett bra manus som kan hålla uppe thriller känslan i filmen vilket vi tycker man lyckas med ganska bra.
Det finns en hel del obesvarade frågor inledningsvis och känslan av att till en början inte riktigt hänga med på hur allt hör ihop höjer vårt intresse av att få se hur det hela ska spelas ut. 

Filmens twist är inget som vänder hela filmen på sin spetts men är tillräckligt bra (samtidigt som den hålls relativt enkel) för att erbjuda en underhållande film.
De 91 minuterna av speltid känner vi är alldeles lagom för den här filmen. Det håller storyn i schakt samtidigt som filmen hela tiden rör på sig och som sagt blev vi mer och mer nyfikna på hur allting hörde ihop desto längre in i filmen vi kom. 

Vi får en del mindre actionscener med vapen avfyrade, det är för liten skala för att ge ett riktigt vasst intryck i ljudet men vi noterar att detta är den andra raka filmen distribuerad av Scanbox som har en relativt pigg ljudupplevelse med bl.a. väl detaljerade surroundsvepande effekter på delar som vi inte alltid brukar få en sådan rörlig ljudbild på.
Som ett exempel har vi en bil som kör förbi, varken snabbt eller actionfylld men ljudet tar oss långt bakifrån, via vår högra sida och fram/kors över duken och skapar en större känsla av närvaro. Den andra filmen vi noterade de större svepningarna i var Wild Rose.
Dialoger kommer fram tydligt och bakgrundsmusiken har en bra beat-rytm i sig för att matcha in scenerna.
Bilden ger oss ett format på 1.85:1 med tillräckligt av detaljer för att se bra ut men sticker inte direkt ut på något sätt.
De filmade vinklarna valda i ett par action/skjut scener upplever vi aningen vilseledande då det ser ut som de är lätta måltavlor när de gömmer sig ”till viss del” bakom en pelare och man undrar varför den andra inte skjuter men andra vinklar i samma scen ger ett bättre perspektiv på att de står helt skyddade från den andras eld.

Summering
Kill Chain passar in bra om du är ute efter en enkel action/thriller som tagit steget från att gå på en helt basic story till att bearbeta den för att få ut en lite bättre helhet. 

Filmens 91 minuter känns alldeles lagom för att exploatera storyn och hålla ett lagom tempo av utveckling filmen igenom. Det blir inga sekvenser som bara känns som utfyllnad utan Kill Chain rör sig stadigt framåt genom hela filmen.
En perfekt film att avsluta en lång dag med helt enkelt.

Ratings:

 Picture: 3/5
 Sound: 3.5/5
 Story: 3.5/5

På Disc:
Blu-Ray
hos CDON eller Discshop
DVD hos CDON eller Discshop

Specifikation
Original titel: Kill Chain
Svensk titel: Kill Chain
Recenserad på: Blu-ray
Genre: Action, Thriller
Språk: Engelska
Undertext: Danska, Finska, Norska, Svenska
Regissör: Ken Sanzel
Skådespelare: Nicolas Cage, Enrico Colantoni, Ryan Kwanten, Anabelle Acosta, Alimi Ballard, Angie Cepeda, Eddie Martinez, Jon Mack, Luna Baxter, Pedro Calvo, Victoria Mosquera, Jhon Bedoya, Yusuf Tangarife, Hector Alexander Gomez, Karen Paloma Cano m.fl.
Ljud: DTS HD MA 5.1
Bild: Widescreen (1.85:1)
Speltid (min): 91
Inspelningsår: 2019
Biopremiär USA: 2019-10-18
Releasedatum: 2020-03-23
Åldersgräns: 15 År
Distributör: Scanbox
Link to CDON
Link to CDON
Link to discshop
Link to discshop