NEVER GROW OLD (2019)

Året är 1849, platsen: den amerikanska western. Begravningsentreprenören Patrick Tate slår mynt av att hans tidigare så fredliga hemstad nu tagits över av gangsters som mördar alla som sätter sig emot dem.
Men girigheten har sitt pris och förr eller senare kommer pistolmynningen att riktas mot Patrick och hans familj…
Never Grow Old är en rå western från regissören Ivan Kavanagh som behärskar genren till fulländning. I huvudrollerna: John Cusack (2012, Con Air), Emile Hirsch (Into the Wild, Once Upon a Time in Hollywood) och Antonia Campbell-Hughes (3096 Dagar).

Recension:
Det är inte var dag en western film dyker upp och genast väcker det gamla minnen från Eastwood’s ”man with no name” filmer och Trinity och dess like. Trots att det gått en hel del år sedan dessa filmen hade premiär på den vita duken så kan vi inte låta bli att ha dessa lite som referenser til genren. 

Never Grow Old utspelar sig i en liten western stad på mitten av 18-talet.
Sedan prästen förbjöd alkohol, spel och prostitution lever invånarna ifrån synden men det håller också på att ta död på den lilla stadens affärer.
Det är tuffa tider för Patrick och hans familj. Som stadens snickare och begravningsentreprenör börjar han fundera om det inte är dags att fortsätta sin resa mot Kalifornien där hans verksamhet skulle kunna växa mer.
Men när tre män kommer på besök i staden och gör sig hemmastadga genom att ta över baren och bryta mot prästens lagar börjar kropparna samlas på hög och Patrick börjar tjäna mer pengar än någonsin tidigare på alla begravningar.
Men det har också sitt pris, och med vetskap om att ett feltramp kan kosta han och hans familj livet är frågan hur girig ska man vara, hur mycket ska han samla ihop innan de försvinner från den numera mördar-styrda stad? För var dag som går ökar chanserna att någon i hans familj kommer på fel sida om pistolmynningen. 

I huvudrollerna har vi Patrick Tate (Emile Hirsch) och den onde Dutch Albert (John Cusack). Deras karaktärer är vad storyn kretsar kring och deras samspel med varandra fungerar bra.
Vad som däremot inte fungerar lika bra för oss är filmens story. Den är en aning långsamtgående samtidigt som den är ganska förutsägbar i det stora hela.
Den bygger upp sig mot ett ganska klassiskt läge men spänningen växer inte med i takten.
Vi får också en del scener som lämnar oss utan någon större förklaring till hur de kom till och vad de har med filmen i stort att göra, kanske har det klipps bort några delar som öppnar dessa luckor i händelserna. 

På Blu-ray versionen av filmen får vi ett DTS HD – Master Audio 5.1 ljudspår. Redan i starten känns ljudet bra upplöst och det väcker såklart förhoppningar för resten av filmen. Dialogerna håller sig tydliga och bakgrundsmusiken är väl anpassad till filmen, intro och eftertext låtarna är faktiskt riktigt bra. Vi saknar dock större effekter i filmen där ljudet får sättas på mer prov. Det är ganska lite skjutningar och slagsmål etc för att vara en western rulle. 

Till bilden får vi på plussidan se en del vackert filmade scener med ett landskapet som känns rätt i tidsepoken. Även detaljer i filmens scener som träbyggnaderna matchar in väldigt bra till filmens ålder.
På minussidan får vi säga att det är de mörka scenerna. I skuggorna tappar vi detaljer och det är svårt att urskilja vad som händer i vissa nattscener.

Summering:
Vi gillar kemin mellan Hirsch och Cusack men storyn känns väldigt bekant vid detta lagret utan att tillföra något nytt. Skoj att bryta av med en western film som omväxling och visst skapade det intresse för att se någon av de gamla klassiska spagetti-western filmerna igen.. 

Ratings:

 Picture: 2.5/5
 Sound: 3/5
 Story: 2.5/5

På Disc:
Blu-Ray
hos CDON eller Discshop
DVD hos CDON eller Discshop

Specifikation
Original titel: Never Grow Old
Svensk titel: Never Grow Old
Recenserad på: Blu-ray
Genre: Drama, Western
Språk: Engelska
Undertext: Danska, Finska, Norska, Svenska
Regissör: Ivan Kavanagh
Skådespelare: Emile Hirsch, John Cusack, Déborah François, Molly McCann, Quinn Topper Marcus, Sam Louwyck, Danny Webb, Tim Ahern, Blake Berris, Nickel Bösenberg, Sean Gormley, Paul Reid, Antonia Campbell-Hughes, Niceol Blue, Manon Capelle m.fl.
Ljud: DTS HD – Master Audio 5.1
Bild: Widescreen (2.35:1)
Speltid (min): 100
Inspelningsår: 2019
Biopremiär USA: 2019-03-15
Releasedatum: 2019-10-14
Åldersgräns: 15 År
Distributör: Universal
Link to CDON
Link to CDON
Link to discshop
Link to discshop