YESTERDAY (2019)

Jack Malik var bara en av många halvhyfsade låtskrivare … tills igår.
Efter ett mystiskt elavbrott är Jack plötsligt den ende i världen som minns The Beatles.
Han blir berömd när han lanserar deras låtar som sina egna, men riskerar att mista den enda som alltid har älskat och stöttat honom.
Innan det är för sent måste Jack bestämma sig om kärlek verkligen är allt han behöver. Kate McKinnon och Ed Sheeran medverkar i denna romantiska musikkomedi skapad av Oscar®-belönade regissören Danny Boyle och Oscar®-nominerade° manusförfattaren Richard Curtis.

Recension:
YESTERDAY lanserades på Blu-ray och DVD under förra veckan (11/11-19) och blu-ray versionen av filmen som vi kikar närmre på i denna recension kommer med ett Dolby Atmos ljudspår. 

Storyn sätter ribban på en avslappnad nivå, här handlar det inte om en super-seriös handling utan snarare en feel good handling som man kan slappna av till och bara hänga med.
Jack Malik är en musiker som är på väg att ge upp sin dröm om att få ett genombrott med musiken när han en kväll hamnar i en olika med sin cykel precis i samma ögonblick som hela världen får ett mystiskt strömavbrott.
När han vaknar upp igen inser han plötsligt att ingen i hela världen vet vilka The Beatles är, bland annat.
När han förstår att det inte är ett stort skämt från hans vänners sida ser han plötsligt hur han kan utnyttja situationen för att få sin musikkarriär dit han vill.
Inom kort slår han igenom stort och ”hans” låtar bli hyllade på internationell nivå! Mitt i all framgång växer osäkerheten sig allt starkare, tänk om folk plötsligt vet vilka The Beatles är och får reda på att han är en ”bluff”.
Trots all framgång håller han på att förlora den personen som betyder mest för honom, hon som alltid varit där och stöttat han genom alla år av slit med sin musik. 

Filmen har en skön må bra känsla i sig och blandar in det med lite av en klassisk love story. Mycket av handlingen kommer inte speciellt oväntat men några svängar finns som man inte riktigt ser i förväg. Ed Sheeran gästar i filmen och har lite mer screen time än vad vi hade förväntat oss, och såklart innehåller filmen en hel del bra musik! 

Ljud&Bild
Yesterday kommer inte så oväntat med en hel del Beatles musik, både i akustiska versioner och i betydligt svängigare versioner.
Dolby Atmos spåret ger ett bra ljud både i musiken och i dialogerna men vi saknar lite av den extra dimensionen med takhögtalarna i denna mix.
Vi skulle nog säga att ljudet är uppiggande och precis som filmen lättsam att acceptera och ta in men bredden på ljudbilden hade kunnat vara lite större.
På bildsidan får vi en klar bild som vi upplever skarpare än vanligt. Färgerna känns naturliga men ändå kraftfulla och bjuder upp till en inlevelsefull känsla. 

Som en helhet passar Yesterday perfekt som en feel good film när man är sugen på en ganska enkel story i klassisk kärlekstappning utan att krångla till det för mycket! 

Ratings:

 Picture: 4/5
 Sound: 4/5
 Story: 3.5/5

På Disc:
Blu-Ray
hos CDON eller Discshop
DVD hos CDON eller Discshop

Specifikation
Original titel: Yesterday
Svensk titel: Yesterday
Recenserad på: Blu-ray
Genre: Komedi, Fantasy, Musik
Språk: Engelska
Undertext: Danska, Finska, Norska, Svenska, Engelska för hörselskadade
Regissör: Danny Boyle
Skådespelare: Himesh Patel, Lily James, Sophia Di Martino, Ellise Chappell, Meera Syal, Harry Michell, Vincent Franklin, Joel Fry, Michael Kiwanuka, Karma Sood, Gus Brown, Sanjeev Bhaskar, Karl Theobald, Alexander Arnold, Dominic Coleman m.fl.
Ljud: Dolby Atmos
Bild: Widescreen (2.39:1)
Speltid (min): 116
Inspelningsår: 2019
Biopremiär Sverige: 2019-06-28
Releasedatum: 2019-11-11
Åldersgräns: Barntillåten
Distributör: Universal
Link to CDON
Link to CDON
Link to discshop
Link to discshop