DOWNTON ABBEY (2019)

Downton Abbey är tillbaka i denna storslagna film där den älskade familjen Crawley och deras tjänstefolk förbereder sig för sitt livs största ögonblick. Ett besök från kungen och drottningen av England leder till skandal, romans och intriger som sätter Downtons framtid på spel. Skriven av serieskaparen Julian Fellowes och med originalskådespelarna från serien.

Recension:
12:e februari 2011 gick startskottet för serien Downton Abbey, där vi under 6 säsonger får följa den aristokratiska familjen Crawley och deras tjänstefolk i det fiktiva godset Downton Abbey i Yorkshire, England. Vi kommer in i serien i samma veva som Titanic går till djupet – 1912 och serien sträcker sig fram till 1926.
Serien blev en hit direkt och vann bl.a. en Golden Globe 2011 för bästa miniserie.
Här får vi följa familjen Crawley’s med- och motgångar i en tid av förändring men vi får lika mycket stifta bekantskap med alla tjänstefolk som arbetar för familjen på det stora godset Downton Abbey. 

Drama, kärlek, svartsjuka och mera drama sträcker sig över 52 avsnitt (45-67min / avsnitt) så vi får gott om tid att komma rollerna nära inpå och lära känna deras personligheter och historia.
Tre år efter sista avsnittet hade premier var det dags för en film och Downton Abbey The Movie hade release på Blu-ray och DVD i måndags 3/2 här i Sverige. 

Att ta en serie till film är inte helt lätt och det kanske mest uppenbara problemet är speltiden. Under en säsong finns det gott om tid att gå in mer på djupet men i en film finns inte den lyxen. Det medför givetvis att vi får en lite annorlunda feeling i tempot och intrigerna och i en serie som dessutom har många roller involverade blir det onekligen så att några får ge vika i en film på 2 timmar. 

Vi gillar att man trotts detta inte har bantat ner på rollerna, eller i alla fall inte på de som vi fått följa djupare under serien. Alla dyker upp här och även om vi inte får se lika mycket av dem som vi hade önskat så skapar de en helhet vi känner igen.
För att få ihop en handling som hinns med att täckas under en films längd har storyn fokuserats på en stor händelse för familjen Crawley. De ska få besök av självaste kungen och drottningen av England vilket sätter spänning både i familjen och Downton Abbeys tjänstefolk! 

Bild & Ljud
Förutom skillnaden i upplägget kring storyn får vi även feedback från ljud och bild för att gjuta in att det är en film vi kollar på.
Den första detaljen som kanske märks enklast är att vi har gått från seriens 1.78:1 i bildformat till ett mer klassiskt filmformat i form av 2.39:1.
Det innebär att sitter du på en tv eller med en projektor med 16:9 duk vilket är vanligast (och nästan uteslutande när vi pratar tv) så får vi en svart kant upp och nedtill. Bilden är alltså bredare i förhållande till höjden jämfört med tidigare.
Detta ger mer utav en film känsla och det märks att de lagt ner mer tanke kring vad som ska komma med på bild och hur det ska presenteras. 

Vi får mer ”cinematic” scener som ska skapa en kraftfullare känsla, bäst kommer detta fram i de scener som visar utsida av Downton Abbey och det öppna landskapet godset står på.
Med hjälp av en drönare får vi ”nya” vinklar att se det fina godset på och dess detaljer. Lika så är rummen inne i godset detaljrika och varje rum har något att erbjuda oavsett om det gäller färgkod eller de gamla fina trädetaljerna på bokhyllorna i biblioteket eller trappräcket som leder upp till nästa våning. 

Till ljudet har vi ett DTS HD Master Audio 7.1 format. Ljudet är okey och 7.1 fungerar bra till att skapa rymden kring oss vid scener där det är mycket folk och småprat på många håll samtidigt men det är inte en film som har speciellt många lägen att visa upp effekter så vi får säga att ljudet gör sitt jobb utan att utmana högtalarsystemet nämnvärt. 

Sammanfattning:
De dåliga nyheterna är att det här definitivt känns som man behöver se serien innan man hoppar in i filmen. Det blir nog lätt rörigt annars och också svårt att få ett grepp kring rollerna då uppbyggnaden av dessa har gjorts med gott om tid under de 6 säsongen. 

De positiva nyheter är att har du inte sett serien så har du 6 säsonger av underhållning att se fram emot som avrundas med en film.
Trots att det är samma miljö som i serien så har filmen lyckats plocka fram nya detaljer både in och utvändigt kring godset, fortfarande familjärt men ändå med lite nya ögon.
Visst märks det av att man fått göra vissa avkall för att få ihop formatet till en film och till viss del hade en ny säsong känts mer rätt men det är ändå ett trevligt återbesök vi bjuds på, om än inte en full-pott. 

Ratings:

 Picture: 4/5
 Sound: 3.5/5
 Story: 3/5

På Disc:
Blu-Ray
hos CDON eller Discshop
DVD hos CDON eller Discshop

Specifikation
Original titel: Downton Abbey
Svensk titel: Downton Abbey The Movie
Recenserad på: Blu-ray
Genre: Drama
Språk: Engelska
Undertext: Danska, Finska, Norska, Svenska, Engelska för hörselskadade
Regissör: Michael Engler
Skådespelare: Hugh Bonneville, Michelle Dockery, Imelda Staunton, Matthew Goode, Allen Leech, Tuppence Middleton, Maggie Smith, Geraldine James, Elizabeth McGovern, Mark Addy, Joanne Froggatt, Laura Carmichael, Kate Phillips, Sophie McShera, Raquel Cassidy, Susan Lynch m.fl.
Ljud: DTS HD – Master Audio 7.1
Bild: Widescreen (2.39:1)
Speltid (min): 122
Inspelningsår: 2019
Biopremiär Sverige: 2019-09-13
Releasedatum: 2020-02-03
Åldersgräns: 7 År
Distributör: Universal
Link to CDON
Link to CDON
Link to discshop
Link to discshop