SKIN (2018)

Baserad på den verkliga historien om Bryon Widner – nynazisten som når absolut lägsta botten och bestämmer sig för att vända sitt liv.
Men vit makt-rörelsen är inte den enklaste att lämna bakom sig. Ändå bestämmer han sig för att tillsammans med en afroamerikansk aktivist, kvinnan han älskar och FBI bekämpa den kultur han är sprungen ur, och sätta dit det gäng där han en gång hörde hemma.

Recension:
Skin är en film som kommer med en laddad story kring hat och rasism men också om kärlek och uppoffring. Filmen baserar sig på en dokumentär från MSNBC – Erasing Hate – som släpptes 2012 och handlar om Bryon Widner. Manuset följer inte den verkliga storyn slaviskt utan har mer använt den som en grund och byggt en film kring den. 

Här får vi följa Bryon Widner (Jamie Bell), en skinhead som är högt rankad i klubben Vinlanders Social Club.
Ledare för klubben är Fred ‘Hammer’ Krager (Bill Camp) och hans fru Shareen (Vera Farmiga) som har tagit hand om Bryon sen han var liten då hans biologiska föräldrar dött.
Klubben är utåtagerande, våldsam och full av hat och Bryon mår allt sämre av sin livsstil och vänder sig till alkohol för att trubba av verkligheten.
När han träffar Julie (Danielle Macdonald) och hennes tre döttrar blir det ett startskott på att ta sig ur klubben och starta om på nytt men hans tidigare liv är inget man bara kan lämna hur som helst och dödshoten från Vinlanders SC är snart hack i häl på honom. 

Skin har en stark story om en man som ångrar sina livsval och försöker att förändra sig men som inte klarar av att göra det utan hjälp utifrån. Hans tidigare val har också märkt honom med tatueringar som, om han kommer ut ur sitt avhopp från klubben i liv, gör det mycket svårt att smälta in i ett normalt lugnt liv och samhälle. 

Jamie Bell har en svår roll att spela och även fast han gör ett bra jobb känner vi inte att filmen når riktigt fram så djupt som storyn faktiskt är. Vi hade gärna sett lite längre scener där banden mellan karaktärerna får lite mer tid på sig att utvecklas och som vi tror därmed också hjälpt till att skapa lite mer tyngd i situationerna som uppstår.
Trots det är Skin en klart sevärd film och även om de flesta troligen inte kommer kunna säga att de känner igen sig i exakt samma situation som Bryon hamnar i så är känslan filmen förmedlar ändå applicerbar i mindre skala på många av oss vilket hjälper till att känna mer för karaktärerna i filmen. 

Då vi har kikat på Skin på DVD versionen håller vi oss till att enbart göra ett allmänt betyg utan att väga in ljud och bild så mycket och mer fokuserar på helhetsintrycket med storyn som den största grunden. 

Ratings:

På Disc:
Blu-Ray
hos CDON eller Discshop
DVD hos CDON eller Discshop

Specifikation
Original titel: Skin
Svensk titel: Skin
Recenserad på: DVD
Genre: Biografi, Crime, Drama, Thriller
Språk: Engelska
Undertext: Danska, Finska, Norska, Svenska
Regissör: Guy Nattiv
Skådespelare: Jamie Bell, Danielle Macdonald, Daniel Henshall, Bill Camp, Louisa Krause, Zoe Margaret Colletti, Kylie Rogers, Colbi Gannett, Mike Colter, Vera Farmiga, Mary Stuart Masterson, Russell Posner, Jenna Leigh Green, Sean Cullen, Jaime Ray Newman,  m.fl.
Ljud: DTS HD – Master Audio 5.1
Bild: Widescreen (2.35:1)
Speltid (min): 118
Inspelningsår: 2018
Biopremiär USA: 2019-07-26
Releasedatum: 2019-11-11
Åldersgräns: 15 År
Distributör: Universal
Link to CDON
Link to CDON
Link to discshop
Link to discshop