THE DEATH AND RETURN OF SUPERMAN (2019)

Det fängslande äventyret The Death and Return of Superman bygger på DC:s hyllade berättelser och kommer här i oförkortad form som en enda, sammanhängande animerad långfilm med över två timmars oavbruten action.

Recension:
Med ”The Death And Return Of Superman” har vi en lite annorlunda release då filmens innehåll faktiskt redan har funnits på disc ett tag. Detta är nämligen en sammanslagning av The Death Of Superman som släpptes på disc här i Sverige 2018-10-08 och filmens direkta uppföljare Reign Of The Supermen som släpptes på disc i Sverige i våras (2019-04-15).
Det innebär att vi får ”två filmer till priset av en” och det är svårt att säga att man inte får valuta för pengarna med denna release!
Den oförkortade sammanhängande filmen blir 166 minuter lång och syr ihop båda filmerna precis som de ska ses. Vi får också ett gediget extramaterial i Blu-ray versionen, mer om det lite senare i recensionen. 

Så vi börjar med att tackla storyn som är aningen avslöjande med filmens titel, och vi kommer lägga lite mer krut på den första halvan av filmen då vi redan har en recension av andra halvan av filmen via Reign Of The Supermen som ni kan läsa här.

Har ni läst den nyligen kommer ni kanske ihåg att vi saknade Justice League en del i den, men också att Lex Luthor har fått ta mer plats vilket i våra ögon var en av de intressantaste delarna av storyn.
När vi slår ihop dessa två filmer så har vi plötsligt löst delen med saknaden av Justice League som är mycket mer med i denna films första halva (The Death Of Superman)!
I storyn kommer de upp emot Doomsday som visar sig vara alldeles för starka för Justice League teamet och hoppet läggs på att Superman ska kunna stoppa honom. 

Justice League spelar en stor roll i filmens styrka genom att plocka fram Supermans betydelse men vi har också en växande romans mellan Superman och Lois Lane som håller första delen av filmen intressantare och ger mer tyngd åt storyns mitt och andra halva.
De två delarna kompletterar varandra på ett bra sätt och ger filmen lite bättre helhet i våra ögon än genom att se dem som två separata filmer. 

Ljud och Bild
Till ljudet har vi en DTS HD Master Audio ljudmix i 5.1 format. Den levererar helt okey och får bra hjälp utav basen i striderna utan att sticka ut lite extra. Surroundljudet hade gärna fått vara lite mer effektfullt, speciellt med tanke på att det finns en del bra scener att låta ljudet svepa tvärs över rummet och öppna upp en bredare och mer omslutande ljudbild men det är på inget sätt dåligt. 

På bildsidan handlar det om en ”enkel bild” utan för mycket detaljer. Det hjälper till att skapa serie-tidnings feelingen och i många avseenden känns det som ”less is more” konceptet fungerar väldigt bra här. Även färgtemperaturen i filmen går mer åt serietidning hållet och hjälper till att skapa ett starkt helhetsintryck.

Extramaterial Blu-ray:
Vi nämnde tidigare om valuta för pengarna med två filmer ihopslagna till en långfilm men det finns mer som höjer mervärdet i denna utgåva och det är extramaterialet som når över 2 timmar av extra underhållning!
Blu-ray versionen av The Death And Return Of Superman kommer nämligen fullpackad med extramaterial. Vi har några previews på andra filmer i serien och en sneakpeek på Wonder Woman Bloodlines som också släpptes i måndags 11/11 (och en recension på den kommer upp hos oss inom kort). 

För de som har kikat på extramaterialet till Reign of the Supermen känner också igen avsnittet med Lex Luthor: The Greatest Nemisis som vi tyckte var väldigt bra och generös med 16 minuters längd.
Ett annat avsnitt i extramaterialet som klockar in på 16 minuter är The death of superman: the brawl that topped them all som går in på djupet kring den långa fightscenen mellan Superman och Doomsday som är i mitten av filmen.
Men det som sticker ut mest i extramaterialet är utan tvekan Long Live Superman som är en dokumentär som absolut borde ses och som klockar in på hela 45min, det är inte illa för extramaterial! 

Extramaterial Blu-ray:
Long live superman an all-new documentary
The death of superman: the brawl that topped them all
Featurette lex luthor: the greatest nemesis
Featurette from the dc vault: 6 bonus cartoons
And more!

Filmen hade release på Blu-ray och DVD 11/11-19 och finns att köpa där du köper film.

Ratings:

 Picture: 4/5
 Sound: 3.5/5
 Story: 3.5/5

På Disc: (Ser ut som CDON har blandat ihop omslagen och en del specifikationer men release-datum och titel stämmer, se nedan för full spec på filmen)
Blu-Ray
hos CDON eller Discshop
DVD hos CDON eller Discshop

Specifikation
Recenserad på: Blu-ray
Genre: Tecknat/Animerat, Action, Sci-Fi, DC Comics
Språk: Engelska
Undertext: Danska, Finska, Norska, Svenska
Regissör: Jake Castorena, Sam Liu
Skådespelare:  Jerry O’Connell, Rebecca Romijn, Rainn Wilson, Rosario Dawson, Nathan Fillion, Christopher Gorham, Matt Lanter, Shemar Moore, Nyambi Nyambi, Jason O’Mara, Jonathan Adams, Rocky Carroll, Trevor Devall, Paul Eiding, Patrick Fabian m.fl.
Ljud: DTS HD Master Audio 5.1
Bild: Widescreen (1.78:1)
Speltid (min): 166
Inspelningsår: 2019 (första delen 2018)
Releasedatum: 2019-11-11
Åldersgräns: 15 År
Distributör: Warner Home Video
Link to CDON
Link to CDON
Link to discshop
Link to discshop