WILD ROSE (2018)

Unga upproriska Rose-Lynn (Jessie Buckley) har aldrig velat något annat än att sjunga, men har hittills bara uppträtt på små lokala scener.
Hon brinner för den råa country som består av tre ackord och sanningen om livet, men vägen från Glasgow till Nashville är lång – speciellt för en arbetartjej som precis klarat av ett fängelsestraff och som blev mamma redan i tonåren. Medan Rose-Lynn jagar framgången söker hennes två barn trygghet hos hennes egen mamma Marion (Julie Walters), som tagit sina snytingar i livet och som ser mer realistiskt på tillvaron än sin dotter.
Genom ett städjobb får Rose-Lynn kontakter som kan leda till en sångkarriär på allvar. Nu satsar hon allt, men vad är hon beredd att förlora på vägen?

Recension:
En till film som släpps på Blu-ray och DVD imorgon 23/3-20 är Wild Rose där vi ser Jessie Buckley spela huvudrollen, den skotska 23-åriga Rose-Lynn, som drömmer om en sångkarriär i country genren. Men vägen och miljön från en sliten del av Glasgow är långt ifrån countryns hemstad Nashville.
Rose-Lynn har precis avtjänat ett 12månaders fängelsestraff och utanför grindarna väntar en hård verklighet och två små barn.
Trots hennes situation har hon inte släppt sin dröm men att följa den börjar bli allt mer komplicerat och var sätter man gränsen till vad sin dröm kostar på människorna runt om sig och framförallt barnen som man satt till världen?

Wild Rose har en stark story och levererar hopplösheten på ett övertygande sätt. Det är en härlig insatts vi ser i Jessie Buckleys roll. Fram och motgångarna är i ständig svajning och country musiken som fyller filmen är lika svängig den!
Medan vi ser filmen känns det onekligen som att det ska vara en feel good film till slut men vi kan aldrig känna oss 100 procent säkra vart storyn ska ta oss vilket gör filmen roligare att se utvecklas.

Bortsatt från de pendlande känslorna filmen visar upp och Buckleys insatts, står country musiken för det starkaste intrycket. Trots många musik delar hade vi gärna sett ännu fler och då i synnerhet live-musiken.
Ljudet upplevs ganska levande i musikdelarna och det finns en del scener som har bra ljudsvepningar fram-bak och sida-sida utan scenen innehåller något storslaget explosivt etc, utan här kan det vara en bil eller cowboy klackarna när Rose-Lynn går tvärs över bilden – skoj att höra att sådana saker också mixtrats in för att ge en mer levande ljudupplevelse!

Summering
Wild Rose gav ett positivare intryck än vad vi hade vågat hoppas på. Musiken gör mycket av känslan för filmen men det är förmedlingen av känslorna i storyn som sätter de starkaste minnena för oss.
Det känns också trevligt med en skotsk dialekt som bryter mönstret mot de mer vanliga engelskan. Ljudet i dialogerna är inga problem heller men har man svårt att förstå den skotska dialekten så kan textningen (bl.a. svenska) komma till användning. 

Ratings:

 Picture: 3/5
 Sound: 3.5/5
 Story: 4/5

På Disc:
Blu-Ray
hos CDON eller Discshop
DVD hos CDON eller Discshop

Specifikation
Original titel: Wild Rose
Svensk titel: Wild Rose
Recenserad på: Blu-ray
Genre: Drama, Komedi, Musik
Språk: Engelska
Undertext: Finska, Norska, Svenska
Regissör: Tom Harper
Skådespelare: Jessie Buckley, Julie Walters, James Harkness, Sophie Okonedo, Jamie Sives, Craig Parkinson, Matt Costello, Jane Patterson, Lesley Hart, Carol Pyper Rafferty, Natalie Mcconnon, Maureen Carr, Adam Mitchell, Daisy Littlefield, Louise Mccarthy, Allison Simpson, Janey Godley, Brian McQuade m.fl.
Ljud: DTS HD Master Audio 5.1
Bild: Widescreen (2.39:1)
Speltid (min): 100
Inspelningsår: 2018
Biopremiär Sverige: 2019-09-06
Releasedatum: 2020-03-23
Åldersgräns: 7 År
Distributör: Scanbox
Link to CDON
Link to CDON
Link to discshop
Link to discshop