LAST CHRISTMAS (2019)

En romantisk komedi av regissören Paul Feig (Bridesmaids) och Oscar®-belönade* manusförfattaren Emma Thompson (Bridget Jones’s Baby), inspirerad av George Michaels oförglömliga musik.
Emilia Clarke (Game of Thrones) spelar Kate som jobbar som nisse i en året runt-öppen julbutik. Olycksfågeln Kate fattar gång på gång dåliga beslut, tills hon träffar Tom, en godhjärtad man med ett mystiskt förflutet som utmanar hennes cyniska världssyn.
Det verkar som om inget ska kunna hålla ihop det omaka paret, men ibland måste man bara lyssna på sitt hjärta … och våga tro.

Recension:
Julen må kännas som en evighet sen och känslorna vill se en vår blomma ut men med denna film tar vi en kort paus ifrån det och förflyttar oss till ett julpyntat London.
Last Christmas får räknas som en julfilm men vi upplever den mer som en film utspelad kring jul och inte nödvändigtvis en film man bör se kring jul.
Här får vi en komedi som är ganska rolig på sina ställen samtidigt som den håller en liten gnista av komedi levande mellan de roligaste delarna. 

I huvudrollen ser vi Emilia Clarke tackla rollen som Kate, en roll som är långt ifrån Daenerys Targaryen i Game of Thrones som hon utan tvekan är mest känd för.
Ända sedan Kate överlevde sin sjukdom har hon känt sig frånkopplad. Läkarna sa hon skulle skatta sig lycklig att ha överlevt men händelsen har satt sina spår och Kate agerar ut genom att vara opålitlig, rörig, cynisk och bränna sinna broar en efter en.
Hon har fastnat i sina dåliga mönster och hennes karriär är lika fast. Om dagarna jobbar hon som en Elf i en ”året om julaffär” och då och då går hon på auditions för att hålla fast i något av hennes tidigare drömmar – sången, men även denna har hon tappat bort sedan sjukdomen.
Kvällarna spenderas allt som oftast i barer och lyckas hon ragga upp en kille för natten slipper hon leta efter en säng för natten – ”kompisarnas” soffor har hon redan bränt.

Men en dag träffar hon Tom som successivt, steg för steg vänder hennes liv upp och ner tack vare hans vänskap, öppna hjärta och en helt annan syn på livet och världen vi lever i. Samtidigt som Kate börjar finna sin väg tillbaka till livet växer känslorna sig allt starkare men förhållandet med Tom är komplicerat.

För oss placerar filmen sig ganska snabbt i den klassiska romatisk-komedi genren där storyn kan vara underhållande men oftast hyfsat förutsägbar – vilket inte alltid är en negativ sak.
Men Last Christmas har också några överraskande vändningar inbakade i sin story som börjar komma in i bild mer och mer i andra halvan av filmen.
Speciellt en av dessa höjde vårt intryck av filmen och fick filmens mening att helt ändra riktning. För att inte spoila något kan vi inte skriva mer än så om det men vi kan i alla fall säga att ge filmen en ärlig chans rakt igenom, den är ganska underhållande från start men skapar också ett oväntat djup längre in!

Emma Thompson som har en roll i filmen ligger också bakom storyn och screenplay tillsammans med Greg Wise (story), Bryony Kimmings (screenplay) och som titeln kanske avslöjar George Michael.
Gillar du George Michael’s musik har också Last Christmas en hel del att erbjuda. Här får vi många fina låtar från honom som fyller ut filmens soundtracks från start till slut. 

Ljudet i övrigt är bra men erbjuder inte så mycket surround och ljudeffekter. Här får vi en klar dialog som är enkel att förstå och musiken livar upp ljudaspekten av filmen.
På bildsidan är det heller inte så mycket att säga. Blu-ray versionen har en naturlig bild som håller bra kvalitet i skärpa och detaljer utan att ha några riktigt slående scener att briljera med. Det matcher in bra på filmens känsla helt enkelt. 

Ratings:

 Picture: 3/5
 Sound: 3.5/5
 Story: 3.5/5

På Disc:
Blu-Ray
hos CDON eller Discshop
DVD hos CDON eller Discshop

Specifikation
Original titel: Last Christmas
Svensk titel: Last Christmas
Recenserad på: Blu-ray
Genre: Komedi, Drama, Romantik, Julfilm
Språk: Engelska
Undertext: Danska, Finska, Norska, Svenska
Regissör: Paul Feig
Skådespelare: Emilia Clarke, Michelle Yeoh, Henry Golding, Emma Thompson, Madison Ingoldsby, Boris Isakovic, Lucy Miller, Maxim Baldry, Margaret Clunie, John-Luke Roberts, Bilal Zafar, Patti LuPone, Lydia Leonard, Michael Addo, Peter Mygind m.fl.
Ljud: DTS HD – Master Audio 7.1
Bild: Widescreen (2.00:1)
Speltid (min): 102
Inspelningsår: 2019
Biopremiär Sverige: 2019-11-13
Releasedatum: 2020-03-23
Åldersgräns: 7 År
Distributör: Universal
Link to CDON
Link to CDON
Link to discshop
Link to discshop