RUNNING WITH THE DEVIL

En kokainleverans ska gå från Mexiko till Kanada, men någonstans på vägen försvinner den spårlöst. Det är upp till kartellbossens assistenter, The Cook (Nicolas Cage) och The Man (Laurence Fishburne), att undersöka var det gick snett – i en hisnande, spännande jakt på sanningen i den undre världen. Finns det fler insyltade än man kan tro?

Recension:
Running With The Devil släpps nu på måndag (27/1-20) på Blu-ray och DVD. För oss i Sverige innebär det att filmen kommer ut direkt på disc utan att ta rundan kring våra biografer först. I USA hade den biopremiär i slutet av september förra året. 

Nicolas Cage och Laurence Fishburne står för de två stora namnen i filmen, en duo vi får gå många år tillbaka i tiden för att finna i samma film – närmre bestämt 1983 med Rumble Fish och 1984 med The Cotton Club (om vi bortser från Welcome To Hollywood 1998 där de båda hade små cameos).

Manuset till filmen är skriven av regissören själv, Jason Cabell gör sin andra film som både manusförfattare och regissör (den första var Smoke Filled Lungs från 2016 där han var Co-director utöver att ha skrivit manuset).
Storyn i Running With The Devil låter på förhand som en ganska klassisk film kring kokain trading men vi tycker filmen överraskade lite (till det positiva) med hur den är upplagd.
Ett kartell har haft problem med sina leveranser av kokain från Columbia till Kanada, delar av leveransen har försvunnit och produkten har under resans gång spätts ut. Kartellbossen ber ”The Cook” (Nicolas Cage) övervaka nästa leverans hela vägen från där den produceras till avlämningen i Kanada för att eliminera alla problem på vägen. 

Vi får alltså följa hela kokainets resa från tillverkning till leverans och i takt med kokainets värdeökning desto närmare Kanade den kommer ökar också spänningen i filmen.
Samtidigt i USA arbetar lagen med att ta reda på var allt utblandat kokain som lett till många överdoser kommer ifrån och ”The Man” (Laurence Fishburne) börjar få det hett om öronen från mer än ett håll. 

Jason Cabell är en förre detta Navy Seal och när han skrev manuset ska han ha dragit inspiration från verkliga händelser. Vi tycker han har lyckats ganska bra med en story som skiljer sig lite från många av filmerna med samma tema men vi hade gärna sett Cage roll ha lite mer repliker – för mycket av filmen florerar han runt i bakgrunden en hel del. 

Till bilden har vi ett 2.39:1 format och kvaliteten på bilden känns bra utan att direkt framhäva sig något extra.
Lite samma sak gäller ljudet i filmen. På Blu-ray versionen som vi ser på ligger ett DTS HD Master Audio 5.1 ljudformat. Vi har inget att klaga på här men heller inget som låter högtalarna riktigt bli testade. Musiken till filmen har en bra touch och matchar bra in med filmens scener och den uppbyggande spänningen under storyns gång. 

Om ni som vi föredrar att se engelska filmen med undertext även om det inte är nödvändigt så märker ni att undertexten i denna film är lite annorlunda mot vad vi normalt är vana med. Här har man valt en lite större opacity på texten vilket innebär att man kan se igenom texten lite mer.
I teorin låter det inte helt fel men vi föredrar nog den mer normala undertexten som brukar finnas då det blir lite mer variation i bokstäverna här beroende på om bakgrunden är ljus eller mörk i scenen. 

Sammanfattningsvis är Running With The Devil bättre än vad vi hade hoppats på och det är framförallt Jason Cabell’s presentation av storyn som vi gillar mest.
Med Nicolas Cage vågar man inte hoppas på för mycket, det är länge sen vi hade storfilmer där han lyfte en stor del av vikten själv men hans roll fungerar bra här och vi hade gärna sett lite mer utrymme för repliker i hans performance. 

Ratings:

 Picture: 3.5/5
 Sound: 3/5
 Story: 3.5/5

På Disc:
Blu-Ray
hos CDON eller Discshop
DVD hos CDON eller Discshop

Specifikation
Original titel: Running With The Devil
Svensk titel: Running With The Devil
Recenserad på: Blu-Ray
Genre: Action, Drama, Thriller
Språk: Engelska
Undertext: Danska, Finska, Norska, Svenska
Regissör: Jason Cabell
Skådespelare: Nicolas Cage, Laurence Fishburne, Leslie Bibb, Cole Hauser, Natalia Reyes, Peter Facinelli, Barry Pepper, Adam Goldberg, Clifton Collins Jr., Tait Fletcher, Sarah Minnich, Keith Jardine, Rib Hillis, Ava Del Cielo, Barbie Robertson m.fl.
Ljud: DTS HD MA 5.1
Bild: Widescreen (2.39:1)
Speltid (min): 100
Inspelningsår: 2019
Biopremiär USA: 2019-09-20
Releasedatum: 2020-01-27
Åldersgräns: 15 År
Distributör: Universal
Link to CDON
Link to CDON
Link to discshop
Link to discshop