AD ASTRA (2019) 4K

Brad Pitt spelar astronauten Roy McBride som färdas till solsystemets yttersta delar för att försöka hitta sin försvunne far. Hans resa kommer att avslöja hemligheter som sätter mänsklighetens existens på prov och samtidigt ifrågasätter vår plats i universum.

Recension:
Nu på måndag 3/2 är det dags för filmen Ad Astra att släppas på disc här i Sverige och för oss har det varit en film vi sett fram emot att se ända sedan första trailern kom ut och därmed också hunnit bygga upp våra förväntningar lite extra. 

För denna recension har vi kikat på 4K UHD versionen av filmen men utöver den släpps filmen också på 4K UHD Steelbook, Blu-ray, DVD och VOD (Video On Demand). Ad Astra hade också en digital release 2 veckor innan disc-releasen. 

Som regissör till filmen hittar vi James Gray som också har skrivit filmens manus tillsammans med Ethan Gross. Sist vi såg en film av Gray var The Lost City of Z från 2016 (som ni kan hitta en rating på på vår hemsida). Det här är hans största film hittills och det finns mycket gott att hitta här, men det är kanske inte en film som faller alla i smaken. 

Storyn
Ad Astra ger oss en framtida tolkning av människans sökande efter annat liv i yttre rymden.
För många år sedan försvann H. Clifford McBride (Tommy Lee Jones) och hans besättning under ett uppdrag långt ut i rymden i sökandet efter annat liv. Under många år har man utgått ifrån att hela besättningen dött men när elektriska stormar börjar dyka upp kring jorden börjar man tro att dessa stormar kommer från utrustningen ombord på H.C.McBrides rymdskepp, kan besättningen fortfarande vara i livet?
Läget är kritiskt, stormarna hotar att bli allt större och kan förinta mänskligheten. I ett försök att få kontakt med vad de tror är H.C.McBrides skepp får hans son Roy McBride (Brad Pitt) som också är astronaut, i uppdrag att resa ut i rymden och sända ut ett meddelande som kanske kan nå fram till hans far.

Brad Pitt gör en suverän roll i en film som är sydd kring hans huvudroll som Roy McBride. Tempot i filmen kan nog upplevas som aningen långsam för en del men vi gillade omväxlingen med en film som vågar spela ut sin story utan att det måste gå i 110 hela tiden. 

Ljudet var riktigt bra och bilden håller också fin kvalitet med en del riktigt fina scener (mer om detta längre ner).
Ska vi hitta något negativt så ligger det för oss i storyn, den är inte dålig, tvärt om fastnade vi i den ganska snabbt men desto längre in i storyn vi kommer desto mer tappar den lite greppet om vad som känns ”troligt”. Trots det gillar vi slutet som åter igen visar att man vågat gå efter sina egna tankar och inte enbart gått på vad man tror är ett ”säkert kort”.

 Ljud & Bild
Vi börjar med ljudet som i 4K utgåvan kommer med ett Dolby Atmos ljudspår medan det på Blu-ray versionen levereras ett DTS HD Master Audio 7.1 spår.
Atmos spåret är så pass bra att vi utan tvekan skulle rekommendera att gå på 4K utgåvan om du står och väger mellan dessa och sitter på en set-up som klarar Atmos.

Ad Astra är inte en film som kommer laddad med massvis med actionscener där kulorna far runt omkring med stora sprängladdningar som skaka om ordentligt utan här handlar det mer om små diskreta men detaljerade ljud som får komma fram och som placeras ut i rummet på ett väldigt bra sätt och visar kraften i en bra ljudmix!

I samarbete med bilden skapar ljudet också en mycket bra inlevelse av att vi befinner oss ute i rymden, vi skulle i brist på annat kalla det för ett väldigt öppet och stort ljud utan att behöva lägga till rå kraft.
För dem som gillar när subwooferna får jobba bjuder Ad Astra även på det. Vi har flera rymdraket take-offs och här vaknar basarna verkligen till liv!

I många delar av filmen hör vi också Roy McBride i en slags tanke eller berättarröst. Här visar Atmos-spåret upp en imponerande effekt där rösten fyller upp rummet runt omkring oss utan att vi kan lokalisera varifrån det kommer och effekten passar mycket bra in på handlingen som spelas upp framför oss i detta skede, mycket bra! 

På bildsidan finns det också mycket att gilla. Filmen öppnar med en scen uppe i en enormt (ENORMT!) hög mast och med kameravinklarna som används är det lätt att känna lite smått svindlande känslor i kroppen.
Bilden är överlag mycket bra med en del scener som ser ruskigt bra ut. Att se filmen på en så stor skärm som möjligt känns verkligen rätt i den här filmen, desto större bild desto mer får de riktigt fina scenerna stråla starkare och det hjälper helt klart att dra in oss i filmen!
De visuella effekterna håller också bra kvalitet och ser inte konstlade ut vilket är viktigt då mycket av filmen ska spegla ett liv i rymden.
I en del scener ser vi ett lite högre brustak i bilden, det är på inget sätt dåligt men med de andra riktigt bra partierna sticker dessa ut lite mer.
Trots bra kvalitet på bilden, både i detaljer och färger så dras vi nog mest till hur de valt att filma scenerna. Vinklarna de väljer ut skapar en stor del av känslan i scenerna.

Extramaterial Blu-ray, Blu-ray Steelbook & 4K UHD: 

  • Deleted scenes with optional commentary by James Gray:
  • To the stars
  • A Man named Roy
  • The crew of the cepheus
  • The art of Ad Astra
  • Reach to the stars
  • Audio Commentary by James Gray

Ad Astra släpps på VOD, DVD, Blu-ray, 4K Blu-ray Steelbook & 4K UHD 3/2 och finns nu ute att köpa digitalt.

Ratings:

 Picture: 4/5
 Sound: 4.5/5
 Story: 3.5/5

På Disc:
4K ULTRA HD
hos CDON eller Discshop
Limited Steelbook 4K
hos CDON eller Discshop
Blu-Ray
hos CDON eller Discshop
DVD hos CDON eller Discshop

Specifikation
Original titel: Ad Astra
Svensk titel: Ad Astra
Recenserad på: 4K UHD
Genre: Sci-Fi, Thriller, Äventyr, Fantasy, Drama
Språk: Engelska
Undertext: Danska, Finska, Norska, Svenska
Regissör: James Gray
Skådespelare: Brad Pitt, Tommy Lee Jones, Ruth Negga, Donald Sutherland, Kimberly Elise, Loren Dean, Donnie Keshawarz, Sean Blakemore, Bobby Nish, LisaGay Hamilton, John Finn, John Ortiz, Freda Foh Shen, Kayla Adams, Ravi Kapoor m.fl.
Ljud: Dolby Atmos
Bild: Widescreen (2.39:1)
Speltid (min): 123
Inspelningsår: 2019
Biopremiär Sverige: 2019-09-20
Releasedatum: 2020-02-03
Åldersgräns: 15 År
Distributör: Fox
Link to CDON
Link to CDON
Link to CDON
Link to CDON
Link to discshop
Link to discshop
Link to discshop
Link to discshop