GEMINI MAN (2019) 4K

Den före detta yrkesmördaren Henry Brogan tvingas fly från en ung, skicklig agent som inte skyr några medel för att eliminera sitt mål. I den världsomspännande jakten måste Henry hela tiden ligga steget före den mystiske mördaren – men hur långt ska han gå när de slutligen ställs öga mot öga? Gemini Man är framtidens actionfilm, packad med storslagna stridsscener och nyskapande visuella effekter.

Recension:
På måndag är det dags för Gemini Man att nå hyllorna (släpps på DVD, Blu-ray, Blu-ray Steelbook & 4K UHD 24/2) och vi har tagit en titt på 4K ULTRA HD versionen av filmen som kommer med en 4K disc och en Blu-ray disc, mer om det längre ner. 

Som vanligt försöker vi hålla oss borta från att läsa och höra för mycket om nya filmer som kommer ut på biograferna. Vi vill sätta oss in i filmen i hemmabio miljö utan att redan innan vara påverkade av andras åsikter.
Detta är såklart inte helt möjligt men vi försöker hålla oss till det måttot i så god mån som möjligt. Med Gemini Man visade det sig vara svårt. 

Inte nog med att en av de kändaste skådespelarna i Hollywood – Will Smith – har huvudrollen, han spelar också den andra huvudrollen i form av en ung Will Smith många av oss känner igen (utseendemässigt) från Fresh Prince Of Bel Air. Redan här är filmen intressant ur ett tekniskt perspektiv men regissören Ang Lee har inte stannat där utan har även pressat filmens tekniska delar till långt över standarden för en film idag. Så pass långt att det inte fanns många biografer runt om i världen som faktiskt kunde visa filmen i riktigt det sätt som den framförallt var skapad för.
Normalt brukar en film vara inspelad (och uppspelad) i 24 bilder per sekund (eller frames per second – fps) medan Gemini Man spelades in i 120fps! Utöver det spelades den också in i 3D och i 4K och dessa tre delar kombinerat är helt enkelt för mycket för de flesta biografers utrustning att klara av att reproducera. Lösningen för många biografer blev att dra ner på fps eller upplösning (ofta både och). 

På disc-releas fronten ser specarna lite annorlunda ut. Har du väntat med att se filmen för att du vill se den i ditt hem/hemmabio så är 3D inte en valmöjlighet då filmen tyvärr inte fått en 3D disc-release. Det närmsta vi kan komma är att låta tv eller projektorn simulera fram en 3D bild.

4K versionen som vi har kikat på levereras både med en 4K disc och en Blu-ray disc.
4K discen levererar filmen i 60fps medan Blu-ray versionen har filmen i det mer standardformatet på 24fps och båda discarna kommer med Dolby Atmos ljudspår. 

Precis som för biograferna kan 4K discen skapa problem även om du normalt sett kan spela upp en 4K film på din utrustning. 4K med HDR och 60fps kräver en hel del datamängd och en hel del av projektorerna som kommit ut de senaste åren som kan nyttja 4K tekniken klarar inte av den mängd data dessa tre delar tillsammans skapar.

Råkar du hamna i den kategorin finns det en del valmöjligheter.
Antingen kan du använda dig av Blu-ray discen
– eller välja att spela upp 4K discen och låta din 4K spelare sampla ner till 30fps
– eller också köra 4K 60fps och stänga av HDR.
De två undre valmöjligheterna förutsätter att du kan ställa in detta i din 4K spelare. 

Nog om tekniken för nu, dags att hoppa in i storyn (vi återkommer till Bild och ljud lite senare)
Henry Brogan (Will Smith) är en yrkesmördare som beslutat att pensionera sig men när han får reda på hemligt material gällande sitt senaste/sista uppdrag blir han en måltavla för hans förra arbetsgivare.
För att eliminera honom skickar uppdragsgivaren iväg en 30 år yngre klon av Henry Brogan (ung Will Smith), en klon som är skapad och uppfödd för att ha alla Henry’s bra egenskaper men minimalt av de dåliga egenskaperna.

Storyn är ganska rak på sak och levererar fartfyllda actionscener med en del stora och spekatkulära stunts. Handlingen tar oss igenom flera olika länder som verkligen kommer fram på ett kontrastrikt och positivt sätt men den lämnar oss också saknandes för lite överraskningar längst resans gång.
Grund-iden med att en man kring sin 50 års ålder möter en klon av hans ca 25 år yngre ”jag” känns som en bra utgång till att komma de två rollerna in på djupet och vi får en liten dos av det här i filmen men inte alls så mycket som vi hade önskat och en del glöms lite bort i vad vi uppfattar som jakten på att utnyttja tekniken till det yttersta. 

Storyn känns ibland lite lidande och trots en (eller egentligen två) bra prestationer av Will Smith så får vi lite svårt att känna vilken riktning filmskaparna har velat få fram.
Detta märks kanske framförallt i klonen som till en början framhävs mer som en robot som besitter övermänskliga talanger snarare än en människa som är framklonad medans i senare delen av filmen tonas dessa övernaturliga förmågorna ner och en mer mänsklig bild av honom presenteras/växer fram.
Storyn räcker till för att hålla igång underhållningen men för oss är det ändå filmens svagare del. 

Till filmens starkare del har vi bilden.
Mycket fokus kring filmen har handlat om den högre frame rate som den är inspelad i. Som nämns ovan når vi inte 120fps på disc men 60fps är även det väldigt mycket mer än vad vi normalt ser i en film. I kombination med det har även scenerna filmats på ett sätt som skapar ett närvarande (eller flytande) intryck, istället för att ”bara” titta på i en biljakt befinner vi oss mitt uppe i den. Detta känns definitivt som något den yngre generationen är mer vana vid via gaming-världen än vi lite äldre. 

Effekten av den högre frame raten är definitivt upp till var och en att bedöma för sig själva –  personligen föredrar vi 24fps då det för oss ger en mer cinematisk upplevelse och den högre frame rate’n blir lite för ”over the top” men oavsett om man gillar den eller ej går det inte att undgå att Gemini Man levererar en riktigt vass bild!
Detaljerna och skärpan vi får i bilden är bland det bästa vi har sett. Redan i öppningsscenen sätter filmen måttstocken när vi har både natur, närbilder (på bl.a. Will Smith redo att skjuta med sitt sniper-gevär) och snabbt rörande föremål).
Den snabbare frame raten gör också att fartfyllda scener upplevs mer skarpa även om enligt oss, den också bidrar mer att dessa skarpare snabba scener upplevs mindre verklighetstrogna. 

Mycket teknik har använts för att skapa filmen och speciellt anmärkningsvärt är tekniken att skapa en ung Will Smith och i många lägen ser det riktigt bra ut. Det är ett smart drag att ta en skådis som så många kan förknippa med hur han (eller hon) såg ut i sina yngre dagar och likheten till en Fresh Prince Of Bel Air är spot-on för det mesta.
Det finns några scener (mer mot slutet) där denna teknik inte känns helt hundra men vad som inte känns rätt har vi svårt att sätta fingret på.

En annan del vi inte är helt övertygade över är klonens rörelsemönster framförallt i och kring motorcykel jakten. Här har vi många kombinationer av teknik igång samtidigt och allt blir lite för overkligt och skapar en känsla av att man fastnat för mycket i hur långt man kan gå med tekniken och tappat en del av helheten till att få det att se verkligt ut. 

När vi kommer till färger bidrar även de till vår uppfattning om att vi får en mycket bra bild. Scenernas omgivningar är omväxlande och de olika länderna vi besöker under filmens gång har var och en sin egen starka kontrast att bidra med men besöket i Colombia står för lite extra när det kommer till färgtrycket i bilden där vi mer eller mindre matas med starka poppande färger. 

Både Blu-ray och 4K versionerna av filmen kommer med ett Dolby Atmos ljudspår som är aktivt och underhållande speciellt på ”grundlagret” av ljudsystemet. De högre lagret hade vi gärna sett lite mer effekter från även om det används en del så är det många gånger i ett ljudsvep som glider förbi ganska snabbt (t.ex. när ett flygplan sveper förbi). Panoreringarna i ljudbilden är med på noterna och dyker upp ganska ofta i filmen. 

Summering
Gemini Man känns som en rolig release då den tänjer på gränserna rent tekniskt och i många delar lyckas bra på detta. Högre frame rate är inte allas kopp av te men även om man inte gillar effekten finns det en hel del i bilden som imponerar och filmen visar vad som är tekniskt möjligt idag.
(På 4K discen får man ett exempel i extras delen av menyn på hur mycket teknik som faktiskt använts i filmen).
Storyn kunde ha varit bättre kanske framförallt nått djupare med materialet de valt men håller fortfarande ett godkänt underhållningsvärde som ökas på av bra ljud och bild!

Extramaterial Blu-ray / 4K:

  • Over an hour of bonus content including
  • Alternate opening 
  • Deleted scenes
  • The genesis of Gemini Man
  • Facing your younger self
  • The future is now
  • Setting the action
  • Next level detail
  • The vision of Ang Lee

Ratings:

 Picture: 4.5/5
 Sound: 4/5
 Story: 3/5

Gemini Man släpps på DVD, Blu-ray, Blu-ray Steelbook & 4K UHD 24/2

På Disc:
4K ULTRA HD
hos CDON eller Discshop
Blu-Ray
hos CDON eller Discshop
Steelbook Blu-Ray eller Discshop
DVD hos CDON eller Discshop

Specifikation
Original titel: Gemini Man
Svensk titel: Gemini Man
Recenserad på: 4K ULTRA HD
Genre: Action, Drama, Sci-Fi
Språk: Engelska
Undertext: Danska, Engelska, Finska, Norska, Svenska
Regissör: Ang Lee
Skådespelare: Will Smith, Mary Elizabeth Winstead, Clive Owen, Benedict Wong, Douglas Hodge, Ralph Brown, Linda Emond, Ilia Volok, E.J. Bonilla, Victor Hugo, David Shae, Theodora Miranne, Diego Adonye, Lilla Banak, Igor Szasz,  m.fl.
Ljud: Dolby Atmos
Bild: Widescreen (1.85:1)
Speltid (min): 117
Inspelningsår: 2019
Biopremiär Sverige: 2019-10-11
Releasedatum: 2020-02-24
Åldersgräns: 15 År
Distributör: Paramount
Link to CDON
Link to CDON
Link to CDON
Link to discshop
Link to discshop
Link to discshop
Link to discshop