FAST & FURIOUS PRESENTS: HOBBS & SHAW (2019)

Dwayne Johnson och Jason Statham är tillbaka som de oförglömliga karaktärerna Hobbs och Shaw i denna actionspäckade spinoff på de omåttligt populära Fast & Furious-filmerna! Lagens väktare Luke Hobbs och den inte lika laglydige outsidern Deckard Shaw har både slängt käft och slagits med varandra under årens lopp. Men när den cybergenetiskt förädlade anarkisten Brixton får kontroll över ett förödande biovapen som skulle kunna förändra mänsklighetens framtid för alltid, tvingas Hobbs och Shaw samarbeta för att sätta fast den enda som möjligen är ännu tuffare än de själva!

Recension:
2001 kom den första Fast & Furious filmen (The Fast And The Furious) och sen dess har vi sett filmserien växa till en av de största filmserierna vi har idag. I år var det dags för seriens första spinoff som zoomar in sig på Hobbs & Shaw och resulterade i filmen Fast & Furious Presents: Hobbs & Shaw som imorgon 9/12-2019 har release på 4K UHD, Blu-ray, 3D Blu-ray, Steelbook Blu-ray och DVD. 

Luke Hobbs (Dwayne Johnson) fick vi se dyka upp i filmserien 2011 med Fast & Furious 5 och det gav utan tvekan nytt blod till filmserien samtidigt som det var starten på en macho fight mellan Johnson och Vin Diesel. Skvaller började dyka upp och kommentarer på instagram och Facebook pekade på att ”familjen” hade lite interna dispyter och inte var så tighta som på den vita duken.
Vin Diesel tog kommandot i serien genom att bli en av producenterna men Johnsons roll växte sig också allt starkare och när det började ryktas om en spinoff kontrollerad av Johnson var det på nytt olika statements på sociala medier som hamnade i spotlighten.
Tillslut blev ryktena bekräftade och resultat ser vi här, Johnson har huvudrollen tillsammans med Jason Statham och båda två ligger också med som producenter.
Statham’s roll Deckard Shaw är inte heller någon ny roll om man följt filmserien tidigare. Vi såg han i en kort sekvens i den 6:e filmen och i 7:e stod han i fokus som filmens ”Bad Guy”.

Så med rötterna i Fast & Furious förväntade vi oss en actionfilm i samma anda och till viss del infriar den detta men den har också en tydlig egen framtoning.
Bilar och biljakter finns såklart med även om det dröjer onormalt länge innan den första dyker upp och överdrivna actionscener går också att checka av på listan, något som hela filmserien har utvecklat från första filmen som höll en relativt verklig approach till de senare som har blivit allt mer ”överdrivna” och ”overkliga” på gott och ont. 

Trots att vi sett rollerna tidigare så känns de lite förändrade i denna filmen. Som vi nämnde har filmen en tydlig egen framtoning som vi inte sett i Fast & Furious filmerna innan, här har det lämnats utrymme för lite mer humor och självinsikt skämt – lite åt Deadpool hållet (utan att nå i närheten av så extremt) vilket lustigt nog också bekräftas med att ta in Deadpool själv, eller i alla fall Ryan Reynolds.

I storyn bäddas också vikten av familj in i filmen, till skillnad från tidigare när det har handlat om Toretto familjen med Dom (Vin Diesel) som gudfader kopplar denna filmen in både Shaw’s och Hobbs familjerötter där. 

Vi har kikat på filmen i Blu-ray utgåvan och glädjande nog har Blu-ray versionen också fått Dolby Atmos ljudspåret (som även finns i 4K UHD versionen). De många action-scenerna bjuder upp till en film med mycket ljudeffekter och framförallt panoreringen i ljudet med svepande effekter (ofta med fordon inblandade) håller högt underhållningsvärde. Vi hade önskat en lite tyngre bas genom filmen men den är inte på något sätt dålig, bara aning svagare än vi hade velat se i samband med alla andra ljudeffekter som är rätt tydliga. 

När det kommer till bilden får vi också en bra upplevelse. Blu-ray’n levererar en skarp bild som hänger med bra i alla specialeffekter som är mycket bra gjorda! Vi får även en bra mix på
scen-miljöer med kontraster från ett soligt USA till ett regnigt England vidare till ett dammigt Ukraina och ett naturskönt Hawaii. Bil och motorcykel jakterna är filmade på ett engagerande sätt och effekterna här ser verkligt ut även om det är överdrivet overkliga i sig. 

Fast & Furious Presents: Hobbs & Shaw är en fartfylld actionfilm som tagit med en stor dos av komedi för att mixa upp det. Storyn känns lite svag och lyckas aldrig riktigt förmedla de starkare känslobanden, kanske är det komedi aspekten som tar lite för mycket utrymme för det. Ljud och bild håller hög kvalitet och är du ute efter en film som i de aspekterna har stort underhållningsvärde utan att sätta för mycket vikt i verklighets-grundade scener så har denna filmen en hel del att erbjuda. 

Ratings:

 Picture: 4/5
 Sound: 4/5
 Story: 3/5

På Disc:
4K ULTRA HD
hos CDON eller Discshop
Blu-Ray
hos CDON eller Discshop
3D Blu-ray hos CDON eller Discshop
Steelbook Blu-ray hos CDON eller Discshop
DVD hos CDON eller Discshop

Andra filmer i serien
Detta är en spinoff på Fast&Furious filmerna

Specifikation
Original titel: Fast & Furious Presents: Hobbs & Shaw
Svensk titel: Fast & Furious Presents: Hobbs & Shaw
Recenserad på: Blu-ray
Genre: Action
Språk: Engelska
Undertext: Danska, Finska, Norska, Svenska
Regissör: David Leitch
Skådespelare: Dwayne Johnson, Jason Statham, Idris Elba, Vanessa Kirby, Ryan Reynolds, Helen Mirren, Eiza González, Eddie Marsan, Eliana Sua, Cliff Curtis, Lori Pelenise Tuisano, John Tui, Joshua Mauga, Joe Anoa’i, Rob Delaney, Alex King, Kevin Hart m.fl.
Ljud: Dolby Atmos
Bild: Widescreen (2.39:1)
Speltid (min): 136
Inspelningsår: 2019
Biopremiär Sverige: 2019-08-02
Releasedatum: 2019-12-09
Åldersgräns: 11 År
Distributör: Universal
Link to CDON
Link to CDON
Link to CDON
Link to CDON
Link to CDON
Link to discshop
Link to discshop
Link to discshop
Link to discshop
Link to discshop