STOCKHOLM (2018)

Stockholmssyndromet blev ett begrepp efter Norrmalmstorgsdramat 1973. Nu har den dramatiska gisslanhistorien blivit den svarta dramakomedin Stockholm.
Lars (Ethan Hawke) plan är att få loss en miljon dollar från Kreditbanken, få ut vännen Gunnar från fängelset och dra iväg i en flyktbil av samma märke som Steve McQueen körde i ”Bullitt”.
En av gisslan, den gifta tvåbarnsmamman Bianca (Noomi Rapace), börjar sympatisera med Lars när hon inser att han innerst inne har ett gott hjärta.

Recension:
Vår svenska huvudstad får stå i fokus i den här filmen med samma namn. Vi förflyttar oss tillbaka till 70-talet, närmre bestämt 1973, när Sverige plötsligt åker på ett av de första gisslandrama vi  haft i landet.
Det som till en början ser ut att vara ett bankrån på Kreditbanken av en ensam gärningsman blir snabbt mycket mer invecklat och börjar handla om en allt annan än normal fritagning av en fånge och galna krav så som en flyktbil i samma modell och färg som är känd från filmen Bullitt med Steve McQueen.
Världens blickar riktas mot händelsen och när den märkliga storyn blir än mer märklig av att gisslan börjar sympatisera med gärningsmannen föds också begreppet Stockholmssyndromet.

Med så mycket udda händelser ihopslagna är det svårt att inte se denna filmen som en komedi av hela dramat som utspelade sig inne på Kreditbanken. Filmen är till viss del spännande, för oss som inte kommer ihåg den riktiga händelsen mer i detalj vet vi aldrig riktigt hur dramat ska sluta, men framförallt så är den underhållande. 

Här har vi inte så mycket att säga om varken bild eller ljud. Kvaliten på bilden är bra nog att utan problem dras upp på en stor duk, samtidigt är det inte så mycket saker som utmanar bilden heller (tänk på att den ska hålla en 1970-tals känsla). 

För ljudet är det heller inte mycket som testar discen, eller högtalarna för den delen. Ett par skott avfyrade från ett par vapen är de största som händer och det är helt okey i en film som denna där storyn utgör grunden till filmen och det är också storyn som vi tycker är filmens bästa del.
Det känns lite märkligt att se en film som utspelar sig i Sverige samtidigt som alla pratar engelska, även om ett och annat svensk ord dyker med in i meningarna, men man kommer ganska snabbt in i det och dialogerna är tydliga.

Stockholm förvånade oss med att desto mer absurda saker som inträffar längst med storyn, desto roligare är filmen att se på och Ethan Hawke som spelar en av huvudrollerna som den ”flummiga” gärningsmannen står också för en stor del av komedin. 

Vi ser också Noomi Rapace i en av rollerna som gisslan och det är framförallt i denna roll som kopplar ihop själva Stockholmssyndromet. Hennes roll är relativt fåordig men använder sig desto mer utav små blickar och ansiktsuttryck som utvecklas mer och mer desto längre in i dramat vi kommer. 

Ratings:

 Picture: 3/5
 Sound: 3/5
 Story: 3.5/5

På Disc:
Blu-Ray
hos CDON eller Discshop
DVD hos CDON eller Discshop

Specifikation
Original titel: Stockholm
Svensk titel: Stockholm
Recenserad på: Blu-ray
Genre: Komedi, Crime, Biografi
Språk: Engelska
Undertext: Danska, Finska, Norska, Svenska
Regissör: Robert Budreau
Skådespelare: Ethan Hawke, Noomi Rapace, Mark Strong, Christopher Heyerdahl, Bea Santos, Mark Rendall, Ian Matthews, John Ralston, Shanti Roney, Christopher Wagelin, Thorbjørn Harr, Gustaf Hammarsten, Vladimir Jon Cubrt, Nonnie Griffin, Anders Yates m.fl.
Ljud: DTS HD MA 5.1
Bild: Widescreen (2.39:1)
Speltid (min): 92
Inspelningsår: 2018
Biopremiär Sverige: 2019-06-05
Releasedatum: 2019-11-18
Åldersgräns: 15 År
Distributör: Scanbox
Link to CDON
Link to CDON
Link to discshop
Link to discshop