READY OR NOT (2019)

READY OR NOT följer en ung nygift kvinna när hon tillsammans med sin nya mans rika, excentriska familj deltar i en uråldrig familjetradition. Det som först verkar vara en lek eskalerar till ett livsfarligt spel där alla måste kämpa för sitt liv.

Recension:
De flesta familjer har traditioner, familjen Le Domas tar det ”ett steg längre” med en ritual som måste genomföras varje gång en ny person gifter in sig i den rika familjen.

Alex Le Domas (Mark O’Brien) har hittat sitt livs kärlek i Grace (Samara Weaving) och giftemålet äger rum på Alex’s föräldrars herrgård. Bröllopsnatten blir däremot långt ifrån det sedvanliga. Vad Alex har undanhållit för sin blivande fru är att familjen, som har skapat sin förmögenhet genom klassiska spel, är fullt övertygade om att det villar en förbannelse över dem och om de inte spelar ett spel med den nya familjemedlemmen vid midnatt kommer de alla att dö.

Reglerna är enkla, den nya medlemmen drar ett kort ur lådan och spelet som står på kortet är det som ska spelas. Problemet, som Alex undanhållit, är att ett av korten är Hide & Seek där reglerna är att den nya familjemedlemmen (Grace) ska gömma sig fram till gryning medan resten av släkten beväpnar sig och ska hitta och döda den nya medlemmen innan gryningen och lyckas de ej kommer hela släkten att dö av förbannelsen som vilar över Le Domas.
Självklart är det av alla möjliga kort, just detta Grace drar ur lådan och fullt övertygade om att förbannelsen är verklig förvandlas en vacker bröllopsdag till ett spel på liv och död. 

Det här är en film som blandar en liten gnutta skräck med en mörkare och lite rå humor. Storyn täcker upp det väsentliga för att spelet ska fungera men håller sig borta ifrån att gå speciellt mycket djupare vilket för oss placerar filmen i kategorin mer för underhållning än att skapa en riktig inlevelse som växer till upplevelse. 

Vad vi gillar mest med filmen är karaktärerna. Alla familjemedlemmar i Le Domas har fått sina egna tydliga personligheter som skapar kontrast i storyn och bäddar för den humoristiska delen av filmen. Detta mixas upp med att ett par förändrar sina drag vart efter filmen fortlöper och skapar lite mer spänning kring vart storyn ska ska ta vägen härnäst även om sett ur ett bredare perspektiv, filmen håller sig ifrån allt för stora överraskningar. 

Störst fokus hamnar såklart på Grace (Samara Weaving) som storyn kretsar kring och vi tycker hon lyckas hålla filmen rolig och underhållande utan att den spinner över till larvig. Många av de roliga stunderna kommer ganska oväntat och det blir en ganska rolig balans i filmen när man inte alltid känner att ett roligt läge är på väg att byggas upp. 

 

Ready Or Not släpps på Blu-ray och på DVD här i Sverige på måndag 27/1-2020. Båda versionerna kommer mad samma extramaterial. 

Vi har kikat på Blu-ray versionen som utöver den högre upplösningen i bilden också har ett DTS HD Master Audio ljudspår jämfört med DVD-versionen som har det mer komprimerade ljudformatet Dolby Digital 5.1.
På bildsidan får vi en helt okey bild men som faller lite kort i de mörkare scenerna. Här tenderar den att dra allt mörkt över en kant som resulterar i att vi tappar detaljerna och nyanserna i skuggade delar bilden. I de mer upplysta delarna får vi en balanserad färgåtergivning. 

På ljudsidan är det som sagt ett DTS HD Master Audio 5.1 ljudspår. Har har vi tydliga dialoger och vi gillar bakgrundsmusiken som är matchad väl med scenerna och hjälper till att skapa den extra biten stämning.
Detaljerna i surroundljudet hjälper också till, speciellt i aspekten att få in lite mer spänning/mystik men över lag är det lite försiktigt mixat för att få känslan av att hamna mitt i ljudbubblan.
Vi testade också att låta vår receiver mixa upp till DTS Neural X för att få in en extra dimension vilket fungerade ganska bra i denna film och gav en lite större inlevelse. 

Extramaterial DVD & Blu-ray:
Let the Games Begin: The Making of Ready or Not • Gag Reel • Audio Commentary by Radio Silence and Samara Weaving • Gallery

Ready Or Not släpps på VOD, DVD & Blu-ray 27/1-2020.

Ratings:

 Picture: 3/5
 Sound: 3.5/5
 Story: 3/5

På Disc:
Blu-Ray
hos CDON eller Discshop
DVD hos CDON eller Discshop

Specifikation
Original titel: Ready Or Not
Svensk titel: Ready Or Not
Recenserad på: Blu-ray
Genre: Skräck, Komedi
Språk: Engelska
Undertext: Danska, Finska, Norska, Svenska, Engelska för hörselskadade
Regissör: Matt Bettinelli-Olpin, Tyler Gillett
Skådespelare: Samara Weaving, Adam Brody, Mark O’Brien, Henry Czerny, Andie MacDowell, Melanie Scrofano, Kristian Bruun, Nicky Guadagni, Elyse Levesque, John Ralston, Liam MacDonald, Ethan Tavares, Hanneke Talbot, Celine Tsai, Daniela Barbosa m.fl.
Ljud: DTS HD – Master Audio 5.1
Bild: Widescreen (2.39:1)
Speltid (min): 95
Inspelningsår: 2019
Biopremiär Sverige: 2019-08-23
Releasedatum: 2020-01-27
Åldersgräns: 15 År
Distributör: Fox
Link to CDON
Link to CDON
Link to discshop
Link to discshop