JOKER (2019) 4K

Arthur Fleck (Joaquin Phoenix) är en man som möts av grymhet och förakt av samhället. Dagtid arbetar han som clown och på kvällarna försöker han slå igenom som stand-up komiker – men det känns som att skratten alltid är på hans bekostnad. Han är helt ur synk med verkligheten och hans okontrollerbara och opassande skratt, som bara ökar när han försöker behärska det leder till mer hån och även våld.

Recension:
Imorgon, måndag 10/2 når den numera mycket omtalade Joker-filmen hyllorna ute i butikerna.
Här har vi en ”Superhero” film som sticker ut från mängden, om det ens är rätt att kalla den för en superhjälte film.
Joker behöver knappast en presentation, vi har sett honom som en av Batmans ärkefiender otaliga gånger och rollen nådde legendariska höjder med filmen Batman Begins (2005) när Heath Ledger gjorde en fantastisk tolkning av honom precis innan hans tragiska bortgång.

Här får vi en helt ny vinkling där superhjälte-delen ej existerar och nyfikenheten i att förmänskliga karaktären och personen bakom clownsminket växer fram. Det är en fri tolkning från det DC Comics universum vi känner till och storyn binder sig inte till att försöka passa in i det universum vi sett tidigare. Ändå finns det delar som går ihop så som att filmen utspelar sig i Gotham City och att Wayne familjen existerar.
Försöker du sätta ihop det mer blir det däremot problem, bl.a. träffar Jokern en ung Bruce Wayne i filmen och med den åldersskillnaden skulle Joker vara en gammal gubbe i Batman Begins när Bruce Wayne hittar sin Batman identitet. Filmen har dock presenterat storyn på ett smart sätt som gör att dessa kan gå ihop men mer än så kan vi inte säga utan att ge en stor spoiler av filmen. 

Handling
Vi följer Arthur Fleck (Joaquin Phoenix) i ett Gotham som är splittrat mellan klasserna och som håller på att förfalla. Nedskärningar och strejker, rebeller som bubblar i väntan på en gnista och gator fyllda med soppor vart man än tittar. 

Mitt i detta kämpar Arthur med sin mentala hälsa. Han passar inte in trots hans försök och bakom sin ”mask” växer sig hans ”Joker” personlighet allt starkare.
Sakteligen spricker den dysfunktionella fasaden och fram träder en än mer dysfunktionell person som verkar livnära sig på chaos och förödelse. 

Det här är ingen vanlig serie tidnings tolkning med superkrafter utan här utforskar regissören (Todd Phillips) hur i en mer realistisk värld en karaktär som Joker kan växa fram.
Det är en mörk ton av depression och förtyckta känslor som väntar på att få komma ut och en av de bästa sakerna vi gillade med filmen är hur Joker växer fram ur Arthur Fleck i en nästan sömlös evolution och samtidigt i efterhand parar ihop att allt redan från början fanns där bara dolt under fasaden som är Arthur Fleck. 

Det är svårt att uppskatta alla detaljer i storyn vid en första visning och vi är övertygade om att mer saker kommer fram när vi tar en re-watch på filmen men det är helt klart en film som arbetar mer på djupet och de mentala aspekterna över något annat och även efter att filmen är sedd fortsätter handlingen växa på oss.
Joaquin Phoenix tar hand om rollen som Arthur Fleck på ett grymt sätt. Inlevelsen är riktigt djup och känslorna når fram till oss i soffan.
Det märks att det är en roll han lagt ner mycket tid på att få till rätt och transformationen från Arthur till Joker genom hela filmen är riktigt bra, både i den mentala biten men också i kroppsspråket som tar sig till en annan form när Joker identiteten får mer utrymme!
Det finns inslag i vissa scener som ibland får oss att känna lite osäkerhet på varför det händer eller varför de finns med men under filmens gång börjar de sjunka in och vi börjar se sambanden i en större bild.
Inför rollen har han även gått igenom en fysisk förändring som matchar den mentala ohälsan i hans karaktär genom att gå ner nästan 30kg inför inspelningen.

Bild och Ljud
Här har vi en film som utspelar sig i en fiktiv stad, Gotham City, och Todd Phillips har letat efter en 80-tals New York stil att kombinera Gotham med.
Miljön i filmen skapar rätt känsla runt omkring sig och med specialeffekter har man kunnat filma mycket av materialet ute i verkligheten och sen ändrat om i bakgrunden för att t.ex. ta bort ikoniska byggnader och lägga till en mer ruff stämning över lag.
Detta är visuellt väldigt snyggt gjort och för en som inte känner igen filmplatserna på riktigt smälter det verkliga och effekterna ihop väldigt naturligt. 

Vi får skarpa detaljer i bilden speciellt märkbart i närbilder på t.ex. Arthu’s rynkor som spricker fram genom sminket. Färgerna matchar också filmens anda bra med en lite mer dämpad färgton som växer sig starkare i slutet när Joker tar över mer. 

På ljudsidan har vi ett Dolby Atmos ljudspår som känns aningen diskret, eller återhållsam med användningen av höjdkanaler men som ändå ger ett fylligt ljud.
Återupprepande theme spåret med en cello matchar stämningen riktigt bra och musiken som valts får en bra effekt av att ändra stämningen i filmen direkt när de kommer igång. 

Sammanfattning
Det fanns mycket förväntningar på den här filmen från vår sida och inledningsvis började vi bli lite oroliga att vi förväntat oss för mycket och skulle bli besvikna.
Tempot i filmen är stundtals ganska långsam men när vi började komma in i filmen kändes det helt rätt matchat och vi började uppskatta alla subtila detaljer (många vi är övertygade om att vi missat och vid nästa re-watch snappar upp fler).

Det är en vågad story som lyckas med att förmänskliga en version av hur Joker växer fram i en värld som vi kan relatera till lite lättare än den typiska superhjälte-världen.
Joaquin Phoenix fungerar riktigt bra i rollen och hans lite karaktäristiska ”eget sätt” upplevs få komma fram allt mer när transformationen mellan Arthur och Joker växer fram.

Det är svårt att säga att filmen är rolig då den har en stark ton av psykiskt tyngd till sig men det finns faktiskt förvånansvärt många roliga delar i filmen också fast oftast glider de förbi utan att man hinner erkänna dem på grund av de laddade scenerna de är i. 

Vi känner filmen växer på oss även nu efter att vi sett den och skapar nya tankar och kopplingar kring storyn. Det ska bli skoj att ta en rewatch på den inom kort för att se om den växer ytterligare! 

Extramaterial DVD:
Please Welcome…Joker!

Extramaterial Blu-ray, Blu-ray Steelbook & 4K UHD:
The Making Of: A Behind-the-Scenes • Look at the Creation of the Film • Joaquin Phoenix Alternate Takes • Costume Tests and More!

Ratings:

 Picture: 4/5
 Sound: 3.5/5
 Story: 4.5/5

Släpps på DVD, Blu-ray, Blu-ray Steelbook & 4K UHD 10/2

På Disc:
4K ULTRA HD
hos CDON eller Discshop
Blu-Ray
hos CDON eller Discshop
Steelbook Blu-Ray hos CDON eller Discshop
DVD hos CDON eller Discshop

Specifikation
Original titel: Joker
Svensk titel: Joker
Recenserad på: 4K ULTRA HD
Genre: Crime, Drama, Thriller, DC Comics
Språk: Engelska
Undertext: Danska, Finska, Norska, Svenska
Regissör: Todd Phillips
Skådespelare: Joaquin Phoenix, Robert De Niro, Zazie Beetz, Frances Conroy, Brett Cullen, Shea Whigham, Bill Camp, Glenn Fleshler, Leigh Gill, Josh Pais, Rocco Luna, Marc Maron, Sondra James, Murphy Guyer, Douglas Hodge m.fl.
Ljud: Dolby Atmos
Bild: Widescreen (1.85:1)
Speltid (min): 122
Inspelningsår: 2019
Biopremiär Sverige: 2019-10-04
Releasedatum: 2020-02-10
Åldersgräns: 15 År
Distributör: Warner Home Video
Link to CDON
Link to CDON
Link to CDON
Link to CDON
Link to discshop
Link to discshop
Link to discshop
Link to discshop