PAIN AND GLORY (2019)

I jakten på livets mening dömmer sig regissören Salvador Mallo (Antonio Banderas) tillbaka till barndomen, fattig på pengar men rik på kärlek från hans viljestarka mamma (Penélope Cruz).
Den nutida Salvador pysslar om sin åldrade, alltjämt vasstungade mor (Julieta Serrano) och återser en gammal kärlek.

Recension:
Det hör inte till det vanliga men då och då ser vi en film som inte är på ett språk vi behärskar. Lika så är det nu för tiden inte så ofta vi ser en film med Antonio Banderas så med Pain And Glory lyckades vi med att pricka av båda dessa ovanligheter i en och samma film.

Senaste filmen vi såg Banderas i är The Expendables 3 som hade release under 2014. För detta året ser det lite ljusare ut då vi ser han i både Dolittle och The Hitman’s Wife’s Bodyguard senare i år – två filmer som säkerligen kommer bjuda på lite komedi! 

Humor är också något vi får en dos av i Pain And Glory även om filmen rakt igenom placeras i genren Drama.
Här bjuds vi på en spansktalande film (med bl.a. svensk text) skapad av Pedro Almodóvar.
Salvador Mallo (Antonio Banderas) – en framgångsrik regissör i 60 års åldern har hamnat i ett tomrum och tappat glädjen med livet. I många år har han tampats med många olika hälsoproblem och efter de senaste åren som varit extra jobbiga finner han sig allt mer sökandes efter meningen med livet och drömmer sig tillbaka till sina barndomsår innan framgångarna och hälsoproblemen dök upp. 

I storyn får vi följa hans liv i nutid som är en mix av smärta, sökande och försök till att rätta till saker han ångrar samtidigt som vi genom hans drömmar får följa en del av hans barndom och hur den format många delar av var han befinner sig nu.
Det är en bra övergång fram och tillbaka genom filmen till dessa två tidpunkter i hans liv  och desto längre in i barndomen vi kommer desto mer förklaringar får vi till ”nutiden”. 

Vi rör oss ”fram” ganska långsamt i ett tempo som tillåter filmens känslor att få utrymme och blomma ut och det är just känslorna i filmen som Pedro Almodóvar lyckats fånga in på ett cinematiska vackert sätt.
Självklar måste dessa känslor förmedlas ut av skådespeleriet också och Antonio Banderas gör ett magnifik jobb i denna aspekt och övertygar trotts att vi inte kan ta in de spanska orden.

Pain And Glory är ett drama rakt igenom med mestadels dialoger så med undantag för ett par raketer har vi inte så mycket effekter att prata om när det kommer till ljudet.
Dialogerna låter dock rena och även om vi inte kan förstå spanska så kan vi urskilja tonerna i rösterna bra vilket både avspeglar skådespelarnas insatser och ljudets kvalitet till viss del.
På bildsidan får vi en okey bild med naturliga färger och många scener som har minst någon stark färg (oftast i bakgrunden) som ger en upplevelse av att det är lite mer tryck i bilden men vi får inte riktigt samma tryck när vi t.ex. kommer till en närbild.
Pain And Glory är i formatet 1.85:1 som för oss inte känns helt klockrent. Med de fina framförandet av känslorna och stämningen i filmen upplever vi att det hade kunnat förstärkas ytterligare lite med en mer cinematic upplevelse i t.ex. 2.35:1 formatet. 

Summering
Vi får inte allt för mycket av filmen på ljud och bild sidan då detta dramat inte skapar tillfällena att sätta dessa på prov ordentligt men vi får en film som är bra på att förmedla känslan i storyn och en bra skådespelarinsats av Antonio Banderas i huvudrollen.
Är du på humör för en lite lugnare film rekommenderar vi att ha med Pain And Glory på listan av filmer att välja på!

Ratings:

 Picture: 3/5
 Sound: 2.5/5
 Story: 4/5

På Disc:
Blu-Ray
hos CDON eller Discshop
DVD hos CDON eller Discshop

Specifikation
Original titel: Dolor y gloria
Svensk titel: Pain And Glory / Smärta Och Ära
Recenserad på: Blu-ray
Genre: Drama
Språk: Spanska
Undertext: Danska, Finska, Norska, Svenska
Regissör: Pedro Almodóvar
Skådespelare: Antonio Banderas, Asier Etxeandia, Nora Navas, Penélope Cruz, Asier Flores, Leonardo Sbaraglia, Julieta Serrano, César Vicente, Cecilia Roth, Susi Sánchez, Raúl Arévalo, Pedro Casablanc, Julián López, Eva Martín, Sara Sierra m.fl.
Ljud: DTS HD – Master Audio 5.1
Bild: Widescreen (1.85:1)
Speltid (min): 113
Inspelningsår: 2019
Biopremiär Sverige: 2019-09-27
Releasedatum: 2020-02-10
Åldersgräns: 7 År
Distributör: Scanbox
Link to CDON
Link to CDON
Link to discshop
Link to discshop