IT CHAPTER TWO (2019) 4K

27 år har gått sedan The Losers’ Club besegrade Pennywise och klubbens medlemmar har nu gått skilda vägar.
Men när människor återigen börjar försvinna i Derry, Maine, ber Mike de andra att komma tillbaka till staden. Märkta av sitt förflutna måste de nu möta sina största rädslor för att förgöra Pennywise, som är farligare än någonsin, en gång för alla.

Recension:
Med IT Chapter Two är det dags för Bill Skarsgård att åter igen dra på sig sminket och gestalta den fruktade clownen Pennywise.
Chapter Two utspelar sig 27 år senare från där första filmen utspelade sig och det unga medlemmarna i gänget ”Losers Club” som vi följde där har nu vuxit upp. Hoppet om att de hade lyckats förgöra ”IT” för så många år sen försvinner när 27:års cykeln upprepar sig och det åter igen börjar hända hemska försvinnanden i den lilla staden Derry, Maine.
Mike, den enda av klubbens medlemmar som aldrig flyttade ifrån Derry tar kontakt med resterande medlemmarna när han inser att allt håller på att hända igen och eden de svor om att sammarbeta för att en gång för alla eliminera ”IT” om ”han” återuppstod sätter dem alla på prov och väcker mörka minnen som de me tiden (och distanseringen av staden) förträngt. 

Första filmen imponerade i både bild och ljudkvalitet och IT Chapter Two visar att det inte var ett undantag. 4K versionen som vi har kikat på har en mycket bra bild med verklighetstrogna färger och skarpa detaljer, framförallt detaljer på Pennywise sticker ut och ser riktigt bra ut, så som ådrorna i hans ögon och krackeleringen i hans smink på den stora pannan.
Filmen har också en hel del mörka scener som ändå bibehåller detaljerna bra och regissören Andy Muschietti har använt sig av ljuset och mörkret på ett effektfullt sätt precis som han gjorde i IT (2017) för att skapa mer stämning och dramatik i filmen. 

Fler specialeffekter har använts i jämförelse med första filmen och även om dessa är bra gjorda så upplever vi att dessa gör filmen lite mindre scary att se i jämförelse med den första filmen som förlitade sig lite mer på själva uppbyggnaden kring spänningen än själva detaljerna kring mötet med IT.

Till ljudet kommer 4K versionen med ett Dolby Atmos spår och samma spår återfinns trevligt nog även i Blu-ray utgåvan.
Bra ljud lyfter alltid en films underhållningsvärde i våra ögon (eller öron i detta sammanhang) och till en skräckfilm kan det verkligen ge en extra dimension i hur man lever sig in i filmen. Om ni läser  detta med en växande osäkerhet, testa att slå på en skräckfilm och sätt filmen på ljudlöst (mute) och jämför en scen med att sedan slå på ljudet igen.
För oss är det ingen tvekan om att ljudet står för mycket av spänningen/inlevelsen och precis som i jämförelsen ovan kan upplevelsen ytterligare ökas på av att se en film med ett större ljudsystem inkopplat och med en bra ljudmix vilket IT Chapter Two verkligen gör! 

Med filmens tidsepok 27 år efter den första har rollistan såklart också ändrats en del. Här ser vi Jessica Chastain (som Beverly Marsh), James McAvoy (Bill Denbrough), Bill Hader (Richie Tozier), Isaiah Mustafa (Mike Hanlon), Jay Ryan (Ben Hanscom) och James Ransone (som Eddie Kaspbrak). De äldre versionerna av medlemmarna i gänget träffar in igenkänningen från de unga väldigt bra vilket hjälper filmen en hel del. 

Vi gillar också att det är många scener som binder ihop deras unga tid tillsammans med den nuvarande vilket gör bryggan mellan filmerna mer balanserad. Vi skulle däremot rekommendera att man ser IT från 2017 först för att få ut det mesta av Chapter Two’s story. 

Gillade du den första filmen tycker vi helt klart du ska ta en titt på Chapter Two också. För oss når den inte riktigt lika högt i storyn som den första men vi rankar den ändå som en bra uppföljare och ljud och bild kvalitet är riktigt bra! 

Extramaterial 4K UHD och Blu-ray:
Documentaries: The Summers of IT: Chapter One, You’ll Float Too and Chapter Two, IT Ends • Behind-the-Scenes Featurettes: This Meeting of the Losers’ Club Has Officially Begun, Pennywise Lives Again! Finding the Deadlights • Commentary by Director Andy Muschietti

Extramaterial DVD:
Behind-the-Scenes Featurette: Finding the Deadlights

IT Chapter Two släpps på DVD, Blu-ray, Blu-ray Steelbook & 4K UHD 20/1-20.

Ratings:

 Picture: 4/5
 Sound: 4.5/5
 Story: 3/5

På Disc:
4K ULTRA HD
hos CDON eller Discshop
Blu-Ray
hos CDON eller Discshop
Steelbook Blu-Ray hos CDON eller Discshop
DVD hos CDON eller Discshop

Andra filmer i serien
IT (2017) Se här

Specifikation
Original titel: IT Chapter Two
Svensk titel: DET: Kapitel 2
Recenserad på: 4K UHD
Genre: Skräck, Drama, Fantasy
Språk: Engelska
Undertext: Danska, Finska, Norska, Svenska
Regissör: Andy Muschietti
Skådespelare: Bill Skarsgård, Jessica Chastain, James McAvoy, Bill Hader, Isaiah Mustafa, Jay Ryan, James Ransone, Andy Bean, Stephen King, Jaeden Martell, Wyatt Oleff, Jack Dylan Grazer, Finn Wolfhard, Sophia Lillis, Chosen Jacobs, Jeremy Ray Taylor, Teach Grant, Nicholas Hamilton, Javier Botet, Xavier Dolan, Taylor Frey, Molly Atkinson, Joan Gregson, Stephen Bogaert, Luke Roessler m.fl.
Ljud: Dolby Atmos
Bild: Widescreen (2.40:1) Dolby Vision, HDR10+
Speltid (min): 169
Inspelningsår: 2019
Biopremiär Sverige: 2019-09-06
Releasedatum: 2020-01-20
Åldersgräns: 15 År
Distributör: Warner Home Video
Link to CDON
Link to CDON
Link to CDON
Link to CDON
Link to discshop
Link to discshop
Link to discshop
Link to discshop