MONOS (2019)

I en öde ruin på en avlägsen bergstopp någonstans i Sydamerika härjar en rebellgrupp bestående av åtta ungdomar. De vaktar sin mjölkko, och en krigsfånge de håller som gisslan. När en räddningsaktion driver rebellerna på flykt inleds en mardrömslik maktkamp på liv och död.

Recension:
Imorgon, måndag (23/3) är det release för Monos som släpps på Blu-ray och DVD här i Sverige.
Filmen är en spansktalande film regisserad av Alejandro Landes som också varit med och skrivit manuset till filmen.

Manos utspelar sig någonstans i Sydamerika. Högt upp i bergen ovanför molnen finns det en grupp av 8 ungdomar som tillhör en rebellgrupp och deras uppgift är att hålla en Amerikansk gissla gömd åt ”organisationen”. Mellan varven får de besök av en av ledarna för organisationen, han styr barnen hårt, på väg mot bristningsgräns och den avskalade miljön påverkar dem alla mer och mer.
När ledaren åter retirerar tillbaka till huvudlägret blir ungdomarna åter lämnade i sin ensamhet med varandra.
Maktkamper, oro, längtan och avundsjuka växer sig starkare och gruppen som från början varit nära varandra börjar sakteligen krackelera.

En misslyckad räddningsaktion tvingar rebellerna att byta miljö, från den kala bergstoppen och in till den djupa djungeln. Osäkerheten växer allt starkare och en rym-benägen fånge är allt som behövs för att gruppens sammanhållning ska ställas på sin spets.
Det finns en del likheter mellan denna filmen och Flugornas Herre – och för den som har bra koll på William Goldings berättelse från 1954 finns det några solklara kopplingar i filmen.

Monos har sina visuellt vackra stunder men det är utrymmet för åskådarens tankar att tolka som är en av de stor tjusningarna med detta verk.
Den skildrar en rå bild av mänskligheten och presenterar det via ungdomarna som är i en mycket annorlunda situation där naturens lagar snart är dem i hälarna. Filmen lämnar en hel del till tittarna att tolka själva och gillar du att granska det mänskliga beteendet kan denna film vara något för dig. 

Vi får en bild som har en del vackra scener med naturen i fokus och med en färgton som skiftar i värme från starten uppe på det höga berget som går åt det kyligare hållet till djungeln som ger en varmare bild.
En viss del av brus ligger närvarande i bilden, speciellt i den första miljön – detta matchar in bra i den visuella upplevelsen och ses inte som något negativt.

Till ljudet har vi ett spansktalande DTS HD – Master Audio 5.1 ljudspår. Vi kan inte riktigt beskrivandet som en stor ljudbild men definitivt ett med gott om detaljer.
Filmen igenom har många små nyanser i ljuden som förändras, och även om ljudbilden inte upplevs speciellt mycket större än normalt så tillför ljudet mycket av rymden i scenerna, den får fram naturens känsla i filmen. 

Vi ger vår receiver ett försök att uppmixa ljudspåret till DTS: Neural X för att få med höjdkanalerna och detta fungerar ganska bra med en större ljudbild som resultat, något vi rekommenderar att testa om din layout och hårdvara tillåter att uppmixa till ett mer objektbaserat ljud!

Ratings:

 Picture: 3.5/5
 Sound: 3.5/5
 Story: 2.5/5

På Disc:
Blu-Ray
hos CDON eller Discshop
DVD hos CDON eller Discshop

Specifikation
Original titel: Monos
Svensk titel: Monos
Recenserad på: Blu-ray
Genre: Äventyr, Drama, Thriller
Språk: Spanska
Undertext: Svenska
Regissör: Alejandro Landes
Skådespelare:  Moises Arias, Julianne Nicholson, Sofia Buenaventura, Julián Giraldo, Karen Quintero, Laura Castrillón, Deiby Rueda, Paul Cubides, Sneider Castro, Wilson Salazar, Jorge Román. Valeria Diana Solomonoff m.fl.
Ljud: DTS HD – Master Audio 5.1
Bild: Widescreen (2.35:1)
Speltid (min): 102
Inspelningsår: 2019
Biopremiär Sverige: 2019-11-22
Releasedatum: 2020-03-23
Distributör: Universal
Link to CDON
Link to CDON
Link to discshop
Link to discshop