JUDY (2019)

Året är 1968 och Judy är numera en dyrkad artist med en rad filmsuccéer och fyra äktenskap i bagaget. Men hon är märkt av ett liv i ständigt rampljus och en smärtsam vårdnadstvist om sina älskade barn. Nyförälskad, förbereder hon sig för en rad utsålda framträdanden i London, de sista i hennes liv.

Recension:
Vi har kikat på Blu-ray versionen av filmen JUDY som släpps nu på måndag 9/3, filmen släpps även på DVD och digitalt.
Filmen är baserad på Peter Quilters pjäs End of the Rainbow och i huvudrollen ser vi Renée Zellweger (Bridget Jones Dagbok) porträttera skådespelaren och sångaren Judy Garland. 

JUDY fokuserar på slutet av Judy’s liv – der är i slutet av 1960-talet och Judy’s stora dagar är förbi. Den hårt kontrollerade uppväxten har satt djupa spår och hennes tidigare kändisskap har byts ut mot ryktet av att vara opålitlig och instabil.
Som ung slog hon igenom stort när hon fick huvudrollen som Dorothy Gale i Trollkarlen Från Oz (1939) men nu fyra misslyckade giftemål senare är hon helt utblottad och kan varken ge tak över huvudet eller trygghet för hennes två unga barn Lorna och Joey. (Hon har också en äldre dotter, den kända Liza Minnelli som redan flyttat ut). 

USA ser inte ut att ha något mer att ge Judy, men hon är fortfarande stor i England och med hennes finansiella situation är planen att hon i London ska hålla massa shower för att sen kunna köpa ett hus och ha vårdnaden över hennes barn som nu flyttat tillbaka till deras far.
Föreställningarna blir slutsålda och det ser ut som det kan bli en bra comeback men det är en plågad Judy som dyker upp. 

I filmen får vi korta tillbakablickar till hennes unga år som ger förklaringar till hennes agerande men filmen fokuserar mest på händelserna kring showerna i London.
Renée Zellweger gör en bra roll och får fram den plågade känslan i filmen men dramat är ganska långsamt framskridande och vi känner att vi gärna hade sett mycket mer tillbakablickar för att ge ännu mer insikt i hur resan till de sista showerna gått till, det blir helt enkelt lite för mycket av den plågade Judy med för lång tid mellan större intressanta delar och med fler tillbakablickar hade det definitiv bidragit till en intressantare historia. 

Ljud
Judy bjuder mestadels på dialoger genom filmen och de är framförallt fokuserade till centerkanalen. De kommer fram tydligt men avsaknaden av nyttjandet av hela surroundsystemet ger ett aningen plattare intryck. Vi får några musik nummer i Jody’s show som livar upp det lite mer på ljudfronten men även här är det mest den främre delen av ljudsystemet som får stå för upplevelsen. 

Bild
Blu-ray versionen av filmen ger en bild som matchar in bra i tidseran som filmen utspelar sig i, både i huvuddelen i slutet av 60-talet men även i tillbakablickarna från 30-talet.
Vi får en skarp bild i händelsernas fokus med en mjukare fokus ut mot kanterna av bilden. Det blir en detaljrik bild i den fokuserade delen av bilden (som möjligen upplevs lite extra med den mjukare fokusen runt om) vilket kommer fram väldigt bra i närbilder där vi kan se varenda rynka i ansiktet. Hudfärgerna känns lite aningen bleka i en del scener men håller generellt en naturlig framtoning med lite extra pop i de röda läppstiften.

Ratings:

 Picture: 3/5
 Sound: 3/5
 Story: 2.5/5

På Disc:
Blu-Ray
hos CDON eller Discshop
DVD hos CDON eller Discshop

Specifikation
Original titel: Judy
Svensk titel: Judy
Recenserad på: Blu-ray
Genre: Drama
Språk: Engelska
Undertext: Danska, Finska, Norska, Svenska
Regissör: Rupert Goold
Skådespelare: Renée Zellweger, Jessie Buckley, Finn Wittrock, Rufus Sewell, Michael Gambon, Richard Cordery, Royce Pierreson, Darci Shaw, Andy Nyman, Daniel Cerqueira, Bella Ramsey, Lewin Lloyd, Tom Durant Pritchard, John Dagleish, Adrian Lukis m.fl.
Ljud: DTS HD Master Audio 5.1
Bild: Widescreen (2.39:1)
Speltid (min): 118
Inspelningsår: 2019
Biopremiär Sverige: 2019-10-11
Releasedatum: 2020-03-09
Åldersgräns: 7 År
Distributör: Scanbox
Link to CDON
Link to CDON
Link to discshop
Link to discshop