THE HUMMINGBIRD PROJECT (2018)

Kusinerna Vincent och Anton säger upp sig från kontorsjobbet på Wall Street med guldstinna blickar, de har kommit på ett knep som ska tjäna dem millisekunder – och därmed även miljoner dollar. Men när deras chef Eva får nys om deras plan, påbörjas en katt-och-råtta-lek där den först till målet får hela priset. Från regissören till Oscarsnominerade Krigets barn kommer denna rappa, roliga dramathriller med Alexander Skarsgård, Jesse Eisenberg och Salma Hayek.

Recension:
I en hård branch som börsmäklare där transaktioner med enorma summor pengar ständigt byter ägare är varje liten edge man kan få värd sin vikt i guld. De tekniska hjälpmedlen hjälper såklart till men när alla andra har tillgång till dem också behövs en annan edge och det är här vi kommer in på The Hummingbirds Project’s handling.

Vincent (Jesse Eisenberg) och kusin Anton (Alexander Skarsgård) arbetar åt Eva Torres (Salma Hayek), en av de stora aktiemäklarna på Wall Street. Anton är anställd tack vare sin spets-kompetens när det kommer till datorer/program och kodande medan hans bror Vincent mer ha fått en anställning tack vare sin bror (som en del i dealen). 

Vincent är trött på att arbeta för andra och vill tjäna de stora pengarna men för att kunna lyckas med det behöver han en edge och hans djärva plan är att dra en fiberkabel spikrakt från Kansas till New Jersey och därmed kunna använda informationen på marknaden någon millisekund före alla andra. Med sig i projektet har han fått sin kusin Anton och de båda säger upp sig för att satsa allt på ett kort. Anton står för den tekniska delen av projektet, hur de ska optimera varje komponent i bygget för att få en så snabb hastighet som möjligt då en millisekund kan vara skillnaden mellan succés och fail.
Vincent är ”hustlern” som jagar in investerare och behöver övertala varenda markägare att låta dem gräva in fibersladden i deras mark, för att planen ska fungera måste slingan vara helt rak och mellan Kansas och New Jersey finns det inte bara ett enormt antal markägare som måste bli övertalade att de får gräva ner kabeln, men också utmaningar som sumpmark, naturreservat och berg!

Deras gamla chef börjar ana ugglor i mossen och snart är de igång med en katt och råtta lek om vem som ska lyckas först och vem som klarar av att skära ner millisekunderna mest.
Vi upplever filmen som lite åt det långsammare hållet samtidigt som det hela tiden är full fart på många olika delar i projektet. Spänningen stiger vartefter mil efter mil avverkas med borren och kampen om att bli först och snabbast mot sin förra chef höjer spänningen också.

Jesse Eisenberg gasar på för fullt och hans sales snack rinner som en forsande flod, ibland lite för snabbt för att hinna hänga med. Han spelar en stressad person som satsat allt på ett kort bra men det känns samtidigt som vi sett han i andra filmer med samma slags drag. 

Alexander Skarsgård har en betydligt tystare roll men är ständigt med i filmen och tillsammans med Eisenberg står de utan tvekan med mest screen-time under filmens gång. 

Bildkvaliten är bra utan att glänsa och har inte speciellt mycket specialeffekter att prata om. Det ser ut som filmteamet fått tag på en super-speed kamera för att kunna filma en scen i riktig slow motion och efter den scenen letat efter ett par till tillfällen för att få filma lite till med slow motion, men dessa gånger känns den effekten mindre passande. 

Till ljudsidan har vi ett DTS HD Master Audio 5.1 ljudspår. Filmens stil gör den inte till någon super-ljud-upplevelse och DTS 5.1 spåret räcker gott och väl till att leverera ett ljud som är förväntat till en sådan här slags film.
Dialogerna är tydliga men som vi nämnde innan är Vincent både stressad och upp-varvad i en del scener och här går det lite för snabbt för att hinna med och svårare att höra allt han säger. 

Den för oss bästa delen med filmen är resans gång i projektet som blir mer och mer spännande ju närmre mållinjen vi kommer och det är svårt att veta hur det hela ska sluta. Det är också slutet som vi upplevde som en liten downer och när eftertexten började rulla fram kändes det som ett bättre slut hade gått att få till (mer kan vi nog inte säga här utan att spoila filmen). 

Ratings:

 Picture: 3/5
 Sound: 3/5
 Story: 2.5/5

På Disc:
Blu-Ray
hos CDON eller Discshop
DVD hos CDON eller Discshop

Specifikation
Original titel: The Hummingbird Project
Svensk titel: The Hummingbird Project
Recenserad på: Blu-ray
Genre: Thriller
Språk: Engelska
Undertext: Danska, Finska, Norska, Svenska
Regissör: Kim Nguyen
Skådespelare: Jesse Eisenberg, Alexander Skarsgård, Salma Hayek, Michael Mando, Johan Heldenbergh, Ayisha Issa, Mark Slacke, Sarah Goldberg, Frank Schorpion, Kwasi Songui, Conrad Pla, Julian Bailey, Jessica Greco, Robert Reynolds, Anna Maguire m.fl.
Ljud: DTS HD – Master Audio 5.1
Bild: Widescreen (2.35:1)
Speltid (min): 110
Inspelningsår: 2018
Biopremiär Sverige: 2019-07-19
Releasedatum: 2019-11-18
Åldersgräns: 15 År
Distributör: Universal
Link to CDON
Link to CDON
Link to discshop
Link to discshop