SPIDER-MAN: FAR FROM HOME (2019)

Peter Parker är tillbaka i nästa kapitel av Spider-Man: Homecoming-serien! Den här gången bestämmer sig vår favorit superhjälte för att åka på Europa-semester med sina bästa vänner. Men Parkers förhoppning om att få slippa superhjälte-rollen under semestern går om intet i samma stund som han beslutar sig för att hjälpa Nick Fury med ett nytt kusligt fenomen som skapar kaos över hela kontinenten!

Recension:
Spider-Man: Far From Home släpptes på disc i början av veckan och vi har kikat på Blu-ray utgåvan.
Filmen är kopplad med den förra Spider-Man filmen (Spider-Man: Homecoming som vi gjort en rating på här) men går du direkt från Spider-Man: Homecoming till denna kommer början antagligen att kännas lite som att du missat något där emellan.
Det beror på att vi bl.a. har haft Avengers: Endgame som kommit mellan dessa filmerna och Spider-Man: Far From Home tar upp lite efter där Endgame slutade. 

Vi skulle inte säga att det är ett måste att ha följt Avengers inför denna filmen men det skulle nog ta en liten stund av starten för att komma in i handlingen utan att sett Endgame innan och här tyckte vi Homecoming var lite vassare på att låta tittarna komma in i storyn utan att känna att man missat något. 

Peter Parker är trött efter en hektisk och känslofylld tid som Spider-Man och ser nu fram emot en lite lugnare stund. Tillsammans med hans NO klass ska de ut och resa i Europa och hans personliga mål under resan är att komma MJ närmare och med en romantisk gest förklara sina känslor för henne.
Självklart går resan inte som planerat när de redan vid sin första destination hamnar mitt i hetluften när en Elementals dyker upp ur Venedigs vatten och för med sig kaos och förstörelse. Peter som inte hade några planer på att hoppa in i Spider-Man rollen blir ändå tvungen att hoppa in för att rädda människorna i fara samtidigt som Mysterio dyker upp och tar fighten med The Elementals. 

Kort där efter kallar Nick Fury till möte där Mysterio förklarar situationen och berättar att ett nytt anfall från The Elementals kommer dyka upp i Prag om 48h.
Detta sätter hela Peter Parker’s resa i swing och med hjälp från Fury som bokar om hela klassens restrip lyckas de hamna i Prag inför den förutsedda Elementals ankomst. 

Frågan kvarstår dock var dessa Elementals kommer ifrån och allting verkar inte vara som de ser ut. Parker försöker bolla både superhjälte delen och sitt privata i vad som visar sig bli en tumlande men för oss tittare underhållande resa. 

Vi ser Tom Holland åter igen som Peter Parker/Spider-Man och gör vi tycker han gör rollen väldigt bra! Han är rolig och geeky samtidigt som han i Spider-Man utförande är barnsligt lekfull.
Vi får se en hel del stunts och specialeffekter i filmen och Tom Holland är såklart involverad i en stor del av dessa och gör mycket av stunsen själv. Mer om jobbet bakom inspelningen kan man också se på extramaterialet som har fyllts med väldigt mycket extramaterial som är väl värt en titt efter filmen! 

Som Mysterio ser vi Jake Gyllenhaal och som Nick Fury ser vi Samuel L. Jackson. Jackson känns sådär i filmen men trots att han är involverad i händelserna filmen igenom är det inte så mycket screentime för honom vilket vi ser positivt på. I andra hand har vi Gyllenhaal och han passar väldigt bra in i sin roll som Mysterio. Mycket mer än så kan vi inte gå in på dessa roller utan att avslöja för mycket av filmens spänning och handling!

Bild & Ljud
På den tekniska sidan av bilden har vi en bild i 2.39:1 format. Blu-ray utgåvan kommer med en mycket bra bild som strålar med detaljer och prickar in färgerna väldigt fint. Specialeffekterna är snyggt gjorda och övertygande och saker som Spider-Man’s rörelser när han svingar sig fram ser ”naturliga” ut.
Filmen är full av actionscener och stunt men också av stora CGI effekter så det är av stor vikt dessa ser bra ut för att filmen i helhet ska kännas bra vilket de lyckas galant med!

Till ljudet har vi en av filmens höjdpunkter! Tyvärr är det bara 4K utgåvan som kommer med Dolby Atmos ljudspåret medan vi som använt oss av Blu-ray utgåvan får ”nöja” oss med DTS HD MA 7.1. Lite synd att de inte lagt in Atmos i denna utgåva också men ljudet skulle visa sig vara mycket bra ändå.
Med en bra mix av action och drama / komedi sätts ljudet i Far From Home på test i många olika situationer. Dialogerna låter tydliga och actionscenerna väcker högtalarna till liv med en bred och effektfull ljudbild. Vi testade också att mixa upp ljudet till Neural X för att få med höjdkanalerna i biorummet och det fungerade ypperligt till DTS HD MA 7.1 ljudmixen. 

Någonstans kring tredje delens början i filmen hamnar Spider-Man i en slags virtual reality värld och här har vi en ganska lång scen där ljudet verkligen briljerar. Röster rör sig runt om oss i rummet och detaljerade ljud sveper förbi.
Det är en fantastisk scen rent ljudmässigt (men även bra visuellt sett) och visar verkligen på hur mycket ett bra ljud kan göra för en scen/film. Ljudbubblan är så stor och händelserik att vi absolut ser denna scenens som en referens att testa inställningarna med och kommer klart hamna bland material som kikas på när vi demar vårt ljudsystem – Fantastiskt bra och det får oss såklart att undra om 4K versionen med Dolby Atmos kan låta ännu bättre, vi hoppas kunna testa det i framtiden! 

För att numera ihop det hela gillade vi filmens story och Tom Holland levererar åter igen en trevlig Spider-Man prestation samtidigt som bild och ljud ligger uppe i topp precis som man vill att det ska vara på en storfilm. Vi rekommenderar absolut att ta en titt på filmen och glöm inte att njuta lite extra i de bra ljud scenerna! 

Ratings:

 Picture: 4/5
 Sound: 4.5/5
 Story: 4/5

På Disc:
4K ULTRA HD
hos CDON eller Discshop
Blu-Ray
hos CDON eller Discshop
Blu-Ray 3D hos CDON eller Discshop
Blu-Ray Steelbook hos CDON eller Discshop
4K Steelbook hos CDON eller Discshop
DVD hos CDON eller Discshop

Specifikation
Original titel: Spider-Man: Far From Home
Svensk titel: Spider-Man: Far From Home
Recenserad på: Blu-ray
Genre: Action, Äventyr, Fantasy, Marvel
Språk: Engelska
Undertext: Danska, Finska, Norska, Svenska
Regissör: Jon Watts
Skådespelare: Tom Holland, Samuel L. Jackson, Jake Gyllenhaal, Marisa Tomei, Jon Favreau, Zendaya, Cobie Smulders, Jacob Batalon, Tony Revolori, Angourie Rice, Remy Hii, Martin Starr, J.B. Smoove, Numan Acar, Jorge Lendeborg Jr. m.fl.
Ljud: DTS HD – Master Audio 7.1
Bild: Widescreen (2.39:1)
Speltid (min): 129
Inspelningsår: 2019
Biopremiär Sverige: 2019-07-03
Releasedatum: 2019-11-18
Åldersgräns: 11 År
Distributör: Sony Pictures
Link to CDON
Link to CDON
Link to CDON
Link to CDON
Link to CDON
Link to CDON
Link to discshop
Link to discshop
Link to discshop
Link to discshop
Link to discshop
Link to discshop