ABOMINABLE (2019)

När de busiga vännerna Yi (Chloe Bennet), Jin och Peng hittar en ung yeti på sitt hustak ger de honom namnet Everest.
De inleder ett spännande äventyr för att återförena den magiska varelsen med sin familj och Everest hjälper trion att finna en inre styrka de inte visste att de hade. Resan för att hjälpa Everest att hitta hem tar dem över hela Kina och han hjälper dem samtidigt att förstå var de själva verkligen hör hemma.

Recension:
Idag 9/3 släpper Universal filmen Abominable på Blu-ray och DVD. Här i Sverige går filmen även under titeln Förfärliga Snömannen men eftersom omslaget har kört med originaltiteln och vi äntligen lärt oss att uttala det utan tunghäfta så kör vi på det me 🙂 

Det här är en digitalt animerad familje/barnfilm skapad av Dreamworks Animation (som även ligger bakom titlar som Draktränaren, Trolls, Hajar som Hajar, Shrek, Turbo m.fl.).
Stilen på animeringarna känns igen och håller en hög klass, Blu-ray versionen som vi har kollat på har en hel del att erbjuda.

Story
Här bjuds vi på ett underhållande äventyr när de tre vännerna Yi, Jin och Peng tillsammans försöker hjälpa en magisk liten Yeti att ta sig hem till Mount Everest efter att han har lyckats fly från det labb han hölls fången i och hamnat på Yi’s tak.
Grundstoryn känns lite bekant och i vissa delar kan den vara aningen förutsägbar (för oss äldre tittare) men den är fint uppbyggd på sina egna idéer vilket får den att aldrig känns tråkig.
Tvärtom är det enkelt att dras med i detta äventyr som har bakat in många fina värderingar om familj, vänner, tro, natur och godhet i en resa som tar oss tvärs över Kina.

Ljud & Bild
Det blev ingen 4K release för filmen på den svenska marknaden (den går att köpa som 4K import) men Blu-ray versionen kommer laddad med både bra ljud och bild vilket är extra roligt när det satsats på även till barn/familjefilmer!
Äventyret tar oss genom hela Kina till Himalaya och Mount Everest vilket innebär att vi får en bred variation av miljöer under resans gång och bilden levererar en härlig färgstark upplevelse rakt igenom.
Trots att det är en animerad film får vi en nära känsla med naturen som rinner genom filmen som en röd tråd.
Många scener är vackert uppbyggda och med de livfulla färgerna är det svårt att inte njuta av naturens under.
När det kommer till skärpa och detaljer är vi också positivt överraskade. I mörkare scener får vi fortfarande en tydlig bild och värmen i bilden matchas efter tiden på dygnet på ett naturlig sätt.
Hårstråna på Yeti’n Everest visar upp en skarp detaljerad bild speciellt märkbart i närbilder där vi kan se varenda hårstrå och trycket i färgerna gör den ”glödande” blåa färgen elektriskt laddad när Everest använder sina magiska krafter.

Filmen kommer med svenskt tal så det fungerar att se den även med de yngsta familjemedlemmarna. I detta läge får vi ett Dolby Digital 5.1 ljudspår som fungerar ganska bra att låta receivern uppmixa till Dolby Surround för en större ljudupplevelse men det är i den engelska versionen som ljudet står ut desto mer. Här har vi ett Dolby Atmos ljudspår som är engagerande, mycket engagerande för att vara en barnfilm skulle vi säga.
Det objektbasserade formatet har utnyttjats väl och ger en extra dimension i filmupplevelsen!
När vi nu pratar om ljudet måste vi också nämna musiken i filmen. Musiken är mycket bra matchad med filmens händelser och känns väldigt sömlös i sina övergångar med vad som utspelar sig på skärmen.

Summering
Abominable nådde över våra förväntningar och har något att erbjuda för alla åldrar i familjen.
Storyn har bakat in många fina aspekter och backar upp det med en kraftfull bild och ett enagerande ljud med bra matchning mellan musiken och händelserna i filmen.
En värmande film som vi definitivt rekommenderar att se!

Extramaterial Blu-ray:
• Deleted Scenes
• Making a Myth
• Animating Abominable
• Meet the Cast
• Your Yeti Care Guide
• Courage to Dream
• Cooking with Nai Nai
• You Can Speak Yeti-ese
• Nai Nai Says
• And More!

Ratings:

 Picture: 4/5
 Sound: 4/5
 Story: 4/5

På Disc:
Blu-Ray
hos CDON eller Discshop
DVD hos CDON eller Discshop
4K ULTRA HD (import) hos Discshop

Specifikation
Original titel: Abominable
Svensk titel: Förfärliga snömannen
Recenserad på: Blu-ray
Genre: Tecknat/Animerat, Äventyr, Komedi, Barn, Familj
Språk: Danska, Engelska, Finska, Norska, Svenska
Undertext: Danska, Finska, Norska, Svenska, Engelska för hörselskadade
Regissör: Jill Culton, Todd Wilderman
Skådespelare: Chloe Bennet, Albert Tsai, Tenzing Norgay Trainor, Joseph Izzo, Eddie Izzard, Sarah Paulson, Tsai Chin, Michelle Wong, Rich Dietl, James Hong, Christine Lin, Kym Miller, Jason Ko, Trevor Devall, Karen Huie m.fl.
Svenska Röster: Dominique Pålsson Wiklund, Melker Duberg, Frank Dorsin, Hanna Dorsin, Jacob Nordenson, Annica Smedius, Emma Molin
Ljud: Dolby Atmos, Dolby Digital 5.1 Swedish, Dolby Digital 5.1 Danish, Dolby Digital 5.1 Norwegian, Dolby Digital 5.1 Finnish
Bild: Widescreen (1.85:1)
Speltid (min): 97
Inspelningsår: 2019
Biopremiär Sverige: 2019-10-25
Releasedatum: 2020-03-09
Åldersgräns: 7 År
Distributör: Universal
Link to CDON
Link to CDON
Link to discshop
Link to discshop
Link to discshop