ONCE UPON A TIME…IN HOLLYWOOD (2019)

Once Upon a Time… in Hollywood utspelar sig i Los Angeles 1969, i en tid då allt är på väg att förändras. TV-stjärnan Rick Dalton (Leonardo DiCaprio) och hans stuntman Cliff Booth (Brad Pitt) försöker hålla sig flytande i en bransch de knappt känner igen längre.
Quentin Tarantinos nionde film bjuder på en påkostad rollbesättning och flera parallella berättelser i en hyllning till de sista skälvande ögonblicken av Hollywoods guldålder.

Recension:
Den nionde filmen av Quentin Tarantino förflyttar oss tillbaka till 1969 och ett Hollywood i sin sista tid av ”The Golden Age”. Hollywood är i förändring och för en TV stjärna som Rick Dalton (Leonardo DiCaprio) växer oron över att hans karriär kan vara passé. Hans trogne stunt dubbel Cliff Booth (Brad Pitt) tar förändringen med ett större lugn men har sedan länge insett att hans stunt inhopp blir allt mer sällsynta och driver dagarna mer som en personlig allt i allo till hans kändis-kollega.

Filmens huvudstory får ses som den kring Dalton och Booth även om det samtidigt utspelar sig en hel del andra storys runt omkring. Filmen har sin charm i att inte stenhårt gå efter en rak linje utan snarare snirklar sig fram och in och ut ur händelserna. Ett koncept som kan upplevas aningen långsamt och med en del scener som förståligt tittare kan ställa sig frågande till varför den var med och till vilken nytta men det är också en stor del av charmen med denna film. Vi behöver inte ha bråttom och allt måste inte gå som på räls. Här kan vi njuta av en filmatisering som om ej helt sanningsenlig ändå lagt stor möda på att skapa den rätta känslan för årtalet och det lyckas Tarantino och Once Upon A Time…In Hollywood med klockrent! 

DiCaprio gör en schyst rolltolkning som matchar in bra även om vi personligen tycker att vi har sett han i mer intressanta roller tidigare. Brad Pitt`s uppbackning till DiCaprioås huvudroll ledde honom till att vinna en Golden Globe i kategorin Best Supporting Actor, Motion Picture. Här får vi en skön avslappnad rolltolkning som också står för mycket av humorn i filmen. 

Och visst får vi en del Tarantino feeling över filmen, kanske mest framåt slutet om vi kollar till action aspekterna som i sann anda blandar rått med komiskt. 

Ljud
På blu-ray versionen som vi kikat på får man ett DTS HD Master Audio 5.1 ljudspår. Filmen släpps bl.a. också på 4K UHD där ljudformatet är DTS HD Master Audio 7.1 istället. Alltså inget objektbaserat Dolby Atmos eller DTS X.
Vi testade ändå att låta receivern mixa upp det vanliga ljudspåret till det mer omslutande DTS Neural med bra resultat.
Dialogerna är tydliga filmen igenom. Det är inte så mycket specialeffekter att prata om men det som känns mest positivt med ljudet är hur den bidrar till att hitta rätt era i tiden. Allt från soundtracks till radions snack och musik i bakgrunden av scener hjälper till att sälja in filmen 50 år bakåt i tiden.

Bild
Precis som med storyn och ljudet så står bilden också för en stor del av att plocka fram den starka 1969-feelingen. Mycket jobb har lagts ner på att få det korrekt och vi kan njuta av en massa rekvisita i rätt tids-era samtidigt som vi har en bildkvalité som håller dagens tekniska förväntningar med skärpa och detaljrikedom.
Vi upplever också en större frihet i hur scenerna är filmade, en utforskande nyfikenhet som känns igen från tidigare Tarantino-filmer finns absolut med här också. 

Once Upon A Time…In Hollywood är mycket av en kärleksförklaring till den gamla eran och har man ro i kroppen att luta sig tillbaka och njuta utan att storyn behöver susa förbi i full fart så är det här absolut en film värd att se!
Filmen kommer också med en del sevärd extramaterial (blu-ray versionen listad här under). Bl.a. får vi höra Tarantino´s egna ord om vad han försökt skapa med denna filmen, väll värt att spendera lite tid med att bläddra igenom efter eftertexten rullat ut (och se hela för det kommer lite mer video i slutet). 

Extramaterial:

 •  MORE SIGHTS AND SOUNDS OF THE ’60s WITH 7 ADDITIONAL SCENES!
 •  Quentin Tarantino’s Love Letter to Hollywood
 •  Bob Richardson – For The Love of Film 
 • Shop Talk – The Cars of 1969 
 • Restoring Hollywood – The Production Design of Once Upon a Time… in Hollywood 
 • The Fashion of 1969

Golden Globe
Den 5:e Januari hölls Golden Globe galan 2020 för att kora vinnarna under 2019. Once Upon A Time In Hollywood var nominerad till 5 priser och vann tre:

 • BEST MOTION PICTURE – MUSICAL OR COMEDY (Vinnare)
 • BEST PERFORMANCE BY AN ACTOR IN A SUPPORTING ROLE IN ANY MOTION PICTURE – Brad Pitt (Vinnare)
 • BEST SCREENPLAY – MOTION PICTURE Quentin Tarantino (Vinnare)
 • BEST PERFORMANCE BY AN ACTOR IN A MOTION PICTURE – MUSICAL OR COMEDY – Leonardo DiCaprio (Nominerad)
 • BEST DIRECTOR – MOTION PICTURE – Quentin Tarantino (Nominerad)

Ratings:

 Picture: 4/5
 Sound: 3.5/5
 Story: 3.5/5

På Disc:
4K ULTRA HD
hos CDON eller Discshop
Blu-Ray
hos CDON eller Discshop
Limited Steelbook Blu-Ray hos CDON eller Discshop
DVD hos CDON eller Discshop

Specifikation
Original titel: Once Upon A Time…In Hollywood
Svensk titel: Once Upon A Time In Hollywood
Recenserad på: Blu-ray
Genre: Komedi, Drama
Språk: Engelska
Undertext: Danska, Finska, Norska, Svenska, Engelska för hörselskadade
Regissör: Quentin Tarantino
Skådespelare: Leonardo DiCaprio, Brad Pitt, Margot Robbie, Emile Hirsch, Margaret Qualley, Al Pacino, Timothy Olyphant, Julia Butters, Austin Butler, Dakota Fanning, Bruce Dern, Mike Moh, Luke Perry, Damian Lewis, Nicholas Hammond m.fl.
Ljud: DTS HD – Master Audio 5.1
Bild: Widescreen (2.39:1)
Speltid (min): 161
Inspelningsår: 2019
Biopremiär Sverige: 2019-08-16
Releasedatum: 2019-12-27
Åldersgräns: 15 År
Distributör: Sony Pictures
Link to CDON
Link to CDON
Link to CDON
Link to CDON
Link to discshop
Link to discshop
Link to discshop
Link to discshop