TERMINATOR: DARK FATE (2019) 4K

Människans motståndskraft har tvingat Skynet att skicka alltmer utvecklade Terminators för att utrota hotet från mänskligheten en gång för alla. För 27 år sedan försökte de eliminera den framtida rebelledaren John Connor, men en ohelig allians av vänner och fiender ändrade framtiden innan den inträffat och hindrade Skynet från att bli till. Frågan är om det räckte att ändra tidens gång för att rädda människorna från sitt öde?

Recension:
På måndag 16/3-2020 är det disc-release för Terminator: Dark Fate. Filmen släpps på VOD, DVD, Blu-ray, 4K UHD & 4K UHD Steelbook och vi har kikat på 4K ULTRA HD utgåvan. 

Den första Terminator filmen kom ut 1984 och följdes av Terminator 2: Judgment day 1991. Sen dess har vi fått ytterligare tre filmen (med blandade reaktioner) där både story och skådespelarroller har mixats om även om vi sett Arnold dyka upp som den berömda roboten i några.
Med Terminator: Dark Fate förenas Arnold Schwarzenegger (T-800/Carl) med Linda Hamilton (Sarah Connor) igen och storyn i denna filmen stryker ett sträck över film 3-5 och tar upp och utvecklar sin direktion från Terminator 2. Vi får också se James Cameron tillbaka i franchiset med sin inblandning i manuset och som regissör har vi Tim Miller som bl.a. gjort filmen Deadpool (2016). 

Storyn
Terminator: Dark Fate tar en ny vinkel på storyn i kriget mellan mänskligheten och maskinerna men pulsen känns tydligt igen från de första filmerna.
Den avancerade Terminatorn av modell Rev-9 (Gabriel Luna) har skickats tillbaka i tiden för att förgöra ett framtida hot mot maskinerna i form av den unga kvinnan Dani Ramos (Natalia Reyes). Samtidigt skickas Grace (Mackenzie Davis), en människa som blivit ”uppgraderad” tillbaka i tiden för att skydda Dani från den mest avancerade Terminatorn vi sett i Terminator-sagan hittills.
Till sin hjälp dyker en präglad och gammal Sarah Conner upp, fylld med hat mot maskinerna för vad de berövat henne har hon gjort det till sitt livs kall att förinta varenda en som dyker upp och tiden där emellan spenderas med dricka bort sinna gamla minnen.
Den nya Terminator modellen är dock alldeles för svårstoppad och de behöver all hjälp de kan få för att stoppa honom. De följer koordinaterna som är intatuerade på Grace kropp och finner en gammal bekant till Sarah, Terminatorn T-800 som blivit kvar i nutiden.
Utan ett uppdrag inprogrammerat har T-800 anpassat sig och med tiden utvecklat en del mänskliga egenskaper. Han driver en firma och bor med familj men frågan kvarstår om han verkligen är någon man kan lita på i kampen mot Rev-9. 

Så, med Terminator: Dark Fate får vi alltså tillbaka lite av ursprungshandlingen i Terminator-serien om än i en lite nyare tappning. Filmen drivs framåt av tre starka kvinnoroller som backas upp av Arnold Schwarzenegger’s roll som Carl/T-800 som fått mycket spelrum samt den onde Rev-9 spelad av Gabriel Luna.
Att ha Linda Hamilton tillbaka i rollen som Sarah är ett drag som fungerar okey. Vi känner oss inte helt övertygade i hennes roll i vissa delar av filmen men den fungerar väldigt bra i scener samspelade med/mot Arnold Schwarzenegger.
I Arnold får vi också en ny bild av hans klassiska roll. Storyn tillåter honom att utvecklas och vi ser positivt på den justeringen. Här får vi in en dos av humor i filmen samtidigt som mer av den klassiska rollen växer fram i takt med att Carl’s yta slits bort. 

Om Arnold och Linda står för de nostalgiska delarna av filmen så är det för oss ändå Mackenzie Davis och hennes roll som Grace som är drivkraften framåt. Hennes prestation i filmen imponerar och hon känns helt rätt i sin roll. Rollen kommer också fram djupare genom att de utgår från en människa med ”maskinliknande uppgraderingar” istället för att skapa en ”kvinnlig maskin” – ett mycket bra drag! 

Ljud & Bild
Terminator: Dark Fate spelades in i 4.5K och har behandlats i 4K hela vägen så här har vi en film som alltså inte blivit upp-samplad under resans gång. Det här är också enligt oss den bästa 4K releasen av en Terminator film vi sett i bild och ljudväg men den har sina svaga punkter också, mer om det lite längre ner.

Med 4K discen får vi en riktig detaljerad bild framförallt i utomhusscenerna dagtid där det finns gott om ljus i bilden. Det känns som varenda rynka i Hamilton’s ansikte kommer fram i närbilderna och hårstrån och textildetaljer finns också där att se tydligt.
De mörkare scenerna upplever vi också lite svartare i det svarta i jämförelse med Blu-ray discen och Grace ärr efter ”uppgraderingen” kommer definitivt fram tydligare men den största skillnaden vi upplever är den mer naturliga hudtonen vi får med 4K discen.
Effekter som ”uppgraderingarna” under Grace hud, eller skadorna i Carl’s ansikte med maskindelarna under ser också väldigt bra ut i denna film. 

När vi är på effekter finns det också två saker som sticker ut lite extra. Det ena dyker upp redan i öppningen av filmen där vi ser en mycket yngre Sarah Connor, John Connor och T-800. Föryngringsprocessen de har använt för att skapa denna scen ser riktigt riktigt bra ut och det känns nästan som att scenen spelades in 30 år tidigare.
På motsatt del av skalan så dras filmen också med en del CGI effekter som sticker ut på ett lite mer negativt sett. Överlag är effekterna bra till väldigt bra gjorda men en del scener har uppenbart onaturligt flow (i tex rörelserna och hur tyngdlagen ser ut att ha ändrats) som sticker ut från en annars bra helhet.

4K releasen kommer med ett Dolby Atmos ljudspår på 4K discen och med ett DTS HD Master Audio 7.1 ljudspår på blu-ray discen. Det är samma DTS spår som man får i Blu-ray versionen av filmen så har du en set-up med Atmos finns det förutom bilden även ett uppenbart värde i ljudet att ta i beräkning om man funderar på vilken version av filmen man ska köpa.

Ljudet är också härligt engagerande. Här får vi en hel del low end ljudeffekter men också en bred ljudbild som målas upp framförallt i actionscenerna där ljudet effektfullt sveper runt om oss med bred framfart.
Det finns även bra med detaljer i ljudet, en bra sekvens är flygplansscenen (närmre slutet av filmen) där vi både får kraftfulla svepande ljudeffekter från planet men också detaljer runt om kring oss när allt löst flyger omkring. Takhögtalarna kommer också till användning på ett bra sätt och fördjupar upplevelsen men det finns utrymme för ännu mer (eller tydligare användning av dem).

Summering
Terminator: Dark Fate levererar en detaljerad bild i 4K och har ett engagerande ljud. Vi gillade storyn, en stark kvinnlig närvaro genom hela filmen fungerar bra och framförallt Mackenzie Davis sticker ut lite extra. Vi började känna oss lite tveksamt till hur de skulle sy ihop slutet med nostalgin intakt vilket vi i slutändan tycker man lyckats med! 

Extramaterial Blu-ray & 4K UHD:

  • Deleted and extended scenes 
  • A legend reforged
  • World builders
  • Dam Busters: The Final Showdown
  • Over an hour of bonus content

Ratings:

 Picture: 4/5
 Sound: 4.5/5
 Story: 3.5/5

På Disc:
4K ULTRA HD
hos CDON eller Discshop
Limited Steelbook 4K UHD
hos CDON eller Discshop
Blu-Ray
hos CDON eller Discshop
DVD hos CDON eller Discshop

Specifikation
Original titel: Terminator: Dark Fate
Svensk titel: Terminator: Dark Fate
Recenserad på: 4K ULTRA HD
Genre: Action, Sci-Fi, Äventyr
Språk: Engelska
Undertext: Danska, Finska, Norska, Svenska
Regissör: Tim Miller
Skådespelare: Linda Hamilton, Arnold Schwarzenegger, Mackenzie Davis, Natalia Reyes, Gabriel Luna, Diego Boneta, Ferran Fernández, Tristán Ulloa, Tomás Álvarez, Tom Hopper, Alicia Borrachero, Enrique Arce, Manuel Pacific, Fraser James, Pedro Rudolphi m.fl.
Ljud: Dolby Atmos
Bild: Widescreen (2.39:1)
Speltid (min): 128
Inspelningsår: 2019
Biopremiär Sverige: 2019-10-25
Releasedatum: 2020-03-16
Åldersgräns: 15 År
Distributör: FOX
Link to CDON
Link to CDON
Link to CDON
Link to CDON
Link to discshop
Link to discshop
Link to discshop
Link to discshop