BURNING SKIES: BOMBER COMMAND (2019)

Året är 1943, och stridspiloten Douglas Miller sörjer sin brors död. Som en av de stora stjärnorna i Slaget om Storbritannien blir han förflyttad till en ny enhet – Bomber Command – med uppgiften att föra nästa strid på offensiven ovanför nazitysklands marker. Men Miller står inför en tuff uppgift när hans nya manskap visar skepsis, kan han överkomma sina demoner, hämnas sin bror och bli till den ledare de verkligen behöver?

Recension:
Burning Skies: Bomber Command, eller Lancaster Skies som är dess original titel tar oss tillbaka till England mitt under andra världskriget. Douglas Miller (Jeffrey Mundell) förflyttas från sin tjänst i Spitfire Ace till att leda en Lancaster bombgrupp vars uppgift är att flyga in över Tyskland och släppa bomber.
Enheten han ska leda har precis förlorat sin förra ledare under strid och gruppen är i obalans. Miller behöver vinna deras respekt och tillit samtidigt som han brottas med sina egna problem. 

Större delen av filmen är fokuserad på drama – relationerna mellan de olika männen i gruppen, hur de handskas med den psykiskt pressade situationen av att vara i krig och om ovissheten om de kommer överleva nästa uppdrag.
Här påminner filmen en hel del om engelska klassiska (lite äldre) serier, där många mindre händelser/intriger är på gång samtidigt och man hoppar fram och tillbaka mellan dem.
Själva action / flyg / krigsscenerna är överraskande få, vi hade skapat en uppfattning om att det skulle vara lite mer av den varan baserat på trailern.
Man känner dock ganska tidigt att filmen bygger upp sig mot ett skarpt läge och här kommer vi till det vi saknade mest i denna film.
Trots ett intresse för WW2 filmer och speciellt ur Englands perspektiv på det så lyckas inte storyn riktigt gripa och beröra oss så mycket och när inte känslorna lyckas förmedlas från bilden över till tittaren så faller också storyn och spänningen av hur det ska gå/sluta. 

Vi hade lite högre förväntningar på Burning Skies än vad som infriades och vi ville verkligen känna mer i storyn än vad vi gjorde.
Trots det ser vi filmen som värd att se och vi gillade försöket med att fokusera mera kring hur människorna psykiskt påverkas av att leva mitt uppe i en krigssituation än att mata på med ”over the top” action scener och immuna mot den påfrestande situationen de är i. 

Vi har sett denna film på DVD och därför går vi inte in på bild och ljudkvalitet utan fokuserar på en helhetsbedömning.
Filmen har release på disc idag 28/10-19 och finns också på Blu-ray. 

Ratings:

På Disc:
Blu-Ray
hos CDON eller Discshop
DVD hos CDON eller Discshop

Specifikation
Original titel: Lancaster Skies
Svensk titel: Burning Skies: Bomber Command
Recenserad på: DVD
Genre: Action, Drama, Krig
Språk: Engelska
Undertext: Danska, Finska, Norska, Svenska
Regissör: Callum Burn
Skådespelare: Jeffrey Mundell, Vin Hawke, Josh Collins, Kris Saddler, Rosa Coduri, Joanne Gale, Callum Burn, Orla Sanders, David Dobson, Steven Hooper, Leila Sykes, Tom Gordon, Steve Healey, Ed Porter, Henry Collie m.fl.
Ljud: Dolby Digital 5.1
Bild: Widescreen (2.35:1)
Speltid (min): 94
Inspelningsår: 2019
Releasedatum: 2019-10-28
Åldersgräns: 15 År
Distributör: Universal
Link to CDON
Link to CDON
Link to discshop
Link to discshop