TOLKIEN (2019)

TOLKIEN skildrar den berömde författaren J.R.R. Tolkiens uppväxt (Nicholas Hoult) och årendå han finner vänskap, mod och motivation bland en grupp likasinnade i skolan.Vänskapsbanden blir starkare med åldern, men när första världskriget bryter ut riskerar brödraskapet att splittras. Tolkiens erfarenheter i unga år inspirerade honom till att senare skriva sina välkända romaner om Midgård.

Recension:

Tolkien är filmen om J. R. R. Tolkien’s yngre år, och vad som hjälpte honom hitta sin inspiration till vad som skulle bli en av världens mest kända bok-serier och kanske viktigare för oss film-nördar, filmserien kring Sagan Om Ringen. Skulle man mot förmodan inte ha sett Sagan Om Ringen Trilogin har man definitivt något som borde sättas upp på ”The Watch List” och som troligen kommer ge dig några härliga timmars underhållning. Det är i alla fall vår åsikt om filmerna trots att vi inte kan säga att vi är några stora Sagan Om Ringen följare. Däremot ser vi fram emot att filmerna ska dyka upp i en 4K utgåva (och vågar vi hoppas på ett DTS X eller Dolby Atmos ljudspår?) Då de verkligen förtjänar det! Ryktet säger att det är på gång och det florerar även rykten om att det skulle kunna ske redan nästa sommar – vi hoppas! 

Tillbaka till Tolkien där vi ser Nicholas Hoult porträttera J.R.R. Tolkien och han gör det med inlevelse och med en naturlig övertygelse. Han känns passande till den bilden av J.R.R. Tolkien vi får av filmen. 

Genom filmen hoppar vi från skyttegravarna under första världskriget tillbaka till minnen från hans barndom som leder oss tillbaka (eller snarare fram) till skyttegravarna igen och avslutas några år senare när bläcket från pennan formar orden ”In a hole in the ground there lived a hobbit” – början på vad som skulle bli boken The Hobbit. 

Trots att filmen inte täcker in fler år av hans liv har filmen mer än tillräckligt med händelser för att hålla filmen händelserik och intressant. Så pass att vi gärna hade sett en uppföljare som tar en närmre titt på andra halvan av hans liv också.

Tempot går åt det lite långsammare hållet men balanserar på rätt sida om linjen och känns aldrig för långsam.  

Inför premiären av Tolkien gick J.R.R. Tolkien’s estate ut med ett meddelande om att de ej stod bakom filmen vilket fick en del uppmärksamhet. Det är svårt att avgöra hur sanningsenlig och hur korrekt den porträtterar J.R.R. Tolkien men filmen känns inte så att den lyser någon dålig lampa mot honom, snarare tvärt om är det en film som lyfter fram en fin berättelse om kärlek, passion, stolthet men även nära förluster och en stark kamratskap.

Nämnvärt är att avståndstagandet till filmen från J.R.R Tolkien’s estate inte handlade om filmens korrekthet eller liknande, detta uttalande gjordes utan att de hade sett filmens innehåll och (troligen) för att markera att de ej var involverade i den. 

På ett sätt synd men det är ej ovanligt med sådana här filmer, och det har sina fördelar också. Det kan vara knepigt att inte påverkas som regissör i en sådan situation, speciellt om det finns delar i filmen som är mindre smickrande. Vi tycker Dome Karukoski har lyckats bra här!

En liten notis till släktbanden och filmen är att även om familjen ej varit involverade i filmens uppbyggnad så har en av J.R.R Tolkiens barnbarnsbarn varit med på set under första världskrigs scenerna och deltog på premier visningen av filmen.

Filmens tekniska aspekter ger oss en DTS HD – Master Audio 5.1 ljudmix som med filmens drama inte behöver testas så hårt under merparten av filmen men som har några scener under första världskriget där ljudet får plats att öppna upp sig och gör det på ett bra sätt. Smällande bomber långt bort hörs dovt/tungt och detaljfullt i bakgrunden och ljudet är snärtigt och direkt i de hetaste krigsscenerna. I övrigt är det mestadels tal som står i fokus i filmen och dialogen kommer fram tydligt. 

På bildsidan får vi en klar bild som ger naturliga färger speciellt tydligt i ansikten vid närbild, där även detaljerna ser väldigt bra ut. Vi blir också matade med rätt omgivning som fastslår att vi har förflyttat oss bak till första kvartalet av 1900-talet och endast vid ett tillfälle känns det som kulisserna inte känns helt äkta (när de kommer ut från byggnaden från sitt sista möte inför kriget). 

Genom filmen får vi en del cgi effekter i form av skuggor och rök som speglar skepnader som vi kopplar med J.R.R. Tolkien’s verk. Dessa är väl gjorda och dyker upp på ett smakfullt sätt utan att ta över utan mer bli en fin detalj under historians gång. 

Extramaterial Blu-ray & DVD: Audio commentary by director Dome Karukoski • first look • deleted scenes • gallery

Tolkien släpps på Blu-ray och DVD 18/11-19.

Ratings:

 Picture: 4/5
 Sound: 3.5/5
 Story: 3.5/5

På Disc:
Blu-Ray
hos CDON eller Discshop
DVD hos CDON eller Discshop

Specifikation
Original titel: Tolkien
Svensk titel: Tolkien
Recenserad på: Blu-ray
Genre: Drama, Biografi
Språk: Engelska
Undertext: Danska, Engelska, Finska, Norska, Svenska
Regissör: Dome Karukoski
Skådespelare: Nicholas Hoult, Lily Collins, Harry Gilby, Colm Meaney, Laura Donnelly, Guillermo Bedward, Nia Gwynne, Pam Ferris, Adrian Schiller, Albie Marber, Ty Tennant, Adam Bregman, Tony Nash m.fl.
Ljud: DTS HD – Master Audio 5.1
Bild: Widescreen (2.39:1)
Speltid (min): 111
Inspelningsår: 2019
Biopremiär UK: 2019-04-29 (London)
Releasedatum: 2019-11-18
Åldersgräns: 15 År
Distributör: Fox
Link to CDON
Link to CDON
Link to discshop
Link to discshop