FIVE FEET APART (2019)

Stella (Haley Lu Richardson) är en livlig och glad 17-åring. Till skillnad från de flesta tonåringar måste Stella tillbringa mycket av sin tid på ett sjukhus för behandling av cystisk fibros.
När Stella träffar den charmerande och rebelliske Will (Cole Sprouse), en annan patient, känner hon en stark koppling – men enligt reglerna måste hon och Will hålla sig på säkert avstånd.
När deras känslor blir starkare måste Stella och Will bemöta en livsförändrande fråga: hur känns kärlek när en enda beröring är förbjuden?

Recension:
Är du på humör för ett känslofyllt drama som når djupt med sin story så kan Five Feet Apart vara precis vad du letar för! Storyn är berörande och väcker en del tankar.
Det är lätt att ta saker för givet, speciellt sådant som vi tar som en självklarhet och alla känner nog igen sig lite i att man inte värdesätter vissa saker tills man plötsligt inte har det/dem längre.
För Stella (Haley Lu Richardson) som håller i en av huvudrollerna i filmen kretsar hennes liv kring cystisk fibros – CF. Långa vistelser på sjukhuset är en del av hennes vardag och och fysisk kontakt med andra personer sätter hälsan i ännu mer risk. Trots hennes sjukdom sprider hon glädje omkring sig, men kämpar samtidigt med sig själv och hennes tankar. 

När hon träffar en annan CF patient, Will (Cole Sprouse) på sjukhuset förändras båda deras liv.
Will talar sin sjukdom på ett annat sätt och ju mer de lär känna varandra, desto mer börjar deras syn på situationen, och hur de hanterar den, att förändras.
När känslorna börjar flöda mellan dem två uppkommer det dock en del problem.
Då de båda har CF riskerar de att förvärra situationen om de kommer för nära och därför har de regler som att aldrig få vara mindre än 6 fot ifrån varandra.
Vad gör man när man får känslor för en person men aldrig kan beröra den andra rent fysiskt? Var går gränsen mellan att leva sitt liv och behandlas mot en sjukdom, gentemot att behandlas mot en sjukdom för att kanske kunna leva sitt liv?

Ja, den här filmen tar fram en hel del tankar och är på många sätt sorglig, det är svårt att inte känna med i denna film. Samtidigt så har den också en vacker sida om kärlek och vänskap, livet och döden, och hur alla människor tacklar situationer på sitt eget unika sätt.
Vi gillar verkligen storyn som Five Feet Apart har, den både upplyser och bygger upp flera perspektiv på stora frågor samtidigt som skådespelarna gör ett bra jobb att hålla det ”äkta”.
Helt klart en film värd att se!

Med DVD som utgångspunkt får vi ett Dolby Digital 5.1 ljud i denna film. Trots den lägre upplösningen i jämförelse med t.ex. DTS HD MA 5.1 som Blu-ray versionen kommer med så fungerar ljudet hyfsat bra här och det som sticker ut lite extra är filmens musik som känns väldigt bra matchad med scenerna och tillför en hel del för helhetsupplevelsen.
I vårt system märks det av ganska tydligt att vi är på ett mindre högupplöst ljudspår, framförallt är det detaljerna i ljudbilden som inte blir lika klara och ljudeffekterna får inte heller samma pondus och renhet men Five Feet Apart är ingen film med stora ljudeffekter och den har ganska tydlig dialog och låter storyn vara den starkaste kraften i filmen så trots att ljudet kunde varit bättre känner vi inte att den påverkar helheten så mycket denna gång, till skillnad från vad t.ex. en action film med stora stunts och specialeffekter skulle tappa i upplevelseaspekten med ett mindre vasst ljudspår. 

Ratings:

På Disc:
Blu-Ray
hos CDON eller Discshop
DVD hos CDON eller Discshop

Specifikation
Original titel: Five Feet Apart
Svensk titel: Five Feet Apart
Recenserad på: DVD
Genre: Drama
Språk: Engelska
Undertext: Danska, Finska, Norska, Svenska
Regissör: Justin Baldoni
Skådespelare: Haley Lu Richardson, Cole Sprouse, Moises Arias, Kimberly Hebert Gregory, Parminder Nagra, Claire Forlani, Emily Baldoni, Gary Weeks, Cynthia Evans, Brett Austin Johnson, Ariana Guerra, Sophia Bernard, Evangeline Hill, Ivy Dubreuil, Kristopher Perez m.fl.
Ljud: Dolby Digital 5.1
Bild: Widescreen (2.40:1)
Speltid (min): 112
Inspelningsår: 2019
Biopremiär Sverige: 2019-06-14
Releasedatum: 2019-10-28
Åldersgräns: 11 År
Distributör: Universal
Link to CDON
Link to CDON
Link to discshop
Link to discshop