TERMINATOR: SALVATION (2009) 4K

Den fjärde filmen i Terminator-serien. Det har blivit år 2018. John Connor är ledaren för de mänskliga motståndarna till Skynet och dess Terminators som redan förstört mycket av mänskligheten.
En dag anländer Marcus Wright, en man som endast minns att han är dömd till döden. Frågan är om han är sänd från framtiden eller räddad från det förflutna?
Frågan leder John Connor närmare Skynets organisation och deras plan att utrota människan.

Recension:
Förra fredagen, 25/10-19 var det dags för den senaste Terminator filmen (Terminator: Dark Fate) att ha premiär på biograferna här i Sverige och tre dagar senare, alltså nu i måndags 28/10-19 fick Terminator: Salvation en uppgraderad disc release i form av en 4K UHD utgåva.
Terminator: Salvation som är den fjärde Terminator filmen mötte sin publik för första gången 2009. Det är den första (och enda än så länge) filmen i serien där vi inte får se Arnold Schwarzenegger medverka. Men med hjälp av CGI (computer generated images) får vi en kort sekvens med en ung Arnold Terminator.

Storyn skickar oss till 2018 och John Connor (Christian Bale) leder en grupp i motståndsrörelsen i kriget mot maskinerna.
Det är efter domedagen Skynets maskiner har tagit över allt mer av världen samtidigt som deras utveckling av sina maskiner sker snabbare än någon kunnat ana.
John Connor får reda på att hans far har blivit tillfångatagen och måste göra allt för att försöka rädda honom och därmed sin egen existens.

Terminator Salvation har fått lite blandad kritik sen den släpptes och ärligt talat, det är inte så lätt att bli jämförd med Terminator 1 och 2 men vi skulle säga att Salvation är en underskattad film.
Storyn som inte följer den mer klassiska Terminator stilen har en hel del bra delar i sig och även några vinkar till dem som har bra koll på Terminator-sagan.
Christian Bale fungerar bra i sin roll som John Connor men den som kanske öppnar upp mest för en intressant story är Sam Worthington roll som Marcus Wright. Här har vi en helt ny infallsvinkel där mänskligheten blandas med maskin på ett helt nytt plan.

Terminator: Salvation urskiljer sig också ganska mycket från de tidigare filmerna med att detta är mer en ren krigsfilm. Redan från start kommer vi in i hetluften när John Connor och hans team slår till mot en Skynet bas och därefter är kriget en stor del av hela filmen.
I det stora hela tycker vi Salvation har en hel del att tillföra i historien men storyn har också några små frågetecken som vi inte blir helt kloka på. T.ex. hela maskinernas ”masterplan” som är analyserad och uträknad in i minsta detalj med ett slutmål att John Connor och hans far måste dö, men varför dödar de dem inte när de har chansen?

Ljud & Bild
Ljudet gav oss först en liten besvikelse innan vi ens tryckt på play. Det visade sig nämligen att man inte har lagt tid och energi på att förnya ljudformatet till något av de nyaste formaten som Dolby Atmos eller DTS: X utan här får vi nöja oss med ett DTS HD Master Audio 5.1 ljudspår.
Lite ovanligt när det kommer till 4K releaser och än mer när det är en film som bjuder på mycket ljudeffekter och actionscener.
Vad vi kan få fram så är det samma DTS HD Master Audio ljudspår som levereras med Blu-ray versionen av filmen när den släpptes på blu-ray första gången.
Men om det låg kvar någon liten besvikelse på detta när filmen startades så var den snabbt bortblåst. Terminator Salvation är en film som bjuder upp till dans, här får högtalarna jobba en hel del och ljudet kommer hela tiden från olika håll och sveper förbi oss tittare eller så laddar subwoofarna för en stor smäll.
Ljudet är alltså riktigt underhållande i denna film och bättre än vad vi kom ihåg när vi såg den på bio för ca 10 år sedan.
Visst är det lite synd att den inte har fått en uppgradering till Dolby Atmos eller DTS: X, det hade kunnat bli riktigt riktigt bra men det är absolut inget fel på DTS HD MA spåret som filmen levererar heller. Vi testade också låte receivern mixa up ljudet i Neural X för att bjuda in takhögtalarna i föreställningen och detta fungerade också väldigt bra. 

På bildsidan ger 4K versionen oss lite mer nytt i jämförelse med ljuddelen. Filmen har en ganska ”naken och kylig” ton för att förstärka känslan av mänsklighetens utrotning, det som en gång var en sprakande storstad är nu ett blekt landskap av ruiner. Tonen finns med i hela filmen och skapar ett lite råare hopplöst läge för mänskligheten.
Vi får se en hel del olika maskiner under filmens gång, några som vi inte sett tidigare och några som är mer välkända och alla har gemensamt att de ser riktigt bra ut. Det är gott om detaljer och de mörkare partierna lyckas också leverera bra svärta. 

I en krigsfilm förväntar vi oss såklart en del explosioner också och här blir vi inte besvikna. Filmen förlitar sig inte enbart på CGI för att ta fram effekterna utan här har vi också en del äkta pyroteknik och stora explosioner ger ett bra tryck av ljus samtidigt som de svarta molnen i eldsvådan håller sig riktigt svart och ”crisp”

När vi är inne på effekter måste vi också nämna den datorgjorda delen där vi ser Arnolds ansikte i en kort sekvens. Effekterna här ser ganska så fake ut och gifter sig inte riktigt med resten av filmen, lite synd men samtidigt är det en väldigt kort sekvens vi pratar om och på ett sätt är det roligt att ändå få se ”Arnold”.

Utöver den ”vanliga” filmen kommer 4K upplagan också med en director’s cut som är ca 3min längre men denna version finns bara med på den medföljande blu-ray discen och tyvärr inte på 4K discen. 

Ratings:

 Picture: 4/5
 Sound: 4.5/5
 Story: 3.5/5

På Disc:
4K ULTRA HD
hos CDON eller Discshop
Blu-Ray
hos CDON eller Discshop
DVD hos CDON eller Discshop

Specifikation
Original titel: Terminator: Salvation
Svensk titel: Terminator: Salvation
Recenserad på: 4K ULTRA HD
Genre: Action, Sci-Fi
Språk: Engelska
Undertext: Danska, Finska, Norska, Svenska, Engelska för hörselskadade
Regissör: McG
Skådespelare: Christian Bale, Sam Worthington, Moon Bloodgood, Helena Bonham Carter, Anton Yelchin, Jadagrace, Bryce Dallas Howard, Common, Jane Alexander, Michael Ironside, Ivan G’Vera, Chris Browning, Dorian Nkono, Beth Bailey, Victor J. Ho m.fl.
Ljud: DTS HD – Master Audio 5.1
Bild: Widescreen (2.39:1)
Speltid (min): 115
Inspelningsår: 2009
Biopremiär Sverige: 2009-06-03
Releasedatum: 2019-10-28
Åldersgräns: 15 År
Distributör: Sony Pictures
Link to CDON
Link to CDON
Link to CDON
Link to discshop
Link to discshop
Link to discshop